close search results icon

Κινδυνεύει με απέλαση Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας που κρατείται στα Χανιά

Τον κίνδυνο αυτό τον έχει περιγράψει ο Αλί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές που εξέτασαν το αίτημά του.

Με απέλαση πίσω στην Τουρκία κινδυνεύει ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλί Ερτζάν Γκόκογλου, ο οποίος κρατείται διοικητικά στις φυλακές Χανίων και βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 5 Οκτωβρίου, ζητώντας την άρση διαταγής επιστροφής που εκδόθηκε σε βάρος του από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων. Σήμερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων, στο οποίο προσέφυγε ο δημοσιογράφος, αναμένεται να εξετάσει και να αποφανθεί αν θα απορριφθεί η απόφαση απέλασης, μιας και οι αντιρρήσεις που είχε καταθέσει νωρίτερα στις αστυνομικές αρχές δεν έγιναν δεκτές.

Πολιτικός πρόσφυγας, ο Αλί έχει καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από το 2017, αφού στην Τουρκία υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις σε βάρος του για «τρομοκρατία». Το αίτημα ασύλου του είχε διακοπεί και το 2018 κατέθεσε αίτημα για να επανεξεταστεί, ωστόσο η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών, το 2020, έκριναν την προσφυγή του ως απαράδεκτη, χωρίς να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο που διατρέχει από το καθεστώς Ερντογάν, που τον ώθησε στη φυγή.

Τον κίνδυνο αυτό τον έχει περιγράψει ο Αλί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές που εξέτασαν το αίτημά του: πως ως αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού «Ψωμί και Δικαιοσύνη» έχει συλληφθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί στις τουρκικές φυλακές για συνολικά πέντε χρόνια σε διαφορετικές χρονικές στιγμές λόγω της πολιτικής του ταυτότητας και των άρθρων στα οποία κατέκρινε την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Οπως και πως αυτό που τον περιμένει στη γειτονική χώρα αν επιστρέψει είναι η απάνθρωπη μεταχείρισή του, όπως συμβαίνει με τόσους άλλους δημοσιογράφους που στοχοποιούνται συστηματικά από το τουρκικό κράτος ως αντιφρονούντες.

Από το 2017 που έφτασε στη χώρα μας, οι περιπέτειες του Τούρκου δημοσιογράφου με τη Δικαιοσύνη δεν σταμάτησαν. Το 2019, συνελήφθη και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του ενώ βρισκόταν σε κάμπινγκ στη Χαλκίδα και αργότερα καταδικάστηκε μαζί με άλλους συντρόφους του ερήμην, αφού δεν είχαν ενημερωθεί για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, σε φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών. Τον Φεβρουάριο του 2024, η ελληνική αστυνομία τον συνέλαβε για να εκτίσει την ποινή του και παρέμεινε στις φυλακές Χανίων για 8 μήνες, ενώ πριν από έναν μήνα εξαγόρασε το υπόλοιπο της ποινής. Ωστόσο, την 1η Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Αλλοδαπών διέταξε τη διοικητική του κράτηση και εξέδωσε απόφαση απέλασης σε βάρος του.

Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, σήμερα, θα βρεθούν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση (στηρίζεται νομικά από το Refugee Support Aegean και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες) και αναμένεται να καταθέσουν έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν πως στη χώρα καταγωγής του κινδυνεύει με φυλάκιση και βασανιστήρια για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Αυτό άλλωστε αποφάνθηκε προ ημερών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο Αλί, ζητώντας να εκδοθεί διάταξη με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, δεσμεύοντας τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν σε απέλαση και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει στη χώρα. Μάλιστα το δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωνε πως στην περίπτωση του Αλί υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος να θιγούν θεμελιώδη δικαιώματα», όπως να παραβιαστούν τα άρθρα 3 και 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή να απειληθούν τόσο η σωματική του ακεραιότητα όσο και η προσωπική του ελευθερία «λόγω δημοκρατικής πολιτικής δράσης». Το ίδιο γνωμοδοτούσε, το 2018, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, το οποίο δύο φορές έδωσε απορριπτική απάντηση προς τις τουρκικές αρχές στο αίτημά τους για την έκδοση του Αλί στην Τουρκία.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ