Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα συζητήσει σήμερα με τον Στάρμερ - Στην ατζέντα τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Χθες το βράδυ, ο Σερ Κιρ Στάρμερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός άναψε για πρώτη φορά επί των ημερών του το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από την Downing Street. Σήμερα το μεσημέρι, στις 12:45 ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του «νούμερου 10», συναντώντας για πρώτη φορά επισήμως τον κ. Στάρμερ, με τον οποίον είχαν ήδη σύντομες συναντήσεις πέρυσι στο Λονδίνο, στην COP28 στο Ντουμπάι, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις σε μια κρίσιμη περίοδο θεωρούνται σημαντικές και πρέπει να μπουν ξανά σε τροχιά, μετά το περυσινό διπλωματικό «φάλτσο» του προκατόχου του κ. Στάρμερ, του Συντηρητικού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκ των πραγμάτων ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, για να μην ακούσει τη συζήτηση για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα αναμένεται να θέσει το ζήτημα, αν και δεν θέλει η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων να μονοπωλείται από αυτό το θέμα. Όπως το θέτει ανώτερη κυβερνητική πηγή «το συγκεκριμένο θέμα δουλεύεται στο παρασκήνιο, ώστε να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα και δεν χρειάζεται να τίθεται στο προσκήνιο». Άλλωστε, ο κ. Στάρμερ δεν θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει σε πρώτη φάση τον πολυετή δανεισμό των γλυπτών, χωρίς παράλληλα η Ελλάδα να απεμπολήσει την κυριότητά τους.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι συζητήσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο είναι αρκούντως προχωρημένες. Ραντεβού έχει κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει και τη νομική φόρμουλα. Εξελίξεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον με το νέο έτος, ενώ και οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η συζήτηση στο τετ-α-τετ του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και έναν από τους σημαντικούς ηγέτες στον κόσμο να περιστραφεί γύρω από αυτό το θέμα. Υπάρχουν άλλωστε μια σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, θέματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και διμερή ζητήματα, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία που χρήζουν συζήτησης.
Παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας
Το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης ευρύτερα, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας, με μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, σε μια Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, άλλωστε, προδιαγράφουν το… τέλος χρόνου για την κυβέρνηση Μπαρνιέ, ενώ και η Γερμανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2023.
Το κλίμα αυτό είναι προφανές ότι ανησυχεί στελέχη της αγοράς στο City του Λονδίνου, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης χθες βρέθηκε αντιμέτωπος με πλείστες όσες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ενός κλειστού σκέλους της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
«Καταρχάς, ποιος θα πίστευε ότι θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης οικονομικής πίεσης από τη Γαλλία στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο; Θέλω να πω, δεν θα το περίμεναν πολλοί αυτό πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του ανοιχτού σκέλους της συζήτησης. «Οι προτεραιότητές μας είναι πολύ σαφείς. Η πρώτη είναι αδιαπραγμάτευτη, και αυτή είναι να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, να παραμείνουμε εντός των σημείων αναφοράς για τις δαπάνες όπως έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι θα επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που οι αγορές κατανοούν και εκτιμούν», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Και χθες, μιλώντας στο CNN και ερωτώμενος για την κατάσταση αναταραχής στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους προϋπολογισμούς τους, ενώ η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, αυξάνουν φόρους ενώ η Ελλάδα τους μειώνει και σε κάθε περίπτωση η χώρα μας προσέρχεται στη συζήτηση και με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ έχοντας βάλει τα του οίκου της σε τάξη.
Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε έτι μια φορά ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα «ξυπνητήρι» για την Ευρώπη και επέμεινε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την υλοποίηση περισσότερων κοινών, ευρωπαϊκών projects. Κάποια εκ των οποίων ενδεχομένως να περιλαμβάνουν ακόμα και κοινό δανεισμό, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στην Άννα Δάσιου
26 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ