close search results icon

Κλαφουτί με κεράσια - Παραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο του καλοκαιριού

Κλαφουτί με κεράσια - Παραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο του καλοκαιριού

Υλικά

Για τα κεράσια

450 γρ. φρέσκα κεράσια καλής ποιότητας, πλυμένα, χωρίς κοτσάνια και χωρίς κουκούτσια

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

3 κουτ. σούπας Kirsch (μπράντι από κεράσια), προαιρετικά

Για το χυλό

20 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο επιπλέον, για το σκεύος

2 αυγά

3 κουτ. σούπας ζάχαρη + λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα

1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή αμυγδάλου)

1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοφτή)

50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες

75 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

λίγο αλάτι

Διαδικασία

Για τα κεράσια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τα κεράσια με τη ζάχαρη και το Kirsch και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγανάκι, μέχρι να πάρει απλό μπεζ χρώμα αλλά να μην σκουρύνει γιατί θα πικρίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το διατηρούμε ζεστό.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό και αφράτο μείγμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με τα υλικά και στη συνέχεια ενσωματώνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.

Προσθέτουμε τα κεράσια, μαζί με το ζουμί του μπολ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε όλο το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του κλαφουτί να φουσκώσει ελαφρά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, βουτάμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο γλυκό: θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το σερβίρουμε ζεστό (όχι καυτό).

gastronomos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ