close search results icon

Κομισιόν για ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη με πληθωρισμό και ανεργία

Τι αναφέρεται για τους μισθούς. 

Σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, ανάπτυξη πάνω από τη μακροπρόθεσμη δυναμική αλλά και μείωση του πληθωρισμού με αργούς ρυθμούς προβλέπουν για την Ελλάδα οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Οσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρώπης, εκτιμάται «επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη» εν μέσω αβεβαιοτήτων.

Σχετικά με τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τον αντίκτυπο στην ΕΕ από την επανεκλογή Τραμπ, ο Π. Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» και ότι θα προσεγγίσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ με «υψηλό πνεύμα συνεργασίας», υπογραμμίζοντας πάντως τους κινδύνους από τη διατάραξη της εμπορικής σχέσης ΕΕ – ΗΠΑ.

Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,9% στην ΕΕ και 0,8% στην ευρωζώνη το 2024. Για το 2025 προβλέπει 1,5% στην ΕΕ και 1,3% στην ευρωζώνη, ενώ για το 2026 εκτιμά 1,8% και 1,6% αντίστοιχα.

Οσον αφορά την Ελλάδα, προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,3% και 2,2% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα, από 2,1% το 2024.

Κύριοι μοχλοί ανάπτυξης θα παραμείνουν η επέκταση με έντονο ρυθμό της ιδιωτικής κατανάλωσης και η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP).

Μισθοί.

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται αλλά πιο αργά, φτάνοντας στο 9% το 2026, καθώς οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και οι διαρθρωτικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη λύσεων φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ή το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο για τη μερική απασχόληση, περιορίζουν την αύξηση της εργασίας.

Οι πραγματικοί μισθοί ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,1% κατά μέσο όρο ετησίως.

Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται σε 3%, 2,4% και 1,9% το 2024, το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα «έχει ενδιαφέρουσα δημοσιονομική κατάσταση» καθώς το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί σε 143% το 2026. «Σημαντική εξέλιξη, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλός», είπε.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ