close search results icon

Κομισιόν: Θετική η πορεία της Ελλάδος προς την βιώσιμη ανάπτυξη

Κομισιόν: Θετική η πορεία της Ελλάδος προς την βιώσιμη ανάπτυξη

Με έκθεση της η Κομισιόν αναγνωρίζει την θετική πορεία της Ελλάδος προς την βιώσιμη ανάπτυξη. Στην έκθεση της που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει σχετικά υψηλή ανάπτυξη η οποία έφτασε στο 2,1% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

1. Οικονομική βιωσιμότητα

  • Σταθερή ανάπτυξη και μείωση του χρέους : Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% και η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 163,9% σε 146,8% μέχρι το 2025) ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα, δημιουργώντας συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη χωρίς υπερβολική εξάρτηση από το χρέος.
  • Διαχείριση δημοσιονομικών πλεονασμάτων : Τα πρωτογενή πλεονάσματα και το θετικό ισοζύγιο από το 2026 αποτελούν πυλώνες βιωσιμότητας, προσφέροντας δημοσιονομική ευελιξία για την υλοποίηση πολιτικών που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2. Κοινωνική διάσταση

  • Μείωση ανεργίας : Παρά τη βραδύτερη μείωση λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, η διαρκής πτώση της ανεργίας συνδέεται με τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. Η βιώσιμη ανάπτυξη των απαιτούμενων συνθηκών εργασίας που προορίζονται για την απασχόληση και μειώνουν τις ανισότητες.
  • Διαρθρωτικά προβλήματα στην εργασία : Η έλλειψη συντονισμού και η ζήτηση αναδεικνύει την ανάγκη για εκπαιδευτικές και εργασιακές πολιτικές που προάγουν την κοινωνική βιωσιμότητα μέσω της καλύτερης αντιστοίχισης δεξιοτήτων.

3. Περιβαλλοντική διάσταση

  • Επενδύσεις με χρηματοδότηση της Ε.Ε. : Οι επενδύσεις, που στηρίζονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια, μπορούν να προσανατολιστούν σε πράσινες και ψηφιακές υποδομές, ευθυγραμμίζοντας την ελληνική οικονομία με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η μείωση των εκπομπών φυτών.
  • Τοπική αυτοδιοίκηση και βιώσιμες πρακτικές : Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσίων νοσοκομείων απαιτεί στρατηγικές που μειώνουν τη σπατάλη πόρων και βελτιώνουν την απόδοση.

4. Τραπεζικός τομέας και ανθεκτικότητα

  • Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) ενισχύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, χρειάζεται για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και νοικοκυριών, προάγοντας μια υγιή οικονομική βάση.

5. Διεθνείς δεσμεύσεις και αξιοπιστία

  • Η Ελλάδα, μέσω των δημοσιονομικών της επιδόσεων και της έγκαιρης αποπληρωμής δανείων, βελτιώνει τη διεθνή διεθνή αξιοπιστία. Αυτό δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για εξωτερικές επενδύσεις σε τομείς που προάγουν τη βιωσιμότητα, όπως η καθαρή ενέργεια και η κυκλική οικονομία.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη θετική πορεία της Ελλάδας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά αναδεικνύει προκλήσεις, όπως τα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας και τη διαχείριση των οφειλετών. Για την περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές που θα ενσωματώνουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες στις οικονομικές και δημοσιονομικές δράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ