close search results icon

Κομήτης της… λίθινης εποχής επιστρέφει μετά από 80.000 χρόνια

Ενας κομήτης που έχει να εμφανιστεί στη Γη από την εποχή που ζούσαν οι Νεάντερταλ, επέστρεψε στη αστρική μας «γειτονιά» και η διέλευσή του είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Ενας κομήτης που έχει να εμφανιστεί στη Γη από την εποχή που ζούσαν οι Νεάντερταλ, επέστρεψε στη αστρική μας «γειτονιά» και η διέλευσή του είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) ανακαλύφθηκε μόλις στις αρχές του περασμένου έτους και πιστεύεται ότι ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ηλιο κάθε 80.000 χρόνια.

Ο δρ Γκρέγκορι Μπράουν του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς, δήλωσε στον Guardian πως ο κομήτης πιθανότατα προέρχεται από το νέφος του Οορτ, το οποίο βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

«Πρόκειται για μία τεράστια, σχεδόν σφαιρική περιοχή γύρω από τον Ηλιο, με παγωμένα απομεινάρια από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», είπε.

Τώρα όμως ο κομήτης βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, έχοντας περάσει από το περιήλιο (σ.σ. το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στον Ηλιο) στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο κομήτης θα διέλθει από το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του με τη Γη στις 13 Οκτωβρίου

πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ