Κοντά στα 7 ευρώ το κεφάλι η ενίσχυση για αιγοπρόβατα
Η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πληρωθεί τον Δεκέμβριο προϋποθέτει μια «απλή» διαδικασία υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων που βρέθηκαν στη συνάντηση στη Βάθη την περασμένη Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Όπως εξηγούν, το σχέδιο ενίσχυσης, το οποίο έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν, περιλαμβάνει μια κλίμακα βάσει του αριθμού των ζώων στην κάθε εκμετάλλευση. Η πρώτη κλίμακα που αφορά σε μονάδες με έως 100 αιγοπρόβατα, δεν περιλαμβάνει καμία προϋπόθεση για την πίστωση της ενίσχυσης, η οποία φαίνεται ότι θα είναι ακέραια και ίσως υπερβαίνει τα 7 ευρώ. Η ανίστοιχη κλίμακα για την ενίσχυση των βοοτρόφων φτάνει στις 15 αγελάδες, με την ενίσχυση κοντά στα 50 ευρώ το κεφάλι.
Ανεβαίνοντας στις κλίμακες των αιγοπροβατοτρόφων, προκύπτει μια διαφορά ενίσχυσης του 1 με 1,5 ευρώ το κεφάλι, δηλαδή η ενίσχυση στην τελευταία κλίμακα με 500+ ή 1.000+ αιγοπρόβατα, θα είναι κοντά στα 5,5 με 6 ευρώ το κεφάλι. Παράλληλα εφαρμόζεται και η προϋπόθεση εμφάνισης τζίρου, τουλάχιστον 2.000 ευρώ από την δεύτερη κλίμακα και πάνω. Όσοι έχουν τα ζώα αλλά δεν πιάνουν τον τζίρο, τότε θα ενισχύονται με βάσει την πρώτη κλίμακα, για 100 πρόβατα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κόφτης αυτός, αφήνει αρκετούς εκτός, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου να εκφράζουν προβληματισμό, αφού όπως λένε το όριο των 2.000 ευρώ είναι χαμηλό και ανταποκρίνεται σε 1,5 τόνο γάλα ή σε 20 αρνιά. Αυτός ο χαμηλός τζίρος δηλαδή, διευκολύνει την υπόθεση εξασφάλισης ενίσχυσης σε περιπτώσεις απατεώνων που μπορεί να μην έχουν τη δεδομένη στιγμή ούτε ένα ζωντανό στην κατοχή τους, αλλά μπορούν να εμφανίσουν εικονικά παραστατικά και ψευδώς δηλωμένα πρόβατα.
Το «σημείο αναφοράς» των 7 ευρώ, προκύπτει από τον αριθμό των αιγοπροβάτων που προκρίνεται για ενίσχυση με δεδομένο ότι από τα 89 εκατ. ευρώ, τα 60 εκατ. θα κατευθυνθούν στους αιγοπροβατοτρόφους. Αν «περάσουν» από τα φίλτρα που θέλει να ενεργοποιήσει το υπουργείο 9 εκατ. αιγοπρόβατα, τότε η βάση διαμορφώνεται στα 6,6 ευρώ (60 εκατ. ευρώ δια 9 εκατ. αιγοπρόβατα). Αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα αιγοπρόβατα αξιώνουν ενίσχυση, τόσο περιορίζεται το τελικό ποσό της ενίσχυσης κατ΄αναλογία σε όλες τις κλίμακες.
Αντίστοιχο μοντέλο με κλίμακες βάσει αριθμού ζώων ενεργοποιείται και στην περίπτωση ενίσχυσης των βοοτρόφων, στους οποίους θα κατευθυνθούν 19 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε στην κλειστή συνεδρίαση ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ «περισσεύουν» από τα 89 εκατ. άλλα 10 εκατ., τα οποία θα κατανεμηθούν σε χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους.
agronews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ