close search results icon

Κόντρα... διαρκείας κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την υγεία

Κυβερνητικές πηγές: Ποιος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα;

Η πρόσφατη αντιπαράθεση μέσα στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα υγείας, έχει και συνέχεια εκτός του κοινοβουλίου.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, αλλά και τη διάσταση απόψεων σχετικά με το εάν η προτεινόμενη τροπολογία της αντιπολίτευσης για τα βαρέα και ανθυγιεινά έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς και εάν θα βγουν αυτομάτως στη σύνταξη εργαζόμενοι υγειονομικοί.

Απαντώντας, ο Π. Μαρινάκης επέλεξε να ρίξει περαιτέρω λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ –εκτός των ζητημάτων που άπτονται της Υγείας– και γιατί δεν υπερψηφίζει νομοσχέδια όπως αυτό με τα απογευματινά χειρουργεία. Ουσιαστικά ο κ. εκπρόσωπος συνέχισε το αφήγημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε εγκαλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για τη στάση τού «όχι σε όλα» απέναντι στα κυβερνητικά νομοθετήματα.

Σημειώνεται επίσης ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα (δηλαδή τα απογευματινά χειρουργεία), η κυβέρνηση επιχειρεί ξεκάθαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς το εν λόγω ν/σ καλεί ουσιαστικά τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για κάτι που θα έπρεπε να παρέχεται άμεσα, δωρεάν και σε εύλογο χρονικό διάστημα από το ίδιο το κράτος.

«Δεν ζητήσαμε από την αντιπολίτευση να αποθεώσει την Κυβέρνηση. Αλίμονο. Ή να πει ότι τα έχει κάνει όλα καλά. Αλλά το να μην ψηφίζει, να ψηφίζει δηλαδή «παρών» και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που θέλει, υποτίθεται να γίνει σοβαρή αντιπολίτευση. Να μην υπερψηφίζει την διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία, νομίζω ότι δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε με όρους λογικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Π. Μαρινάκης.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «δεν φέρνει σοβαρή αντιπρόταση», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «μια φορά πήγε να φέρει κάτι διαφορετικό και έφερε μια τροπολογία copy paste, ίδια ακριβώς με αυτή την οποία είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα βαρέα και ανθυγιεινά πριν από τέσσερα χρόνια». Παράλληλα, επέμενε στις απόψεις της Ν.Δ. για το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης σε υγειονομικούς, ενώ κατέφυγε ξανά στο αφήγημα περί «λεφτόδεντρων», λέγοντας τα παρακάτω:

«Έρχεται λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και λέει δεν ισχύει αυτό, κανένας δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και την επόμενη μέρα κάνει συνέντευξη η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου και μιλάει για 2000. 2000. Εγώ θα πω κάτι. Από τους 7700, που σε βάθος διετίας είναι 12000, έστω ότι το επιλέξουν αυτό 2000, όπως λέει η κ. Διαμαντοπούλου. Αυτό είναι μια υπόθεση, μπορεί να το διαλέξουν 3000, 4000, να επιλέξουν να φύγουν πρόωρα, ποιος θα βρει να καλύψει αυτά τα κενά; Θα μας τα βρει ο κ. Ανδρουλάκης; Περιμένουμε να μας βρει τα λεφτόδεντρα, μπας και σωθούμε όλοι μας και η χώρα μας και όλοι. Θα μας βρει μαζί με τα λεφτόδεντρα και υγειονομικούς, ενώ βγάζουμε τόσες προκηρύξεις και δεν καλύπτονται όλες και αναγκαζόμαστε και δίνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, κίνητρα;».

ΠΑΣΟΚ: Ψευδολογία και αντιφάσεις

Με αιχμηρό τόνο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς στον Π. Μαρινάκη: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αγωνία του να συντηρήσει τη φαντασίωση περί "πράσινου ΣΥΡΙΖΑ"» συνεχίζει την ψευδολογία για τη δήθεν copy paste τροπολογία, αποκρύπτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει την ίδια ρύθμιση 22 φορές, αρχής γενομένης από την 19η Μαρτίου το 2020. Τι άλλαξε από τότε που να δικαιολογεί τη θύελλα αντιδράσεων και την "αγανάκτηση" των κυβερνητικών παραγόντων; Πιθανόν, η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και στο άγχος που φαίνεται να προκαλούν στη συντηρητική παράταξη», ανέφερε ο καταρχάς ο κ. Τσουκαλάς.

Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει απάντηση για την τύχη του πορίσματος της Επιτροπής Μπεχράκη και μίλησε για «αντιφάσεις του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού ότι ο πρωθυπουργός στη Βουλή έκανε λόγο για αυτόματη άνευ προϋποθέσεων συνταξιοδότηση 7.500 γιατρών με την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

«Ας δώσει επιτέλους η κυβέρνηση στη δημοσιότητα την περίφημη μελέτη που επικαλείται και από την οποία προκύπτει ότι θα φύγουν 7.500 γιατροί και το κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει δήθεν τα 167 εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της που απαξιώνει τη δημόσια υγεία, είναι η πραγματική αιτία για την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού.

«Χωρίς κίνητρα και έμπρακτη στήριξη η αιμορραγία του δημοσίου συστήματος υγείας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική κατάρρευση. Αυτή είναι η ουσία, αυτή είναι η πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς και σε υστερόγραφο ανέφερε: «Θα μας απαντήσει η κυβέρνηση, αν θα ανοίξει τις 400 χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα με τις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο;».

Κυβερνητικές πηγές: Ποιος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα;

Η αντιπαράθεση, όμως, δεν σταμάτησε εδώ.

«Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση με ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, ας απολογηθεί στην κοινωνία για την εκτός τόπου και χρόνου κοινοβουλευτική του στάση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας» επισήμαναν στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το σ/ν που αφορούσε τα απογευματινά χειρουργεία.

«Το "παρών" που επέλεξε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ αρνούμενο να υπερψηφίσει τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ισοδυναμεί με ένα ηχηρό "απών" του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στις πραγματικές προτεραιότητες της κοινωνίας» ανέφερε οι κυβερνητικές πηγές και προσέθεσαν: «Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ας μας πουν τελικά στο ΠΑΣΟΚ ποιος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ο κ. Ανδρουλάκης που υποστήριξε ότι δεν θα φύγει ούτε ένας υγειονομικός ή η κυρία Διαμαντοπούλου που λίγες ώρες αργότερα υπολόγισε σε 2.000 τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις;».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των άμεσα συνταξιοδοτούμενων με τα βαρέα θα ήταν 7.700 υγειονομικοί και 12.000 σε δύο χρόνια και κάλεσαν το ΠΑΣΟΚ αν αμφισβητεί τους αριθμούς να «ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο ενημέρωση». Σχολίασαν επίσης ότι «η σύγκρουση με την πραγματικότητα δεν είναι αντιπολίτευση» και κατέληξαν απευθυνόμενες στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά: «Όσο για τον κ. Τσουκαλά, ας αφήσει τους εύκολους χαρακτηρισμούς και ας αντιληφθεί ότι εκπροσωπεί ένα κόμμα και δεν λειτουργεί με την παλαιά του ιδιότητα. Υ.Γ. Επειδή όμως είναι εργατολόγος, ας πληροφορηθεί ότι η εξαγορά των ενσήμων γίνεται επί του κατώτατου μισθού και όχι επί των μικτών αποδοχών, όπως υποστήριξε για να φουσκώσει τα νούμερα».

ΠΑΣΟΚ: «Ομολόγησαν» οι κυβερνητικές πηγές

«Το συμπέρασμα για τις "μεταρρυθμίσεις" της κυβέρνησης το έχουν βγάλει οι πολίτες, που καταβάλλουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις πανευρωπαϊκές πρωτοτυπίες να εντάσσονται ανειδίκευτοι στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού», απάντησε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Οι "κυβερνητικές πηγές" ομολόγησαν πάντως ότι δεν υπάρχει τελικά η μελέτη, στην οποία αναφέρονταν τα κυβερνητικά στελέχη. Απλά, λόγω της ιδεοληψίας τους, δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς».

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Eurokinissi 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ