close search results icon

Κόστα Ρίκα: Καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης σε κροκόδειλο

Υπήρχαν περισσότερες αναφορές παρθενογένεσης από τότε που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κρατάνε φίδια ως κατοικίδια.

Μία κροκόδειλος έμεινε έγκυος μόνη της και κατάφερε να γεννήσει ένα έμβρυο, το οποίο είναι γενετικά ίδιο με τη μητέρα του κατά 99,9%.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Journal(Biology Letters) το αυγό γεννήθηκε από μία κροκόδειλο ηλικίας 18 ετών, η οποία βρισκόταν στο πάρκο Parque Reptiliana από όταν ήταν δυο χρονών και ήταν σε απομόνωση, δεν είχε δηλαδή επαφή με άλλους κροκόδειλους.

Έτσι όταν βρήκαν στο πάρκο το αυγό της οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν με τον επιστήμονα Warren Booth ο οποίος ερευνά περιπτώσεις παρθενογένεσης εδώ και 11 χρόνια. Αφού ανάλυσε το έμβρυο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως δεν υπάρχει πατέρας και το έμβρυο ανήκει στην κροκόδειλο κατά 99,9%.

Ο ίδιος μιλώντας στο BBC δήλωσε πως δεν έμεινε έκπληκτος που συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό σε κροκόδειλο αφού έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα σε καρχαρίες, φίδια και σαύρες.

Επίσης, είπε πως υπήρχαν περισσότερες αναφορές παρθενογένεσης από τότε που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κρατάνε φίδια ως κατοικίδια. Ο μηχανισμός της παρθενογένεσης παρατηρείται σε πολλά διαφορετικά είδη, έχει να κάνει με κληρονομικούς παράγοντες και λογικά ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που κάνει τους ειδικούς να υποστηρίζουν τη θεωρία του πως και οι δεινόσαυροι είχαν αντίστοιχη ικανότητα να γονιμοποιήσουν χωρίς ζευγάρωμα.

Ο Δρ Μπουθ είπε στις ειδήσεις του BBC ότι αυτό μπορεί να συνέβη σε ορισμένα είδη δεινοσαύρων όταν ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών.

«Το γεγονός ότι ο μηχανισμός της παρθενογένεσης είναι ο ίδιος σε τόσα πολλά διαφορετικά είδη υποδηλώνει ότι είναι ένα πολύ αρχαίο χαρακτηριστικό που έχει κληρονομηθεί ανά τους αιώνες. Έτσι, αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν επίσης να αναπαραχθούν με αυτόν τον τρόπο».

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ