close search results icon

Κυριακή Θεοδοσιάδου: "Μέρες σαν τη σημερινή ας γίνουν ευκαιρίες...να συναισθανόμαστε το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας"

Από την ομιλία της για την απελευθέρωση της Σκύδρας

Κυριακή Θεοδοσιάδου: "Μέρες σαν τη σημερινή ας γίνουν ευκαιρίες...να συναισθανόμαστε το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας"

Σήμερα, 17 Οκτωβρίου το πρωί, εορτάστηκε η 111η επέτειος της απελευθέρωσης της Σκύδρας από τον τουρκικό ζυγό. Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε η εκπαιδευτικός Κυριακή Θεοδοσιάδου από το βήμα του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Σκύδρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως "μέρες σαν τη σημερινή ας γίνουν ευκαιρίες να μνημονεύουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να συναισθανόμαστε το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας". 

Δείτε πλάνα από τη Δοξολογία καθώς και από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης 

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο μήνυμά της για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
Γιορτάζουμε σήμερα με τιμές, συγκίνηση και υπερηφάνεια την 111η επέτειο της απελευθέρωσης του τόπου, της Σκύδρας μας, από την τουρκική σκλαβιά.
Σαν σήμερα στις 17 Οκτωβρίου 1912 ο Ένδοξος Ελληνικός Στρατός υψώνει θριαμβευτικά την Ελληνική Σημαία στη Σκύδρα.
Επρόκειτο για ένα ύψιστο ιστορικό γεγονός. Γεγονός που σήμανε την απελευθέρωση της Σκύδρας και την επιστροφή της στην αγκαλιά της Μητέρας Πατρίδας. Επρόκειτο για ένα σημαδιακό, ανεξίτηλο γεγονός που έβαζε τέλος στην τουρκική κυριαρχία και καταπίεση στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα ήταν καθοριστικό διότι ο Ελληνικές Δυνάμεις είχαν προλάβει τις βουλγαρικές δυνάμεις που κινούνταν για την κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών. Ο Ελληνικός Στρατός όμως προελαύνει νικηφόρα και συνεχίζει ν΄απελευθερώνει κι άλλες ελληνικές πόλεις που πλέον ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό.
Σήμερα εμείς ζώντας ελεύθεροι κι ανεξάρτητοι έχουμε ένα πολλαπλό πατριωτικό χρέος: Να τιμάμε, να δοξάζουμε και να ευγνωμονούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.
Να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, διδάσκοντας και αναδεικνύοντας την τοπική μας ιστορία, ώστε να τη γνωρίζουν οι νεότερες γενιές και να την μεταλαμπαδεύουν με τη σειρά τους στις επόμενες.
Να διατρανώνουμε τη βούληση και τη θέλησή μας ότι είμαστε πιστοί στις ηθικές αξίες και στα πατριωτικά ιδανικά.
Σήμερα, οι διεθνείς εξελίξεις που χαρακτηρίζονται με αύξηση των εντάσεων, των εχθροπραξιών και των πολέμων μας υποχρεώνουν να είμαστε σε επαγρύπνηση, σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, ώστε με ομοψυχία, ενότητα, ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, με τη διπλωματική οδό, την εδραίωση και την διεύρυνση των φιλικών σχέσεων μ΄όλα τα κράτη και τους λαούς να συνεργαστούμε για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη σ΄όλο τον κόσμο.
Αυτό είναι το νόημα της σημερινής ημέρας και το μήνυμα που στέλνουμε εδώ από τη Σκύδρα.
Ευχαριστώ από καρδιάς την Εκκλησία μας, τους Προσκεκλημένους και τους Επισκέπτες μας, την Εκπαιδευτική μας Κοινότητα, τη Φιλαρμονική μας, τους συντελεστές της σημερινής μας επετείου κι όλες τις Συμπολίτισσες και τους Συμπολίτες μας.
Εύχομαι Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα με υγεία, δικαιοσύνη, πρόοδο και ειρήνη για όλο τον κόσμο!

Η ομιλία της κας Θεοδοσιάδου

Καλημέρα σας.
Σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2023, ο τόπος μας, η Σκύδρα, γιορτάζει 111 χρόνια ελευθερίας. Ήταν 17 Οκτωβρίου 1912 όταν ο Ελληνικός Στρατός κατάφερε να απελευθερώσει τη Σκύδρα από τον Τουρκικό ζυγό και να την ενσωματώσει στα εθνικά εδάφη.
Τα γεγονότα είχαν ως εξής. Μετά από μακροχρόνια υποδούλωση στους Οθωμανούς Τούρκους και μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, ακολουθησε ο Μακεδονικός αγώνας του 1904-1908. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του Ελληνικού στοιχείου, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Νεότουρκοι εθνικιστές. Ο αγώνας Ελλήνων και Βουλγάρων για τη Μακεδονία σταμάτησε το1908, μετά τις διαβεβαιώσεις των Νεοτούρκων για ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι προσωρινά απαλλάχθηκε η Μακεδονία από τη βουλγαρική απειλή.
Παράλληλα , ενισχύθηκε το φρόνημα του ελληνικού λαού, που είχε καμφθεί μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 και προετοιμάστηκε το έδαφος των θριάμβων του Ελληνικού Στρατού κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912-13.
Στις 5 Οκτωβρίου 1912 ξέσπασε ο Α Βαλκανικός πόλεμος κατά της Τουρκίας. Η ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε όταν οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι απαίτησαν από τον σουλτάνο να σέβεται τα δικαιώματα των χριστιανικών εθνοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς όφελός τους. Η απροθυμία του σουλτάνου να συζητήσει τέτοιου είδους ζητήματα στάθηκε η αφορμή του πολέμου. Μετά τη νίκη του ελληνικού στρατού στη μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 και 10 Οκτωβρίου, άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Απελευθερώθηκαν διαδοχικά η Κοζάνη στις 11 Οκτωβρίου, η Κατερίνη και η Βέροια στις 16 Οκτωβρίου, η Νάουσα και η Σκύδρα στις 17 Οκτωβρίου. Ο τουρκικός στρατός υποχώρησε προς την πεδιάδα των Γιαννιτσών για να δώσει την αποφασιστική μάχη του πολέμου στις 19-20 Οκτωβρίου του 1912.
Πιο συγκεκριμένα, για τη Σκύδρα, σύμφωνα με αρχεία τοπικών παραγόντων, στις 17 Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός στρατός, υπό τον ανθυπίλαρχο Αργύριο Σταυρόπουλο και τον λοχαγό Πέτρο Κλάδο, έφτασε στις 8:00μμ και κατέλαβε τον Σιδηροδρομικό σταθμό Σκύδρας όπου υπήρχε σημαντικό τροχαίο υλικό και πολεμοφόδια. Οι άνδρες μη βρίσκοντας Τούρκους κατέλαβαν τρεις ατμομηχανές και τέσσερα βαγόνια, πολύτιμα λάφυρα για τη μετακίνηση του στρατού και ύψωσαν την ελληνική σημαία στην πλατεία του Σταθμού. Σήμανε έτσι η αρχή του ελεύθερου βίου της πόλης μας!
Μέρες σαν τη σημερινή ας γίνουν ευκαιρίες να μνημονεύουμε τους αγώνες των προγόνων μας, να συναισθανόμαστε το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας και να γίνουμε αντάξιοι συνεχιστές Εκείνων.

Σας ευχαριστώ.
Χρόνια πολλά στη Σκύδρα μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ