close search results icon

ΚΥΣΕΑ: «Στο τραπέζι» ο εξοπλιστικός σχεδιασμός σε βάθος 12ετίας - «Ελέφαντας στο δωμάτιο» το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

ΚΥΣΕΑ: «Στο τραπέζι» ο εξοπλιστικός σχεδιασμός σε βάθος 12ετίας - «Ελέφαντας στο δωμάτιο» το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Με τη «βαριά ατζέντα» των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος 12ετίας συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το ΚΥΣΕΑ, στον απόηχο του στίγματος που είχε δώσει προ ημερών στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και της λεπτομερέστερης ενημέρωσης που παρείχε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα εμβέλειας άνω των 25 δισ. που περνάει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην επόμενη μέρα και περιλαμβάνει έναν συνολικό σχεδιασμό που υπερβαίνει την προμήθεια οπλικών συστημάτων, όπως τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra ή τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Στην πραγματικότητα, ο 12ετής προγραμματισμός περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα του πολέμου, με την Ελλάδα να καλείται να σχεδιάσει νέα συστήματα όπως π.χ. ο anti-drone θόλος «Ασπίδα του Αχιλλέα» που στόχος είναι να λειτουργεί ως το 2027.

Κρίσιμη παράμετρος του νέου εξοπλιστικού σχεδιασμού είναι και η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε κάθε πρόγραμμα, με τον Νίκο Δένδια να λέει από το Φόρουμ των Δελφών να τονίζει ότι υπάρχει εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών να διασφαλίζει τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας κατ' ελάχιστον με 25% σε κάθε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται παράλληλα να ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ και για την πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει την option που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία με τη Naval Group για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας FDI, όπως ανακοίνωσε από τη φρεγάτα «Αλσατία», την οποία επισκέφθηκε προχθές με τον ομόλογό του κ. Λεκορνί.

To καλώδιο

Επί τάπητος, βεβαίως, θα τεθούν και όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιόδου, όπως σε κάθε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που λαμβάνει χώρα ανά δύο μήνες. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της συνεδρίασης, από την άλλη, είναι το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που μοιάζει να καθυστερεί σημαντικά, με δεδομένες και τις ενστάσεις που η Τουρκία εξακολουθεί να διατρανώνει, ρητορικά και επί του πεδίου.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν προδιαγράφουν θετικά σημάδια για το έργο, με δεδομένο ότι το Ισραήλ δεν μοιάζει να «καίγεται», όπως για άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή, ενώ και η Κύπρος προβληματίζεται για τη βιωσιμότητα του έργου με τις παρούσες συνθήκες. Από το Φόρουμ των Δελφών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν «εν ευθέτω χρόνω», πολλοί όμως διερωτώνται αν ο «εύθετος χρόνος» σηματοδοτεί στην πραγματικότητα την παραπομπή του έργου στις καλένδες κατά τα πρότυπα του EastMed.

Το θαλάσσιο χωροταξικό

Σημειωτέον, τις επόμενες εβδομάδες ή και μέρες οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταθέσουν και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Κομισιόν μετά την καταδίκη μας από το Ευρωδικαστήριο τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιληφθούν σε αυτόν οι προβλέψεις για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για ΑΟΖ.

Κλείσιμο

Για το εν λόγω λεπτό ζήτημα, λόγω της πάγιας αντίδρασης της Τουρκίας, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, ώστε να εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις. Άλλωστε, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, το υπηρεσιακό έργο από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εδώ και καιρό περαιωθεί. Κατά πληροφορίες του protothema.gr, το θέμα έχει απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου έντονα τις προηγούμενες μέρες, εξ ου και έχουν βρεθεί εκεί για συζητήσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ