Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ για τα την κρίση του Ροδάκινου
Μεταξύ άλλων ανέφερε για την τιμολογιακή πολιτική και την ανάγκη έγκαιρης γνωστοποίησης της τιμής αγοράς για κάθε είδος και ποιότητα παραγωγής.
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας κ. Κ. Αποστόλου στο πλαίσιο των συναντήσεων του με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει φέτος με το συμπύρηνο ροδάκινο και τα ζητήματα σχετικά με την διακίνησή του. Στο πλαίσιο της συνάντησής οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής ανέφερε για την τιμολογιακή πολιτική και την ανάγκη έγκαιρης γνωστοποίησης της τιμής αγοράς για κάθε είδος και ποιότητα παραγωγής. Επεσήμανε το γεγονός πως οι τιμές αγοράς δεν είναι βιώσιμες και ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η βιομηχανία. Τόνισε πως είναι σημαντικό να γνωρίζει ο παραγωγός τις τιμές ανά ποιότητα εκ των προτέρων, δηλαδή κατά την παράδοση, αλλά είναι και αναγκαίο να γνωρίζει από νωρίς την τιμή ώστε με όρεξη να προχωράει στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες για να παράξει ποιοτικό ροδάκινο.
Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης επεσήμανε το γεγονός πως είναι χρήσιμο όλα τα μέρη να συνομιλήσουν προκειμένου να βρεθούν μόνιμες και ξεκάθαρες λύσεις ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, τα οποία έχουν ξαναπαρουσιαστεί και στο παρελθόν και δημιουργούν πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Βουλευτή, υπάρχει η αναγκαιότητα να εξετάζονται έγκαιρα στατιστικά στοιχεία για τις ποικιλίες και για την παραγωγή ώστε να γίνονται έγκαιρες εκτιμήσεις παραγωγής. «Να γνωστοποιήσει η βιομηχανία έντιμα πόση παραγωγή είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της υπερπαραγωγής, αν αυτή υπάρχει. Κι αν οι υπάρχουσες καλλιέργειες θεωρούνται πολλές, να μπορέσει να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών, οργανωμένα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό και να εξυγιανθεί ο κλάδος.Διαφορετικά, πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν σε εγκατάλειψη της συγκεκριμένης καλλιέργειας με αποτέλεσμα σιγά σιγά να φθίνει ο κλάδος με ο,τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην τοπική οικονομία» σημείωσε σχετικά.
Επίσης, ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέρη έχει χαθεί και αυτό ήδη δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις συναλλαγές. Συγκεκριμένα επεσήμανε πως «είναι σημαντικό για την ισχυροποίηση της αγροτικής οικονομίας όλα τα μέρη, οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί και η βιομηχανία να συνεργάζονται σε όρους εμπιστοσύνης και να έχουν ισχυρή εκπροσώπηση. Η σχέση αυτή και η συζήτηση όλων των μερών θα μπορέσει να φέρει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για όλους, για την εύρυθμη λειτουργία της παραγωγής και της απορρόφησης».
Τέλος, οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη να αναγνωριστεί από την πολιτεία η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων - Ροδάκινου που μέχρι σήμερα λειτουργεί ως Αστική Εταιρία ώστε μέσα από την λειτουργία της να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων για την καλύτερη οργάνωση και συνδιαλλαγή ανάμεσα στα μέρη.
Μετά την συνάντηση ο Βουλευτής δήλωσε:
«Θα επιδιώξω το επόμενο διάστημα να κινηθώ ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία όλων των αρμοδίων για την βέλτιστη και μακροπρόθεσμη επίλυση αυτών των ζητημάτων. Θα πρέπει να εξετάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτικής πολιτικής που θα μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα των παραγωγών και να βελτιώσει τις σχέσεις τους με την βιομηχανία σε όρους συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. Θεωρώ πως μια τέτοια πολιτική θα ευνοήσει την παραγωγή στο σύνολο της και θα προστατέψει και την ίδια την ελεύθερη αγορά από την αναρχία που δεν ωφελεί κανέναν. Είναι προς το συμφέρον της ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής να βρεθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ουσιαστική συζήτηση και συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων. Συνεχίζω τις προσπάθειες ώστε να καταφέρουμε να βρούμε πάγιες λύσεις που θα συμβάλουν στην βελτίωση της αγροτικής αλυσίδας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Συνταξιούχοι ΙΚΑ Γιαννιτσών: Τον Φεβρουάριο ο ετήσιος χορός της Ένωσης
14 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ