close search results icon

Λάκης Βασιλειάδης στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό: «Όταν οι βάσεις είναι σταθερές, το οικοδόμημα μπορεί να αντέξει»

Τόνισε πως οι βλέψεις της κυβέρνησης είναι να θωρακίσουν την ελληνική οικονομία από τις προκλήσεις που προκύπτουν από το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου για την επικύρωση του Προϋπολογισμού του 2025. Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην εξέλιξη που είχαν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη περίοδο και πως θα πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά το γεγονός ότι πολλά θέματα προχώρησαν προς μια θετική κατεύθυνση επίλυσης. Ο νέος προϋπολογισμός, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, περιλαμβάνει έντονα το στοιχείο της «δημοσιονομικής σύνεσης», πράγμα που σημαίνει πως αποσκοπεί σε μια εγκρατής αλλά επεκτατική πολιτική που δώσει «ανάσα» στους πολίτες.

Τόνισε επίσης, πως οι βλέψεις της κυβέρνησης είναι να θωρακίσουν την ελληνική οικονομία από τις προκλήσεις που προκύπτουν από το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, ώστε να έχει μια σταθερή και χωρίς κραδασμούς πορεία ανάπτυξης. Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και να δοθεί έμφαση στην περιφέρεια. Σημείωσε δε, πως η καλή δημοσιονομική πορεία της προηγούμενης χρονιάς επέτρεψε να γίνουν σημαντικά έργα και σε τοπικό επίπεδο που ήταν απλώς ένα ζητούμενο την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις όλων των κέντρων υγείας και στις βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας. Επίσης, τόνισε τη σημασία του χαρακτηρισμού της περιοχής ως άγονης τύπου Α’ που δίνει ισχυρά κίνητρα στην προσέλκυση των ιατρών, πράγμα που ήταν ζητούμενο την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον αναφέρθηκε στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας, που ναι μεν έχει δρομολογηθεί, αλλά χρειάζεται να επισπευστεί, καθώς είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή. Τέλος, τόνισε τη σημασία να υπάρξει ένας ολιστικός επανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής με προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος αλλά και με στρατηγική να στηρίξει ουσιαστικά και δυναμικά την τοπική και εθνική οικονομία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ:


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κύριοι Υπουργοί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, συζητούμε αυτές τις ημέρες, σε αυτή τη μοναδική κοινοβουλευτική διαδικασία, για το στίγμα της κατάστασης της χώρας αλλά και την κατεύθυνσή της για το επόμενο έτος. Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού σίγουρα δεν έχει νόημα, εάν δεν γίνεται σε ένα πλαίσιο σύγκρισης για τους στόχους που τέθηκαν, αλλά και για τους στόχους που θέτουμε για την επόμενη οικονομική περίοδο.

Κοιτάζοντας προς τα πίσω, λοιπόν, μπορούμε να δούμε ότι ο στόχος του 2024 ήταν να ακολουθήσουμε μία ρεαλιστική οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο φυσικά των δυνατοτήτων της οικονομίας μας.

Με βάση τα στοιχεία του σημερινού προϋπολογισμού, η επιδίωξη αυτή επετεύχθη και οδεύουμε πλέον σε μία νέα κατάσταση, που περιγράφεται από τη φράση «δημοσιονομική σύνεση». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα θετικά οικονομικά επιτεύγματα της χώρας μας τη χρονιά αυτή. Να διατηρηθούν, δηλαδή, η δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, καθώς και η σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τους θετικούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης με παράλληλη μείωση των φόρων. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει η σταδιακή και σταθερή αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος, που άρχισε από το 2019 και να καταφέρουμε να επιλύσουμε έτσι καθημερινές δυσκολίες των συμπολιτών μας.

Είναι δεδομένο ότι οι καιροί είναι απαιτητικοί. Το άμεσο και έμμεσο γεωπολιτικό περιβάλλον δοκιμάζεται και αυτό σημαίνει πως η αναπτυξιακή αυτή πορεία της ελληνικής οικονομίας σίγουρα δεν συμβαίνει σε ήρεμους καιρούς αλλά σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Είναι, επομένως, παραπάνω από σημαντικό να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα της οικονομίας μας, για να έχουμε την ασφάλεια της οικονομικής μας επάρκειας.

Το 2025 προβλέπεται να αποτελέσει για την Ελλάδα το τρίτο συνεχόμενο έτος μετά την ανάκτηση των απωλειών ΑΕΠ της πανδημίας που θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης -πραγματικής ανάπτυξης- άνω του 2%. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η οικονομική μας πολιτική όλα αυτά τα χρόνια επέτρεψε την αύξηση των δαπανών σε μια σειρά από τομείς που είχαν σοβαρές ελλείψεις. Για παράδειγμα, για την υγεία, στην περίοδο 2019-2025, οι δαπάνες αυξάνονται 74,4% και για τα νοσοκομεία 120,8%.

Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι ορατό και σε τοπικό επίπεδο. Στην Πέλλα, δηλαδή, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται σε επίπεδο υποδομών ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις όλων των κέντρων υγείας, της Αριδαίας, της Σκύδρας, της Κρύας Βρύσης, της Άρνισσας αλλά και των νοσοκομειακών μονάδων της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, τα έργα επέκτασης της ΜΕΘ Γιαννιτσών, η ανακαίνιση των χειρουργείων στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση και στις δύο νοσοκομειακές μονάδες. Πριν από δύο εβδομάδες, μάλιστα, έγιναν και τα εγκαίνια της ανακαινισμένη βάσης του τομέα του ΕΚΑΒ της Έδεσσας.

Παράλληλα, η ένταξη της Πέλλας στις άγονες περιοχές τύπου Α΄ θα βοηθήσει σημαντικά στην προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, αλλά και θα δώσει κίνητρα στους ήδη υπηρετούντες να παραμείνουν.

Και εδώ έρχεται, λοιπόν, η σύγκριση. Πέρυσι, στην τοποθέτησή μου επί του προϋπολογισμού, είχα αναφερθεί στο ζήτημα της έλλειψης γιατρών και ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί. Μπορεί ακόμη, βέβαια, να μην έχει δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα, όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά πλέον ότι μόλις έναν χρόνο μετά έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πολύ σύντομα πιστεύω -και αυτό φαίνεται από τις προκηρύξεις που «τρέχουν» και από τις συμμετοχές, οι οποίες υπάρχουν- πως θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Πέρα, όμως, από τον τομέα της υγείας, θεωρώ πως από τη στιγμή που έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας είναι σημαντικό να στραφούμε περισσότερο προς την ανάπτυξη της επαρχίας συνολικά, να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους της να επιστρέψουν και να τη συγκρατήσουν από την ερήμωση και την απαξίωση. Κάθε επένδυση που γίνεται σε μια επαρχιακή πόλη μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο, το οποίο θα φέρει και πάλι ζωή και ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Αναφέρομαι και πάλι στην Πέλλα, γιατί, πέρα από τόπος καταγωγής μου, θεωρώ ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επαρχίας που έχει πραγματικά εφόδια ανάπτυξης. Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας, που ναι μεν έχει δρομολογηθεί και έχει περάσει στη β΄ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, είναι ένα έργο που πραγματικά πρέπει να επισπευσθεί, γιατί θα δώσει σημαντική ανάσα τόσο στους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, όσο πραγματικά και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Το ίδιο ισχύει και για το Φράγμα του Αλμωπαίου, που θα δώσει πνοή στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες.

Αντίστοιχα, το δικαστικό μέγαρο της Έδεσσας είναι ένα πολυαναμενόμενο έργο, το οποίο έχει δρομολογηθεί με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς και η κατασκευή του δικαστικού μεγάρου στα Γιαννιτσά, που υπάρχει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αναμένεται η εξεύρεση της χρηματοδότησης.

Οι υποδομές και η αναβάθμιση ενισχύουν πραγματικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και δίνουν κίνητρα στους νέους μας να παραμένουν ή ακόμα και να επιστρέφουν στις πόλεις τους. Για παράδειγμα, θα έλεγα το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, που τελευταία έγινε και μία συζήτηση όσον αφορά στη λειτουργία του, που επιλύεται και από τις 20 του μηνός θα ξεκινήσει, αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας και έναν ισχυρό πόλο έλξης. Χρειάζεται, όμως, και αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό και εκεί θα πρέπει να βρεθούν περισσότερα κονδύλια από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει προταθεί μελέτη, για να μπορέσει και αυτό να τύχει της έγκρισης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Λουτρά του Πόζαρ, που έχουμε την ευκαιρία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να τα αναπτύξουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω και την ανάγκη αναβάθμισης του αγροτικού τομέα. Οι προκλήσεις του κλάδου πλέον είναι πάρα πολλές. Και είναι πάρα πολλές ειδικά με την αλλαγή του κλίματος, που αποτελεί πλέον μείζον ζήτημα και μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς. Προκλήσεις, όπως και οι ολοένα συχνότερες, έντονες, ακραίες και άκαιρες βροχοπτώσεις ή οι ιώσεις που ταλανίζουν τελευταία πολλές καλλιέργειες -και έχουμε τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή μου-, ενδεχομένως και αυτές να οφείλονται στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος. Πραγματικά, απαιτείται μια νέα και αποτελεσματική στρατηγική.

Πρέπει να δούμε ξανά ολιστικά, θα έλεγα, την αγροτική πολιτική, γιατί η αγροτική οικονομία στηρίζει και μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά και δυναμικά την τοπική και εθνική οικονομία.

Κυρία Πρόεδρε, η δημοσιονομική σύνεση που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2025 αλλά και η ταυτόχρονη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση αποβλέπουν στη δημιουργία μιας θωρακισμένη και σταθερής οικονομικής πραγματικότητας για όλους τους Έλληνες πολίτες. Πολλά ακόμα χρειάζονται να γίνουν, αλλά όταν οι βάσεις είναι σταθερές, το οικοδόμημα μπορεί να αντέξει. Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι κινείται και αυτός ο Προϋπολογισμός, τον οποίο και υπερψηφίζουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ