Λάκης Βασιλειάδης: ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ
Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια για τον Κατώτατο Μισθό
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας με θέμα: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Το σχέδιο νόμου επιδιώκει όχι μόνο να θέσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αλλά να αποτελέσει και μία πολιτική διαρκείας που θα ορίζει δίκαια και αποτελεσματικά την προσαρμογή των μισθών στην Ελλάδα. Ο Βουλευτής κατά την ομιλία του σημείωσε την εξέλιξη των μισθών από το 2019 όπου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21% και υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι έως το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ. Από το 2028 με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2041 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα λαμβάνει υπόψιν του τα αντικειμενικά οικονομικά μεγέθη καθιστώντας τόσο τη διαδικασία προσαρμογής του όσο και την ίδια την αναπροσαρμογή ρεαλιστική και σύμφωνη με την εκάστοτε οικονομική πραγματικότητα, ενώ δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τα σημερινά όρια.
Επιπλέον, πρότεινε να επανεξεταστεί το ζήτημα της εξομοίωσης των κριτηρίων πρόωρης συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα μέλη των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες καθώς με τον νόμο 4336/2015 μεταβλήθηκαν οι προϋποθέσεις του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των οικογενειών αυτών, αφού όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα χάνουν το δικαίωμα πρόωρης εξόδου καθώς πρέπει να συμπληρώνουν 7,5 χιλιάδες ένσημα και τα 62 έτη της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν, έναντι του δημοσίου όπου χρειάζεται να συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους και να έχουν 7,5 χιλιάδες ένσημα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του μηχανισμού απονομής συντάξεων και τον υπολογισμό των νέων συντάξεων του πρώην ΟΓΑ από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 99 του νόμου 4387/2016 επί ΣΥΡΙΖΑ η έκδοση της σύνταξης του πρώην ΟΓΑ γίνεται σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις του ΟΓΑ και με τον συνήθη τρόπο απονομής συντάξεων. Έτσι είναι πιθανόν να εκδίδονται αποφάσεις απονομής σύνταξης ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ με ποσό μικρότερο κατά πολύ από το αναμενόμενο, συχνά δε ακόμα και κατώτερο της εθνικής σύνταξης. «Πρόκειται πραγματικά για μία αδικία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, την οποία πρέπει αρχικώς να διαλευκάνουμε και βεβαίως να διορθώσουμε», τόνισε ο Λάκης Βασιλειάδης.
Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του σχετικά με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, που θα ήταν προς το συμφέρον όλων να χρησιμοποιηθεί το πρότυπο του επιδόματος ανεργίας για τους εργάτες γης. «Για να μπορέσουν να διατηρήσουν ουσιαστικά το δικαίωμα στο επίδομα να πρέπει να προσκομίζουν κάποιον αριθμό ενσήμων κατά τη διάρκεια του χρόνου, έστω σε εποχικές εργασίες τοπικού χαρακτήρα που έχουμε ανάγκη. Αυτή η προσέγγιση πιστεύω ότι θα μπορούσε να επιλύσει και το πρόβλημα πολλών βιομηχανιών, όπως στον τόπο μου, για εποχικό προσωπικό. Προφανώς δεν αναφέρομαι ούτε σε άτομα ανήμπορα, ούτε σε άτομα με αναπηρίες, ούτε σε υπερήλικες δικαιούχους, αλλά σε ανειδίκευτους μακροχρόνια άνεργους που μπορούν να εργαστούν και δεν βρίσκουν δουλειά» σημείωσε ο Βουλευτής.
Δείτε ολόκληρη την Ομιλία εδώ: https://youtu.be/nhi519kCTZU
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνηση φέρνει σήμερα μία πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που θα καταφέρει να επιλύσει διαχρονικά το ζήτημα της προσαρμογής του κατώτερου μισθού με έναν τρόπο που θα είναι δίκαιος και θα ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες της οικονομικής πραγματικότητας.
Ο πληθωρισμός και η κρίση της ακρίβειας δυσκολεύουν καθημερινά τους εργαζόμενους και φυσικά όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτή τη δυσκολία, λοιπόν, προσπαθεί να επιλύσει η Κυβέρνηση με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικά, αλλά και μακροπρόθεσμα. Δεν επιδιώκει να δώσει πρόσκαιρες λύσεις οι οποίες μπορεί να δώσουν μία ανακούφιση σήμερα και αύριο να δημιουργήσουν το διπλάσιο πρόβλημα, ούτε προσπαθεί να κερδίσει από εφήμερες πολιτικές που σε μερικά χρόνια θα συσσωρεύουν προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία άλλη κυβέρνηση. Αντίθετα, επιχειρεί μέσα από το μεταρρυθμιστικό της έργο να δημιουργήσει μία νέα πολιτική νοοτροπία που μοιάζει περισσότερο στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και θα επιτρέψει στη χώρα να σχεδιάζει από εδώ και πέρα με έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου επιδιώκει όχι μόνο να θέσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αλλά να αποτελέσει και μία πολιτική διαρκείας που θα ορίζει δίκαια και αποτελεσματικά την προσαρμογή των μισθών στην Ελλάδα.
Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21% και υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι έως το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ. Από το 2028 με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2041 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα λαμβάνει υπόψιν του τα αντικειμενικά οικονομικά μεγέθη καθιστώντας τόσο τη διαδικασία προσαρμογής του όσο και την ίδια την αναπροσαρμογή ρεαλιστική και σύμφωνη με την εκάστοτε οικονομική πραγματικότητα, ενώ δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τα σημερινά όρια.
Ταυτόχρονα, αυτή η αναπροσαρμογή θα είναι αντικειμενική, διαφανής και εύκολη στην κατανόηση και θα επιτρέψει την προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα εργαζομένων και εργοδοτών.
Οι πρώτοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι μισθό θα πάρουν και θα μπορούν να προβλέπουν και να μεριμνούν για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Παράλληλα, οι εργοδότες θα μπορούν να προβλέπουν και να προσαρμόζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ώστε να μην ζορίζονται σε κάθε αναπροσαρμογή. Άλλωστε μόνιμο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι να υπάρχει ένα προβλέψιμο και όσο το δυνατόν σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που επιτυγχάνεται με το παρόν σχέδιο νόμου. Και, ξέρετε, για τους πιο δύσπιστους σε αυτοματοποιημένα συστήματα το νομοσχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιστημονική Επιτροπή Διαβούλευσης που διατυπώνει τη γνώμη για τον κατώτατο μισθό με θεσμικό και ενιαίο τρόπο, ενισχύοντας τη διαφάνεια και φυσικά τη συμμετοχή.
Ταυτόχρονα, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων να συμφωνούν σε ευνοϊκότερους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, εφόσον το επιθυμούν και το επιδιώκουν ανά κλάδο, πάντοτε πάνω από τον κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, πέραν αυτών είναι αναγκαίο να δούμε και κάποια ζητήματα τα οποία έχω πολλές φορές προτείνει και με κοινοβουλευτικές αναφορές: Το ζήτημα της εξομοίωσης των κριτηρίων πρόωρης συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα μέλη των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες, ειδικά με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία που ήταν προχθές. Με τον νόμο 4336/2015 μεταβλήθηκαν οι προϋποθέσεις του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των οικογενειών αυτών, αφού όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα χάνουν το δικαίωμα πρόωρης εξόδου καθώς πρέπει να συμπληρώνουν επτάμισι χιλιάδες ένσημα και τα 62 έτη της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν. Από την άλλη στο Δημόσιο όμως χρειάζεται να συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους και να έχουν επτάμισι χιλιάδες ένσημα. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης νομίζω πως αυτό θα πρέπει να το αλλάξουμε.
Επιπλέον, θεωρώ πως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον μηχανισμό απονομής συντάξεων και τον υπολογισμό των νέων συντάξεων του πρώην ΟΓΑ από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 99 του νόμου 4387/2016 επί ΣΥΡΙΖΑ η έκδοση της σύνταξης του πρώην ΟΓΑ γίνεται σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις του ΟΓΑ και με τον συνήθη τρόπο απονομής συντάξεων. Έτσι είναι πιθανόν -εγώ τουλάχιστον γνωρίζω πάρα πολλές περιπτώσεις- να εκδίδονται αποφάσεις απονομής σύνταξης ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ με ποσό μικρότερο κατά πολύ από το αναμενόμενο, συχνά δε ακόμα και κατώτερο της εθνικής σύνταξης. Πρόκειται πραγματικά για μία αδικία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, την οποία πρέπει αρχικώς να διαλευκάνουμε και βεβαίως να διορθώσουμε.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα ζήτημα για το οποίο έχω τοποθετηθεί ξανά από το Βήμα, όσον αφορά κάποια από τα επιδόματα -έχουμε ακόμα περιθώρια, έχει γίνει ήδη η στροφή- τα οποία μπορούμε να τα συνδέσουμε με την εργασία. Εννοώ, για παράδειγμα, κάποιες περιπτώσεις από το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, να χρησιμοποιήσουμε το πρότυπο επίδομα ανεργίας για τους εργάτες γης στους δικαιούχους του επιδόματος. Για να μπορέσουν να διατηρήσουν ουσιαστικά το δικαίωμα στο επίδομα να πρέπει να προσκομίζουν κάποιον αριθμό ενσήμων κατά τη διάρκεια του χρόνου, έστω σε εποχικές εργασίες τοπικού χαρακτήρα που έχουμε ανάγκη. Αυτή η προσέγγιση πιστεύω ότι θα μπορούσε να επιλύσει και το πρόβλημα πολλών βιομηχανιών, όπως στον τόπο μου, για εποχικό προσωπικό. Προφανώς δεν αναφέρομαι ούτε σε άτομα ανήμπορα, ούτε σε άτομα με αναπηρίες, ούτε σε υπερήλικες δικαιούχους, αλλά σε ανειδίκευτους μακροχρόνια άνεργους που μπορούν να εργαστούν και δεν βρίσκουν δουλειά.
Αναφέρω αυτά τα σημεία καθώς σχετίζονται με την προσπάθεια που κάνουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στο σύνολό τους. Σε μία επόμενη, λοιπόν, μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου θα μπορούσαν να ληφθούν και αυτά υπόψη.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου επιφέρει καινοτόμες αλλαγές που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στην Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, θα το υπερψηφίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στην Άννα Δάσιου
26 Δεκεμβρίου 2024 -
"Αυτά τα Χριστούγεννα στα Γιαννιτσά ήταν τα πιο φωτεινά μας!"
26 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ