close search results icon

Λάκης Βασιλειάδης: Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικού & Πολιτικού Έργου 2023-2024

Λάκης Βασιλειάδης: Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικού & Πολιτικού Έργου 2023-2024

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο κοινοβουλευτικο του έργο 

❗Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικού & Πολιτικού Έργου 2023-2024

#ΝέαΕντολή_ΝέοιΣτόχοι


➡️ Έκλεισε ένας χρόνος από την ορκωμοσία για την δεύτερη θητεία μου μετά από την μεγάλη στήριξή σας. Επειδή το «Νέα εντολή – Νέοι Στόχοι» δεν ήταν απλά ένα προεκλογικό σύνθημα, αλλά ένα προσωπικό στοίχημα για ουσιαστική δουλειά, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων της πρώτης κοινοβουλευτικής χρονιάς και να αξιολογήσουμε μαζί και ανοιχτά τι έγινε, τι μένει και τι πρέπει να γίνει. 

➡️ Με μια ματιά:

ℹ️ 14 Ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής πάνω σε καίρια Σχέδια Νόμου που δίνουν ώθηση στη χώρα προς τα μπροστά. 


📊 64 Κοινοβουλευτικές Αναφορές και Ερωτήσεις που αφορούσαν επίκαιρα ζητήματα των πολιτών και φορέων της Πέλλας προς τα αρμόδια Υπουργεία.


➡️ Συγκεκριμένα με βάση τους στόχους που τέθηκαν και τις ενέργειες έγιναν μέσα στην χρονιά αυτή:


🎯 Στόχος 1: Εκσυγχρονισμός της Αγροτικής Παραγωγής και Προσαρμογή του Πρωτογενούς Τομέα στην Αλλαγή του Κλίματος: 


✅ Κατάθεση 19 Κοινοβουλευτικών Αναφορών και Ερωτήσεων σχετικά με προβλήματα και ερωτήματα που προέρχονταν από τοπικούς φορείς, αγρότες και πολίτες της Πέλλας πάνω σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τα αρμόδια υπουργεία για ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών και αποζημιώσεων.


✅ Πραγματοποίηση συναντήσεων εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Διοικητή ΔΥΠΑ, την Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο κάθε φορά την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας, την παρακολούθηση και επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων, και την αναζήτηση νέων τρόπων ενίσχυσης των εξαγωγών αγροτικών και άλλων προϊόντων της Πέλλας.


✅ Επισκέψεις – Αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές και κτήματα της Πέλλας μετά από χαλαζοπτώσεις, ακραίες βροχοπτώσεις, για την ασθένεια στα ροδάκινα, τις ακαρπίες και μεταφορά των προβλημάτων αυτών στα αρμόδια κέντρα προκειμένου να δρομολογηθούν με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο οι βοήθειες προς τους αγρότες.  


🎯 Στόχος 2: Αναβάθμιση των Δομών για Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας


✅ Κατάθεση 5 Κοινοβουλευτικών Αναφορών πάνω σε ζητήματα που αφορούσαν τον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας σχετικά με προβλήματα πολιτών και φορέων της περιοχής μας. 


✅ Ομιλία στην Ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας όπου έθεσα και τα ζητήματα που έχουμε στην Πέλλα στον τομέα της Υγείας. 


✅ Συναντήσεις με τους Υπουργούς Υγείας και άλλες ενέργειες για την προώθηση των τοπικών ζητημάτων που αφορούσαν τις δομές Υγείας της περιοχής μας, όπως η μετατροπή της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Ν.Μ. Γιαννιτσών σε Μονάδα Χημειοθεραπείας (Αναβάθμιση Ογκολογικής Γιαννιτσών), η δημιουργία νέας ΜΕΘ στην Έδεσσα, για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό στο Γ.Ν. Πέλλας, την αναβάθμιση – ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομειακών μονάδων κ.α. 


✅ Επισκέψεις στις Νοσοκομειακές Μονάδες Έδεσσας και Γιαννιτσών, το ΕΚΑΒ και το ΚΕΦΙΑΠ Έδεσσας και συζήτηση με τους Διοικητές των Μονάδων αλλά και το προσωπικό για τις ανάγκες που έχουν και για την αυτοψία στα έργα που ξεκίνησαν. 


✅ Μέσα σε αυτή τη χρόνιά πετύχαμε: την έναρξη της υλοποίησης με ταχείς ρυθμούς της Ανακαίνισης του Χώρου ΤΕΠ της Ν.Μ Γιαννιτσών και Έδεσσας ενώ έχει δημοσιευτεί και η διακήρυξη για τα έργα της Επέκτασης της υφιστάμενης ΜΕΘ με προσθήκη 5 νέων κλινών της Ν.Μ. Γιαννιτσών και για την Ανακαίνιση των Χειρουργείων και την Ανακαίνιση του χώρου του Μαιευτηρίου. Επίσης, έχει δημοπρατηθεί το έργο για την Ανακαίνιση των χειρουργείων της Ν.Μ. Έδεσσας, ενώ αναμένεται και η διακήρυξη του Τεχνικού Υποέργου από την ΚΤΥΠ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γ.Ν. Πέλλας. Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και διαμόρφωση του κτιρίου του ΕΚΑΒ Έδεσσας καθώς και οι ανακαινίσεις και αποκαταστάσεις σε χώρους του ΚΕΦΙΑΠ. Τέλος, πριν λίγους μήνες είχαν προκηρυχθεί σημαντικές ειδικότητες για την στελέχωση του Γ.Ν. Πέλλας.


✅ Υπεγράφη σύμβαση με την ανάδοχη εταιρία για την ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας. Εξασφαλίστηκε έτσι ο εκσυγχρονισμός, η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανακαίνιση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας της Αριδαίας, της Κρύας Βρύσης και της Σκύδρας. Σε εξέλιξη είναι οι παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Άρνισσας.


🎯 Στόχος 3: Ανάπτυξη του Τουριστικού Προϊόντος της Πέλλας


✅Κατάθεση 6 Κοινοβουλευτικών Αναφορών που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τις Επενδύσεις. 


✅ Συνάντηση για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Μνημείων της Πέλλας με την Υπουργό Πολιτισμού για τις ενέργειες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται.


✅ Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Γιαννιτσά, καθώς και το Γενί Τζαμί στην Έδεσσα θα αποτελέσουν τις δύο προτάσεις του Υπουργείου για ένταξη στο Πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιτρέποντας έτσι να προχωρήσει η πλήρης αποκατάστασή του Ναού και η συντήρηση των τοιχογραφιών του. 


✅ Το τέμενος του Γενί Τζαμί θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί και θα μπορέσει να γίνει επισκέψιμος χώρος. 


✅ Για το Τέμενος Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβασή του στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουν οι μελέτες για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, ώστε να αποτελέσει ένας αξιοσημείωτος πολιτιστικός χώρος για την πόλη. 


✅ Κατασκευή του κτιρίου επισκεπτών στον χώρο των Ανακτόρων στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας, ύψους 800.000 ευρώ. 


✅ Το Βυζαντινό Κάστρο των Μογλενών (Χρυσής) έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου και οι εργασίες συνεχίζονται. 


🎯 Στόχος 4: Δημιουργία Επιλογών για Νέους της Πέλλας για Δημιουργία στον Τόπο τους


✅ Συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, τον Υπουργό Παιδείας και την υφυπουργό Παιδείας. Πραγματοποιηθήκαν επίσης επαφές της Κεντρικής Διοίκησης με τον Δήμαρχο Πέλλας με στόχο την προώθηση των ζητημάτων του Δήμου και την ενημέρωση σχετικά με επενδυτικά προγράμματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος. 


✅ Πρόταση για την ίδρυση Δομών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Campus) στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού ανά την επικράτεια, οι οποίες με τα Γραφεία Διασύνδεσης θα μπορέσουν να ενισχύσουν την σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας.


✅ Ομιλία για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενίσχυση της Εργασίας καθώς και για τον Νέο Ασφαλιστικό Νόμο που επεκτείνει το επίδομα μητρότητας και για τις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Πρόταση μου για ουσιαστική αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού όπου οι μακροχρόνια ανειδίκευτοι άνεργοι που μπορούν να εργαστούν θα πρέπει να προσκομίζουν κάποια ένσημα κατά τη διάρκεια του χρόνου με κύριο στόχο να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.  


🎯Στόχος 5: Συνέχιση και Επιτάχυνση της Αναβάθμισης των Υποδομών  


✅ Κατάθεση 10 Κοινοβουλευτικών Αναφορών για ζητήματα που αφορούσαν τις Υποδομές, Μεταφορές, Ανάπτυξη και Επενδύσεις. 


✅ Πραγματοποίηση συναντήσεων στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη των θεμάτων όπως ο οδικός άξονας ΕΟ2 Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα, το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας και το Φράγμα Αλμωπαίου που προχωράει πλέον με γρήγορους ρυθμούς μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ, καθώς επίσης και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τα επικείμενα σημαντικά έργα της περιοχής μας. Τρέχει η διαδικασία για το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας με ΣΔΙΤ το οποίο όμως έχει μείνει λίγο πίσω καθώς συμπεριλαμβάνονται και άλλα Μέγαρα και η τύχη του ενός εξαρτάται από την τύχη του άλλου. Υπάρχει επίσης η δέσμευση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Μπούγα για το Δικαστικό Μέγαρο στα Γιαννιτσά. 


✅ Πλέον προχωράει η διαδικασία για τον οδικό άξονα ΕΟ2 Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα. Ισχυρά σχήματα πέρασαν στη Β`φάση του διαγωνισμού, δηλαδή ο διάλογος όπου θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου, ενώ στη συνέχεια τα τρία επιλεχθέντα σχήματα θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την ανάδειξη του αναδόχου. Το έργο είναι ένα από τα μεγάλα οδικά ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


✅ Για τα υπόλοιπα έργα υποδομών της Πέλλας βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίησή τους. 

 


🎯 Στόχος 6: Πολιτικές Βελτίωσης της Καθημερινότητας, Ενίσχυση της Προσβασιμότητας και Στήριξης των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων.


✅ Κατάθεση 49 Κοινοβουλευτικών Αναφορών που σχετίζονται με ζητήματα οικονομίας, εργασίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας και δικαιωμάτων. 


✅ Συνεχείς συναντήσεις με πολίτες και με φορείς για να ακούσουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν. 


✅Συναντήσεις στην Περιφέρεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λουδία, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τους αθλητές – πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου, καθώς και χώροι αναψυχής για τους πολίτες.


✅Πετύχαμε μετά από συντονισμένες ενέργειες την παραμονή των δύο Πρωτοδικείων, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών στον νέο δικαστικό χάρτη. 

 

✅Ξεκίνησαν συστηματικές προσπάθειες για την κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στα Γιαννιτσά. Κατατέθηκε το αίτημα για τη χρηματοδότηση της μελέτης του έργου και έχουμε συνομιλήσει με τον Υπουργό για την εύρεσή χρηματοδότησης.


✅ Εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση στον Δήμο Σκύδρας και τον Δήμο Πέλλα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν καταστροφές τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο 2023 από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έπειτα από αιτήματα που κατατέθηκαν από τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων. Συνεχείς ενέργειές μου και πιέσεις, συναντήσεις με τον Υφυπουργό και τους Δημάρχους απέδωσαν. Ο Δήμος Αλμωπίας αναμένεται και αυτός να καταθέσει σχετικό αίτημα, υπόθεση που επίσης παρακολουθώ στενά. Προσπεράσαμε διάφορα τεχνικά προβλήματα ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν στην Αριδαία και Αραβησσό οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.    


✅Υλοποίηση του Επιδόματος Μητρότητας για κατηγορίες γυναικών όπως αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες και μη μισθωτές μητέρες που θα συμβάλει ουσιαστικά σε μια μερική ανακούφιση των κοινωνικών αυτών ομάδων. 


🔹 Μέσα σε ένα χρόνο από τις εθνικές εκλογές έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση σημαντικών έργων που αποτελούσαν στόχους για την νέα θητεία. Έχουμε ήδη καταφέρει να βάλουμε τις βάσεις για πολλά ζητήματα μένουν όμως να γίνουν ακόμα περισσότερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα προέκυψαν νέες ανάγκες και τέθηκαν νέες προτεραιότητες για την περιοχή μας και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε άλλα ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία. 


✅ Σας ευχαριστώ θερμά για την στήριξη σας όλα αυτά τα χρόνια!!! 

Συνεχίζουμε αμείωτα την προσπάθεια για τα μικρά και τα μεγάλα για την Πέλλα και την Ελλάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ