close search results icon

Λέκκας: Τι θα συνέβαινε αν έπεφτε το νερό της Βαλένθια στην Ελλάδα -Γιατί έγινε η καταστροφή στην Ισπανία

Λέκκας: Τι θα συνέβαινε αν έπεφτε το νερό της Βαλένθια στην Ελλάδα -Γιατί έγινε η καταστροφή στην Ισπανία

Ο ποταμός Rambla del Poyo ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις φονικές πλημμύρες στην Βαλένθια, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος βρίσκεται στην ισπανική πόλη.

Η Βαλένθια η οποία μετρά πάνω από 217 νεκρούς βρίσκεται και πάλι σε εγρήγορση αφού η κακοκαιρία συνεχίζεται ενώ χθες για κάποιες ώρες η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (Aemet) σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για τη νότια ακτή της Βαλένθια.

Λέκκας: «Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων»

«Ο καιρός παραμένει βροχερός, αλλά δεν ρίχνει την ποσότητα που έριξε την πρώτη ημέρα της καταστροφής» λέει αρχικά ο κ. Λέκκας και προσθέτει «αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες αναζήτησης για αγνοούμενους τον αριθμό των οποίων κανείς ακόμη δεν γνωρίζει. Μπορεί να είναι 200 μπορεί και 2000. Οι έρευνες διεξάγονται σε όλη την περιοχή, ενώ ψάχνουν και τα αυτοκίνητα που έχουν βυθιστεί στις λάσπες».

Ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας

Ο ποταμός που ευθύνεται για την ξαφνική πλημμύρα στη Βαλένθια

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο ποταμός Rambla del Poyo ένας μικρός ποταμός σε σχέση με τον ποταμό Τούρια ευθύνεται για τις ξαφνική πλημμύρα που χτύπησε το νότιο τμήμα της πόλης. «Καταρχάς μιλάμε για ένα ακραίο φαινόμενο με πολύ ακραίες καταστροφές. Εγώ με τον Δρ. Σπύρο Μαυρούλη βρεθήκαμε από προχθές στην Ισπανία με σκοπό να πραγματοποιήσουμε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή και να συλλέξουμε νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την τρωτότητα της περιοχής, το καταστροφικό φαινόμενο, τα αίτια της καταστροφικότητάς του, τις επιπτώσεις και τη διαχείρισή του. Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία που έχουμε διαπιστώνουμε ότι αυτός ο μικρός ποταμός με πλάτος κοίτης τα 100 μέτρα περίπου είχε μικρή λεκάνη απορροής και από εδώ ξεκίνησε η ξαφνική πλημμύρα που χτύπησε την πόλη», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Ο ποταμός που σύμφωνα με τον κ. Λέκκα έκανε τη ζημιά στη Βαλένθια

Ο ποταμός αυτός με μήκος 43,5 χιλιομέτρων βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Τούρια και Τζούκαρ ενώ εκβάλει στη λίμνη Αλμπουφέρα που είναι δίπλα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ενώ ο ποταμός αυτός δεν έχει γενικά μεγάλη ποσότητα νερού η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε εξαιτίας του ακραίου φαινομένου κατέγραψε σύμφωνα και με ισπανικά μέσα περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίτρα ανα δευτερόλεπτο γεμίζοντας τον ποταμό ο οποίος προκάλεσε το φαινόμενο της ξαφνικής πλημμύρας. Ο Rambla del Poyo διασχίζει τους δήμους Picanya, Paiporta, Massanassa και Catarroja, μέχρι να φθάσει στην λίμνη όπου σε αυτούς τους δήμους υπήρξαν τεράστιες καταστροφές και μεγάλος αριθμός νεκρών.

«Η πλημμύρα αυτού του ποταμού αλλά και των άλλων ποταμιών προκάλεσαν τις καταστροφές. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας τεχνητός ποταμός που έφτιαξαν οι Ισπανοί μετά τις φονικές πλημμύρες του 1950 ως αντιπλημμυρικό έργο. Έκαναν μια παράκαμψη του Τούρια του μεγάλου ποταμού και δημιούργησαν ένα νέο ποτάμι γύρω από την πόλη με 200 μέτρα πλάτος κοίτη με σκυρόδεμα αλλά και εκεί η φύση αποδείχτηκε πολύ πιο ισχυρή αφού είχαμε καταστροφές».

Ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στη Βαλένθια

Ο κ. Λέκκας εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε το ακραίο φαινόμενο

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το ακραίο φαινόμενο δημιουργήθηκε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών της Μεσογείου που δημιούργησαν μεγάλες εξατμίσεις. Η θερμές αυτές μάζες φθάνοντας στην τροπόσφαιρα συναντήθηκε με ψυχρή ατμόσφαιρα και δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια ποσότητα νερού που έπνιξε τη Βαλένθια. «Εδώ τα νερά αποστραγγίστηκαν πιο γρήγορα απ’ότι στη Θεσσαλία και αυτό γιατί σε εμάς έχουμε βουνά προς το παραλιακό μέτωπο που εμπόδιζαν την άμεση αποστράγγιση, ενώ εδώ τα νερά έφυγαν σχετικά γρήγορα προς τη θάλασσα, αν και σε αρκετά σημεία υπάρχουν ακόμη πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτή είναι μια βασική διαφορά με την καταστροφή από τον Ντάνιελ. Ενώ έχουμε και εδώ όπως και στη Θεσσαλία πολύ ακραία φαινόμενα μια εκτεταμένη καταστροφή όπου αναπτύχθηκαν πλημμύρες και ξαφνικές πλημμύρες. Βέβαια οπουδήποτε και αν είχε πέσει αυτό το νερό θα είχαμε καταστροφές και πλημμύρες. Όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Αττική ή σε άλλη πόλη αλλά οπουδήποτε. Μιλάμε για ακραία φαινόμενα τα οποία θα είναι πιο συχνά και είναι τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης».

Ο ποταμός που σύμφωνα με τον κ. Λέκκα έκανε τη ζημιά στη Βαλένθια

Από την Βαλένθια όπου βρίσκεται ο κ. Λέκκας μιλώντας στο iefimerida έκανε ακόμη μια παρατήρηση: «Υπάρχουν δυο πράγματα εδώ. Πρώτον, το φυσικό φαινόμενο και η καταστροφή και το δεύτερο ο επιχειρησιακός τομέας. Το φυσικό φαινόμενο ήταν ακραίο. Από εκεί και πέρα σαν αντίδραση των αρχών από το 112 μέχρι την επέμβαση βλέπουμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Πιστεύω ότι μετά την δεύτερη τρίτη ημέρα άρχισαν να συνειδητοποιούν τι έγινε. Τα δυο πρώτα 24ωρα δεν είχαν καταλάβει τι τους είχε συμβεί. Για ένα 48ωρο οι έρευνες διάσωσης ήταν στο κενό, κανένας συντονισμός».

Ο κ. Λέκκας με τον κ. Μαυρούλη κατέγραψαν εικόνες και βίντεο και με drone που δείχνει μέρος του μεγέθους της καταστροφής που προκάλεσε ο ποταμός Rambla del Poyo μέσα στον οποίο συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους, κυρίως στα αυτοκίνητα που χάθηκαν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.


 iefimerida.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ