close search results icon

Λίγοι έλεγχοι από ΥπΑΑΤ στα φρούτα και λαχανικά, μόλις 53.000 για όλο το 2024

Λίγοι οι έλεγχοι στα φρούτα και λαχανικά που κάνει το ΥπΑΑΤ σε σχέση με συνολικά φορτία που διακινούνται στην χώρα μας.

Λίγοι οι έλεγχοι στα φρούτα και λαχανικά που κάνει το ΥπΑΑΤ σε σχέση με συνολικά φορτία που διακινούνται στην χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ για το 2024 διενεργήθηκαν συνολικά 53.000 έλεγχοι στα φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας και επεβλήθησαν 560 πρόστιμα για τις εμπορικές προδιαγραφές των προϊόντων.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφερόμενος σε αυτά τα στοιχεία τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικές καταγγελίες μας περί διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων, με μη εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για τις εμπορικές προδιαγραφές των φρούτων και λαχανικών, καθώς και την αδυναμία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων της χώρας μας για την τήρηση του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).

Βάσει αυτών των δηλώσεων, το 2024 διενεργήθηκαν 53.000 έλεγχοι και επεβλήθησαν 560 πρόστιμα, για ένα σύνολο φορτίων διακινηθέντων φρούτων και λαχανικών κατά εκτίμηση 320 χιλιάδων φορτίων προς εξαγωγή (1,79 εκατ. τόνους) και 120 χιλιάδων φορτίων εισαχθέντων (861 χιλιάδων τόνων), καθώς και 500 χιλιάδων φορτίων εγχώριας παραγωγής.

Δηλαδή, με βάση αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς, αφού δεν καλύπτουν ούτε καν τα φορτία εμπορίας με τρίτες χώρες κατά εκτίμηση 130 χιλιάδες φορτίων (αφορούν 402 χιλιάδες τόνους εξαγωγή και 564 χιλιάδες τόνοι εισαγωγής), για τα οποία υποχρεωτικά προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης (ποιότητος).

Ζητούμε από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και σημεία εξόδου και εισόδου της χώρας.

Ζητάμε ακόμη τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων - εξαγομένων - εισαγομένων προϊόντων, προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας αλλά και μη ελληνοποίησης εισαγομένων, κυρίως από την μη τυποποίηση και συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης, που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα».

Παϊσιάδης Σταύρος από το Agrotypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ