Λίβανος: Η Χεζμπολάχ μοίραζε στα μέλη της νέους βομβητές λίγες ώρες πριν αυτοί εκραγούν
Προφανώς συντονισμένη επίθεση.
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές με το εμπορικό σήμα Gold Apollo, λίγες ώρες πριν εκραγούν χιλιάδες συσκευές, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι η οργάνωση από τον Λίβανο ήταν σίγουρη ότι ήταν ασφαλείς παρά τη συνεχιζόμενη σάρωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τον εντοπισμό απειλών.
Ένα μέλος της οργάνωσης, με βάση το Λίβανο, Χεζμπολάχ παρέλαβε έναν νέο βομβητή τη Δευτέρα (16.09.2024), ο οποίος εξερράγη την επόμενη ημέρα, ενώ βρισκόταν ακόμη στο κουτί του, δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.
Ένας βομβητής που παραδόθηκε σε ένα ανώτερο μέλος λίγες ημέρες νωρίτερα, τραυμάτισε έναν υφιστάμενό του όταν εξερράγη, δήλωσε δεύτερη πηγή.
Σε μια προφανώς συντονισμένη επίθεση, οι βομβητές με την επωνυμία Gold Apollo πυροδοτήθηκαν την Τρίτη στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στα προάστια της Βηρυτού και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.
Την Τετάρτη, εξερράγησαν εκατοντάδες walkie-talkies της Χεζμπολάχ. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
Οι μπαταρίες των walkie-talkies ήταν εφοδιασμένες με μια άκρως εκρηκτική ουσία, τη νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN), όπως δήλωσε στο Reuters σήμερα Παρασκευή (20.09.2024) πηγή από το Λίβανο.
Έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών, που ήταν κρυμμένα στους βομβητές, είχαν περάσει απαρατήρητα για μήνες από τη Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μία από τις πηγές ασφαλείας δήλωσε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά «με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή». Η πηγή δεν διευκρίνισε από τι είδους σαρωτές είχε περάσει η Χεζμπολάχ τους βομβητές.
Η Χεζμπολάχ εξέτασε τους βομβητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, αρχής γενομένης από το 2022. Μέλη της οργάνωσης έφεραν μαζί τους σε αεροδρόμια τους βομβητές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εντοπιζόντουσαν ενεργοποιώντας συστήματα συναγερμών, ανέφεραν δύο επιπλέον πηγές στο Reuters.
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν τα ονόματα των αεροδρομίων όπου διεξήγαγαν τις δοκιμές.
Μετά την έκρηξη των βομβητών την Τρίτη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι περισσότερες από τις συσκευές της ενδέχεται να είχαν παραβιαστεί, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας, καθώς και μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.
Μετά τα αιματηρά συμβάντα το σιτικό κίνημα ενέτεινε τους ελέγχους των συστημάτων επικοινωνίας της, πραγματοποιώντας προσεκτικούς ελέγχους όλων των συσκευών. Άρχισε επίσης να ερευνά τις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων εισήχθησαν οι βομβητές, ανέφεραν οι δύο πηγές ασφαλείας.
Αλλά ο επανέλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τα walkie-talkies εξερράγησαν.
Η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τα walkie-talkies της οργάνωσης επειδή φοβόταν ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε σύντομα ότι αυτά ήταν επίσης παγιδευμένα με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.
«Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά ζητήματα που μπορέσαμε να ανακαλύψουμε – αλλά όχι τους βομβητές », τόνισε μια από τις πηγές. «Μας ξεγέλασαν, βγάζουμε στον εχθρό το καπέλο», συμπλήρωσε.
Πηγή: newsit.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
ΠΑΟΚ: «Στηρίζουμε την ομάδα μας με πάθος και φωνή»
22 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ