Μ. Βορίδης από Θεσσαλονίκη: Οφείλουμε για φαινόμενα μεγάλων καταστροφών να υιοθετήσουμε την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την επόμενη μέρα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας.
Για την επόμενη μέρα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και για τις παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση ώστε να διαχειριστεί φαινόμενα καταστροφών, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Ο ίδιος υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Βεργίνα Τηλεόραση με θέμα «Πολιτική Προστασία και Ενεργειακά Ζητήματα», ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής λαμβάνει πολύ σοβαρές διαστάσεις, με την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα να έχει προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Το κόστος στον προϋπολογισμό όμως είναι δυσβάσταχτο, όπως επεσήμανε, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να επεξεργάζεται σχέδιο υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης: «Οφείλουμε για φαινόμενα μεγάλων καταστροφών να υιοθετήσουμε την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων. Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε, παρουσιάστηκε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και μένει να προχωρήσουμε στη νομοθέτησή του».
Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό, της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία, ένα ποσό «άνευ προηγούμενου», όπως ανέφερε.
Οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν σε πυροσβεστικά οχήματα και καναντέρ, σε επενδύσεις για ευφυή συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνου, για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση του στόλου πυρόσβεσης, των εναέριων μέσων, στην αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνιών των εμπλεκομένων υπηρεσιών, στην προμήθεια πλωτών μέσων διάσωσης και μεταφοράς πληθυσμού και ασθενών, στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των σωμάτων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Ο κ. Βορίδης τόνισε επίσης από τη Θεσσαλονίκη πώς «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται πολύ δύσκολες κρίσεις με σημαντική επάρκεια, πολύ συγκροτημένα και πολύ μεθοδικά», ενώ έκανε αναφορά στο έργο της κυβέρνησης από το 2020 μέχρι σήμερα.
Στάθηκε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του 112, λέγοντας τα εξής: «Σήμερα είναι από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση κινδύνων και τον αποτελεσματικό συντονισμό. Είδαμε πώς λειτούργησε σε πάρα πολλές περιπτώσεις». Πρόσθεσε ότι για τον αριθμό αυτό υπήρξαν λοιδωρίες από τμήματα του πολιτικού κόσμου, όμως «χωρίς τις εκκενώσεις θα είχαμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Οι εκκενώσεις είναι μεν μια συντηρητική προληπτική πολιτική, δεν είναι πανάκεια αλλά είναι πολιτική που προστατεύει ανθρώπινες ζωές. Το 112 μάς βοήθησε πολύ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ