Μαζικά πυρά κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό
Τα κόμματα διαφωνούν για τον αλγόριθμο που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Έντονη αποδοκιμασία τής κυβέρνησης Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την «Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ακόμη μια κουτσουρεμένη ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ «μισό» είναι και το γαλλικό μοντέλο που υποδύεται ότι υιοθετεί ο νόμος.
Στην Ολομέλεια, λοιπόν, τα κόμματα εξέφρασαν τη έντονη διαφωνία τους για τον αλγόριθμο (για τον ορισμό κατώτατου μισθού) που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σημειώνεται επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 1-15, του νομοσχεδίου.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του. Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Κεραμέως: «Ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους»
Η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, περιορίστηκε να αναφέρει αορίστως πως (μετά, βεβαίως, την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου), θα ξεκινήσει διάλογος για τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων. Υποστήριξε επίσης πως ο νέος κατώτατος μισθός «συνιστά ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους» και ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «παρέχει μία ασφάλεια που ως σήμερα δεν υφίσταται». Επανέλαβε εξάλλου ότι ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζόμενων και την πορεία της οικονομίας.
Η υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία της με τα γνωστά ευχολόγια: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι όμως ένα ακόμη σημαντικό βήμα μαζί με πολλά προηγούμενα. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια για καλύτερες αμοιβές, υψηλότερες συντάξεις, περιορισμό των επιπτώσεων από τις διεθνείς κρίσεις. Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει τελικά με τη λογική, θα αποφύγει τη στείρα άρνηση του όχι σε όλα, και θα επιδείξει την υπευθυνότητα που δικαιούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, και που απαιτούν οι καιροί μας.»
ΠΑΣΟΚ: «Αποδομείται πλήρως το αφήγημα της ΝΔ»
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί «αριστερού λαϊκισμού» δεν περπατάει...
Σχολιάζοντας μάλιστα την προηγηθείσα ομιλία της υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, ο κ. Μάντζος είπε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι η θέση της Οδηγίας, που δεν επιτρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός με ΣΣΕ. Και δεν έχει γίνει ποτέ -ούτε στα άγρια χρόνια της κρίσης- .. το 2012 μιλούσαν οι εταίροι για 750 ευρώ», είπε ο ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μιλάτε για ορισμό κατώτατου μισθού με αλγόριθμο, που «κάνει διακοσμητικούς τους κοινωνικούς εταίρους.. Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι όταν τη δουλειά την κάνει ο αλγόριθμος; Τι τις θέλουμε τότε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι τη θέλουμε τότε την πολιτική; Τι το θέλουμε το Υπουργείο Εργασίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε: «Μας λέτε πως φέρνετε το γαλλικό μοντέλο [. . .] σε μια δομημένη αγορά εργασίας, με 94% κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η κάλυψη δεν φτάνει ούτε το 30%».
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι λαϊκισμός δεν είναι να τεκμηριώνεις τα επιχειρήματά σου στην πραγματικότητα, αλλά να βγάζεις ανίδεους και επικίνδυνους τους αντιπάλους σου, επειδή διαφωνούν μαζί σου [. . .] Αν θέλετε να μάθετε τι είναι «λαϊκισμός», καλύτερα να κοιτάξατε στον καθρέφτη σας».
ΣΥΡΙΖΑ: Νομοσχέδιο - απειλή για τον χώρο της εργασίας
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, επισήμανε την πάγια θέση του Κόμματος για την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, μέσω συλλογικών συμβάσεων, ενώ τόνισε πως το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί απειλή για τον κόσμο της εργασίας και ενέχει τον κίνδυνο να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό τομέα.
«Η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα προς την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων της χώρας. Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. αποτελεί επί της ουσίας έναν μόνιμο μηχανισμό που θα κρατάει χαμηλά τους μισθούς, υλοποιώντας την από καιρό εκπεφρασμένη στόχευση της κυβέρνησης για φτηνά εργατικά χέρια, την ώρα που στην χώρα το μεγάλο κεφάλαιο συνεχώς θα πλουτίζει εις βάρος τους», σημείωσε μεταξύ άλλων. .
Κατηγόρησε για υποκρισία την κυβέρνηση, αναφορικά με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι πως αυτό που σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε έχει τόση σχέση με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες για την ενίσχυση του κατώτατου μισθού, όσο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τις φιλο-εργατικές πολιτικές. Καμία δηλαδή. Η Οδηγία έχει δυο στόχους: την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις, τουλάχιστον στο επίπεδο του 80% για τις χώρες-μέλη. Και την εξασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ζωής των εργαζομένων στην ΕΕ και να μπορέσει τελικά να υπάρξει, όσο το δυνατόν, συνολική εξομοίωση προς τα πάνω. Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω».
Όσο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε: «Από το 2012 και μετά, στην Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνεχώς μειώνεται. Σήμερα βρίσκεται περίπου στο 25%-30%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 45% περίπου και η γενική κατεύθυνση της Ευρώπης δείχνει το 80%».
ΚΚΕ: Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο κι όχι για τους εργαζομένους
«Η οδηγία είναι ό,τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σκοπεύει να βοηθήσει τους εργαζόμενους, αλλά θέλει να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων, για αυτό περνάει και στην πολεμική οικονομία», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Κάλεσε μάλιστα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «να συνεργαστούν και να αφήσουν τις δημαγωγίες και τους τσακωμούς ως προς τη μετάφραση της οδηγίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τις κλαδικές ΣΣΕ που έχουν υπογράψει με τους εργοδότες οι οικοδόμοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Για το «δίχτυ ασφαλείας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα ισχυρίζεται πως εξυπηρετεί τους εργαζόμενους: «Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δίχτυ, ατσάλινο δίχτυ, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη τα 7 κριτήρια που μπαίνουν από το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τα καθορίζει η κυβέρνηση, επομένως τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» αποτελούν «υποκρισία», όσο και ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» θα είναι ουσιαστικά οι εργοδοτικές ενώσεις και όχι τα σωματεία των εργαζομένων που υπέγραψαν και την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, για την οποία «κανένα κόμμα δεν έχει πει τίποτα».
► Τροπολογία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, κατέθεσε η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.
Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς τονίζουν ότι η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης και επιλέγει να κρατά τους μισθούς καθηλωμένους, με απολύτως ανεπαρκείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού και του βασικού μισθού στο Δημόσιο. Επίσης, σημειώνουν, η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει διαλύσει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στερώντας από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικούν και να πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλα τα επίπεδα, ενώ έπληξε καίρια και το δικαίωμα στην απεργία με διατάξεις ποινικοποίησης και παρεμπόδισης της άσκησής του από τους εργαζόμενους.
πηγή: efsyn.gr
* κεντρική φώτο: η υπουργός Νίκη Κεραμέως | EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ανάρπαστα τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα δέντρα
04 Δεκεμβρίου 2024 -
Τα έδωσε όλα ο Άρης, γύρισε από το -20 αλλά δεν τα κατάφερε στο τέλος
04 Δεκεμβρίου 2024 -
Reuters: Εδαφικές παραχωρήσεις περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία
04 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ