close search results icon

Με θρησκευτική κατάνυξη και παραδοσιακό τόνο ο Επιτάφιος στην Καρυώτισσα (φώτος)

Συμπεριλαμβανομένου του γνωστού εθίμου με το κάψιμο του Ιούδα. 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Με λαμπρές τιμές πορεύθηκε ο Επιτάφιος στην Καρυώτισσα, χθες Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου, όπου διανύσαμε το δράμα της Μ. Εβδομάδας.

Με πρωταγωνιστές πολλούς, από τους Συλλόγους έως τους κατοίκους που συμμετείχαν στη μεγάλη θρησκευτική τελετή κατάνυξης, ο "Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και αναπαράστασης αυτής" Γιαννιτσών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυώτισσας, οι μυροφόρες, τα παιδιά που κουβάλησαν τον Επιτάφιο και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Χριστού και βάση παράδοσης πρόκειται να στρατευθούν ("αγιάζοντας" έτσι την στρατιωτική τους θητεία παίρνοντας υπέρτατη ευλογία), ήταν αυτά που έδωσαν στον αέρα του χωριού την ιερή αύρα που διανύουμε. 

1-6Syla.jpg
2-s27VB.jpg
3-H9ovv.jpg
5-lXGBZ.jpg
7-MwPJq.jpg
9-6J6ql.jpg
11-wfdHE.jpg
12-526gU.jpg

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι κυρίες του χωριού έψαλλαν τα εγκώμια. Η ιερότητα των στιγμών πήρε την αρχική της υπόσταση.

8-kjFen.jpg
10-EnK2J.jpg
13.jpg

Παρουσία των τοπικών αρχών καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και οι οποίοι φρόντισαν σε συνεργασία με όλους να είναι άψογα οργανωμένα ως προς τη ροή τους, έγινε και το κάψιμο του Ιούδα, έθιμο που είναι γνωστό και προσδίδει την ολοκλήρωση των όλων θρησκευτικών και παραδοσιακών δρώμενων της Μεγάλης Παρασκευής.

6-HSBA7.jpg











ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ