close search results icon

Μεγάλη η επισκεψιμότητα στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι θησαυροί των Ολυμπιονικών και τα σπάνια εκθέματα. 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τουριστών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης για το Ολυμπιακό Μουσείο της πόλης, καθώς τα σπάνια εκθέματα και οι θησαυροί του σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στους οποίους βρίσκονται παγκοσμίως στραμμένα τα βλέμματα, κινούν την περιέργεια του κοινού ώστε να ανακαλύψει αθέατες πλευρές του ολυμπισμού.

Από την αρχή του 2024 το ενδιαφέρον για το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι υψηλό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην Karfitsa η διευθύντρια και CEO του μουσείου και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, δρ. Κυριακή Ουδατζή. Όπως επισημαίνει ειδικότερα η ίδια: «Όλη τη χρονιά είναι υψηλό το ενδιαφέρον από επισκέπτες και τουρίστες. Μετά από τη μεγάλη μας επιτυχία όπου το Λούβρο μάς ζήτησε το δανεισμό ενός αντικειμένου και πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα το μουσείο, ο κόσμος έρχεται και μας ζητά να δει το εκμαγείο του αντικειμένου που έχει παραχωρηθεί μέχρι το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μια συνεργασία με ένα τόσο μεγάλο μουσείο του εξωτερικού, δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον στους τουρίστες και στους επισκέπτες ώστε να δουν ποιο είναι το αντικείμενο αυτό, οπότε γίνεται πιο ελκυστική η συλλογή μας».

Ο λόγος για το Κύπελλο της Μεσολυμπιάδας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Émile Gilliéron και απονεμήθηκε ως ενθύμημα μαραθωνίου δρόμου. Το αντικείμενο εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου συμμετέχοντας στην περιοδική έκθεση «Ολυμπισμός: Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

screenshot-2-rjMUh.png

Αντικείμενα που κρύβουν προσωπικές ιστορίες

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μια έκθεση 10.000 τεκμηρίων από το 1896 μέχρι σήμερα, με την δρα. Ουδατζή να τονίζει πως πολλά εκθέματα λένε τις δικές τους ιστορίες, καθώς αποτελούν προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων ολυμπιονικών. «Η σύγχρονη μουσειολογία επιβάλλει ένα αντικείμενο να σου λέει μια ολόκληρη ιστορία. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας του αντικειμένου αγαπάς το μουσείο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

screenshot-3-t7BkG.png
screenshot-4-A3EjB.png
screenshot-5-WN38f.png

Οι τουρίστες του εξωτερικού τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων και καθένας στέκεται στα αντικείμενα των δικών του ενδιαφερόντων. Η δρ. Ουδατζή υπογραμμίζει στην Karfitsa πως «ο νεότερος θα ενδιαφερθεί για τα αντικείμενα του Μίλτου Τεντόγλου και του Στέφανου Ντούσκου ενώ ο παλαιότερος για τα αντικείμενα της Βούλας Πατουλίδου και του Στέλιου Μυγιάκη».

screenshot-6-tEc8Y.png
screenshot-7-N2Ylk.png
screenshot-8-b0g7g.png

Η σπάνια φωτογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη με τον Jesse Owens

Ένα από τα αγαπημένα εκθέματα του μουσείου είναι η μοναδική φωτογραφία του Jesse Owens που αποτυπώνει τη φιλία του με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο του Γρηγόρη Λαμπράκη από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου απεικονίζεται με τον συναθλητή και φίλο του, Jesse Owens, τέσσερις φορές χρυσό ολυμπιονίκη.

screenshot-10-tThdY.png

«Αποτυπώνει μια ιστορία που πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι ήταν δηλαδή και αθλητής. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως φιλειρηνιστή, ως βουλευτή, ως δολοφονηθέντα στη Θεσσαλονίκη αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι είχε και αθλητική δραστηριότητα», σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου.

ρεπορτάζ Ελίνα Τουκουσμπαλίδου - karfitsa.gr







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ