close search results icon

Μείωση του ορίου των 900 κιλών στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι

Ερώτηση στη Βουλή από την "Ελληνική Λύση". 

Για τη μείωση του ορίου των 900 κιλών στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι αναφέρεται ερώτημα που τέθηκε στη Βουλή, με την απάντηση να δίδεται από πλευράς Υπουργείου.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. 

Του: Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Μείωση του ορίου των 900 κιλών στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι»

Κύριε Υπουργέ,

Ανησυχητική καθίσταται η κατάσταση για τους καλλιεργητές καλαμποκιού στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας με αφορμή και την πρόσφατη επιστολή προς το Υπουργείο, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, και της λειψυδρίας, εξαιτίας της εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων αρδευτικού νερού, η μειωμένη καρπόδεση είχε ως συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις. 

Αποτέλεσμα είναι πολλοί καλλιεργητές του εν λόγω είδους κινδυνεύουν να χάσουν τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο για καρπό αλλά και για ενσίρωση, καθώς στις υποχρεώσεις του παραγωγού για τη λήψη της είναι και η πώληση συγκομισμένου καρπού 900 κιλών/στρ. και 4tn/στρ. ενσιρώματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις προσπάθειες των καλλιεργητών να αρδεύσουν τα χωράφια τους με τη χρήση γεωτρήσεων, αυτοί επιβαρύνθηκαν με κόστος, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση και μάλιστα σε πολλές περιοχές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών ανά στρέμμα. Είναι βέβαιο πως η απώλεια της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και οι μειωμένες αποδόσεις πρόκειται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη μείωση του εισοδήματος των ίδιων των παραγωγών όσο και στην Κτηνοτροφία αλλά και σε άλλους Μεταποιητικούς Κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως και στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας. 

Οφείλει το Υπουργείο να προλάβει με δραστικά μέσα το φαινόμενο της εγκατάλειψης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, που τα τελευταία χρόνια αποβαίνει ζημιογόνα και ακολούθως να περιορίσει το φαινόμενο της στήριξης της Κτηνοτροφίας για την εκτροφή των ζώων στην αυξανόμενη εισαγωγή ζωοτροφών αμφιβόλου ποιότητας, αλλά και να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της Μεταποίησης και της εγχώριας Βιομηχανίας, η οποία στηρίζει την παραγωγή της στον αραβόσιτο για την παραγωγή πολλών προϊόντων.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε για τη φετινή παραγωγή αραβόσιτου λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών αλλαγών, που έλαβαν χώρα κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, να μειώσετε το όριο των 900 κιλών/στρ. συγκομισμένου καρπού και των 4τ./στρ. ενσιρώματος;
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές του αραβόσιτου για τη ζημία που έχουν υποστεί, ούτως ώστε να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειάς του με πλήθος επιπτώσεων και στους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Και η απάντηση από πλευράς Υπουργείου:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 72/8-10-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κων. Χήτας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Στην υπ’ αριθμ. 963/275934/08-09-2024 Υπουργική Απόφαση (Β΄5458/14-9-2023) με θέμα

«Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τον αραβόσιτο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32. ‘‘Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή’’ του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, σε εκτέλεση των άρθρων 32-35 του υπ’ αρ. 2021/2115 Κανονισμού (Ε.Ε.) και του υπ΄ αρ. 2021/2116 Κανονισμού (Ε.Ε.) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 «Όροι επιλεξιμότητας - Προϋποθέσεις σποράς – Δικαιούχοι», παρ. 3, αναφέρεται ότι μεταξύ των όρων επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς είναι η παράδοση κατ’ ελάχιστον 9 τόνων προϊόντος ανά εκτάριο ή 40 τόνων ενσίρρωμα ανά εκτάριο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο [άρθρο 3 «Εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και σε εξαιρετικές περιστάσεις» του Kανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2116/2021], αναγνωρίζεται ως ανωτέρα βία, μεταξύ άλλων, και η σοβαρή φυσική καταστροφή ή το σοβαρό καιρικό φαινόμενο που πλήττει βαριά την εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου, η απόδοση αυτή μπορεί να μειωθεί, εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς (ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ). Στην περίπτωση διαπιστωμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ζημιών από ανωτέρα βία που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αναμενόμενης απόδοσης και συγκομιδής του αραβοσίτου, θα ληφθούν υπόψη (ΟΠΕΚΕΠΕ), ώστε να καταβληθεί στους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση με δίκαιο τρόπο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΤΣΙΑΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ