Μελέτη για το μέλλον της καινοτομίας στην ΠΚΜ – Συμμετοχικό εργαστήριο από το One Stop Liaison Office
Μελέτη για το μέλλον της καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Συμμετοχικό εργαστήριο από το One Stop Liaison Office
“Ποια είναι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής ή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης στο μέλλον της επιχειρηματικότητας και του περιβάλλοντος καινοτομίας; Πώς αυτές οι μεγατάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική αναπτυξιακή τροχιά κάθε περιοχής;”. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν όσους έλαβαν μέρος στο συμμετοχικό εργαστήριο που διοργάνωσε το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο μελέτης για το μέλλον της καινοτομίας στην Περιφέρεια του 2040.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία έτη αξιοποιεί τη μέθοδο της προοπτικής διερεύνησης (foresight), παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση στρατηγικές και προτεινόμενους τομείς δράσης, που θα αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί στην ανάπτυξη Σεναρίων του Μέλλοντος, έχοντας ολοκληρώσει ήδη από το 2021 μελέτη για την Καινοτομία στην περιοχή, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του μακροπρόθεσμου συμμετοχικού στρατηγικού σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε νέα μελέτη, την έκθεση με τίτλο “Καινοτομία 2040 στην Κεντρική Μακεδονία”, την οποία θα δημοσιεύσει ο Μηχανισμός Καινοτομίας One Stop Liaison Office μέσα στον επόμενο χρόνο.
Στο πλαίσιο της εκπόνησης της νέας μελέτης για το μέλλον της καινοτομίας, το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε συμμετοχικό εργαστήριο στο MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στους πυλώνες της τετραπλής έλικας (Έρευνα, Αγορά, Διακυβέρνηση, Κοινωνία των Πολιτών). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες με μια κοινή αποστολή: να εντοπίσουν και να διερευνήσουν πιθανά, εναλλακτικά “σενάρια μέλλοντος” για την Περιφέρεια, προτείνοντας δράσεις και πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής, μέσα από την ανάπτυξη του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου, το οικοσύστημα της περιοχής αναδεικνύει την κλιματική αλλαγή, τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και το Internet of Things (IoT) ως τις μεγατάσεις που θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ως καθοριστικές εξελίξεις τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR) στον τομέα της τεχνολογίας, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την υιοθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον περιβαλλοντικό τομέα, την αυστηροποίηση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR - General Data Protection Regulation) και την ενίσχυση των αξιολογήσεων ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) στο νομοθετικό πεδίο καθώς και την ψηφιοποίηση και ευελιξία στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω θεωρήθηκαν παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον.
Οι απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέδειξαν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την προσέλκυση επενδύσεων, την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις καθώς και τη διασύνδεση της έρευνας και της αγοράς ως βασικές πολιτικές που θα ενισχύσουν την καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια μέχρι το 2040.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν συνεχή ενημέρωση για θέματα καινοτομίας:
- στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
https://www.ris3rcm.eu
- στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων:
https://horizonscanning.io
- και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia
και
https://twitter.com/RIS3RCMakedonia
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
-2313 319668 (Σταύρος Μαντζανάκης)
- 2313 319667 (Χριστίνα Λαγκάνη, Ελίζα Σαββοπούλου)
- 2313 319611 (Μαρία Γουλάπτση)
καθώς και στο e-mail: info@ris3rcm.eu
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ