close search results icon

Μεταναστευτικό - FRONTEX: Μεγάλη αύξηση στις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεταναστευτικό - FRONTEX: Μεγάλη αύξηση στις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο




Διαβάστε τι αναφέρει η αναλυτική έκθεση της Frontex, για τις μεταναστευτικές ροές. Από που προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες. Ποια είναι τα σημεία εισόδου.

Μεταναστευτικό - FRONTEX: Μεγάλη αύξηση στις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ευρωπαική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής FRONTEX διαπιστώνει αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα Ελληνικά Νησιά το πρώτο 8μηνο του 2024, με 37.163 άτομα να έχουν περάσει με παράνομο τρόπο τα σύνορα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρείται μείωση.

'Οπως επίσημαίνει η έκθεση της FRONTEX , τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης, για να παρακάμψουν τα αυστηρά μέτρα και τις περιπολίες των ελληνικών και τουρκικών αρχών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ταχύπλοα σκάφη για να μπορούν να ξεφεύγουν.

Αναλυτικά η έκθεση της Frontex:

Ο αριθμός παράνομης διέλευσης στα σύνορα της Ευρωπαικής Ενωσης έπεσε κατά 39% , σε 139.847 άτομα, τους πρώτους 8 μήνες του 2024. Η μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στα Δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με -77% και -64% αντίστοιχα.

Τα Ανατολικά χερσαία συνορα και η Δυτική Αφρική παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση με +193% και +123% αντίστοιχα.

Τα περισσότερα άτομα είναι από Συρία, Μάλι και Αφγανιστάν.

Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου εξακολουθεί να έχει σημαντική πτώση τους τελευταιους μήνες , με την μείωση το πρώτο 8μηνο του 2024 να είναι 64% με 41.250 άτομα.

Η μείωση στην κεντρική μεσόγειο οφείλεται στα αποτρεπτικά μέτρα που πήραν οι αρχές στην Τυνησία, τη Λιβύη και την Τουρκία. Ενας άλλο λόγο είναι οι διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με κράτη αναχώρησης.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός αλλά πολύ κοντά με την Ανατολική Μεσόγειο που οι διελεύσεις αυξήθηκαν κατά 39% , με 37.163 άτομα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ - ΚΑΡΤΑ

Τα εγκληματικά δίκτυα αλλάζουν γρήγορα τακτικές και βρίσκουν νέους τρόπους για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους. Στην Ανατολική Μεσόγειο , που η μεταναστευτική πίεση είναι αυξημένη, οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν όλο ακι πιο πολύ ταχύπλοα για να προσεγγίσουν τα Ελληνικά νησιά γιατί τα ταχύπλοα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τις λαστιχένιες βάρκες.

FRONTEX - Μεταναστευτικές Ροές

Στα Ανατολικά Χερσαία Σύνορα συνεχίζεται ο αυξημένος αριθμός διελεύσεων με τις αφίξεις φέτος να έχουν αυξηθεί κατά 193% και 11.270 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ