Μη μεταδοτικές ασθένειες: Ο αόρατος εχθρός – SOS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Σε επείγουσα δράση για τις μη μεταδοτικές ασθένειες (καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, ο διαβήτης, παθήσεις των πνευμόνων) που ευθύνονται για 17 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, κάλεσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Η πανδημία του κορονοϊού, η ευλογιά των πιθήκων και άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού και δημιουργούν άγχος, όμως στην πραγματικότητα κάθε δύο δευτερόλεπτα στον κόσμο κάποιος κάτω των 70 ετών πεθαίνει από NCDs (noncommunicable diseases – μη μεταδοτικές ασθένειες). Οι θάνατοι από μη μεταδοτικές ασθένειες έχουν ξεπεράσει σε αριθμό εκείνους από μολυσματικές ασθένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ευθύνονται για τα 3/4 όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Για να καταστήσει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια νέα έκθεση, “Invisible Numbers: The true scale of non-transmitable disease” και μια πύλη δεδομένων που για πρώτη φορά συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα του ΠΟΥ που σχετίζονται με μη μεταδοτικές ασθένειες για 194 χώρες.
Οι ασθένειες αυτές κάθε χρόνο στοιχίζουν τη ζωή σε 17 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω των 70 ετών, το 86% των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε περαιτέρω την επιβάρυνση από τις μη μεταδοτικές ασθένειες καθυστερώντας και διαταράσσοντας τη φροντίδα, ειδικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των χωρών ανέφεραν διακοπή σε βασικές φροντίδας υγείας διάφορων παθήσεων λόγω των lockdowns.
Ενώ κάθε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών έχει δεσμευτεί να μειώσει τους πρόωρους θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά ένα τρίτο έως το 2030 – μια προσπάθεια που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές – λίγες χώρες βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να το επιτύχουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, εάν κάθε χώρα υιοθετήσει παρεμβάσεις, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 39 εκατομμύρια θάνατοι έως το 2030.
Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε δήλωσή του ανέφερε ότι “υπάρχουν οικονομικώς αποδοτικές και διεθνώς εφαρμόσιμες παρεμβάσεις για NCDs που κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματός της, μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιεί και να επωφελείται από αυτές. Σώζοντας έτσι ζωές και εξοικονομώντας χρήματα”.
4 μείζονες κατηγορίες χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών
Καρδιαγγειακές παθήσεις
1 στους 3 θανάτους
9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται το χρόνο
86% των θανάτων θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν από τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου
Καρκίνος
1 στους 6 θανάτους
3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται το χρόνο
44% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν από τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου
Χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού
1 στους 13 θανάτους
1 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο
70% των θανάτων θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν από τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου
Διαβήτης
1 στους 28 θανάτους
2 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο
95% και περισσότερο των περιστατικών διαβήτη παγκοσμίως αφορούν σε διαβήτη τύπου 2
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ