Μια σπουδαία έρευνα από τον Χρήστο Ζηκούλη: «Οικισμοί, κοινότητες και Δήμοι στον Νομό Πέλλας»
Η ιστορική εξέλιξη του Νομού Πέλλας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Μια σπουδαία έρευνα του Χρήστου Ζηκούλη, όχι μόνο από εγκυκλοπαιδικής απόψεως, αλλά διότι ο Σκυδραίος συγγραφέας συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στη διατήρηση της ιστορίας ενός τόπου, που αν ξεχαστεί, κινδυνεύει όχι μόνο να αλλοιωθεί αλλά να "κατασπαραχτεί"
Με ιδιαίτερη χαρά δεχτήκαμε τις προηγούμενες ημέρες, στα γραφεία της Πέλλαnews, ένα δώρο από τον καθηγητή και συγγραφέα Ζηκούλη Χρήστο. Πρόκειται για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Οικισμοί, κοινότητες και Δήμοι στον Νομό Πέλλας». Μια έρευνα που διήρκησε αρκετά χρόνια αλλά η αγάπη για τον τόπο του, για τον Νομό Πέλλας δεν του άφηνε άλλα περιθώρια από το να ολοκληρώσει αυτή την ιδέα. Με τον Χρήστο Ζηκούλη να έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και δραστηριοποιηθεί στη Σκύδρα, δεν είναι περίεργο να έχει πραγματοποιήσει τέτοιου είδους έρευνα και να την αποτυπώσει σ’ ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη μιας και παρουσιάζει τη δημογραφική και πληθυσμιακή εξέλιξη των οικισμών, κοινοτήτων και Δήμων του Νομού Πέλλας από την απελευθέρωση έως και σήμερα. «Πιστεύω πως ο αναγνώστης του παρόντος βιβλίου θα σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα και ίσως η έρευνα αυτή να αποτελέσει την αφορμή και για άλλες, πιο αναλυτικές, εργασίες στο μέλλον» αναφέρει ο συγγραφέας και πράγματι δεν είναι λίγες οι φορές που σε συζητήσεις μας αναζητούμε παλιές ονομασίες και την εξέλιξη των χωριών μας, ακόμη και των γειτονιών.
Και πριν αναδημοσιεύσουμε τα εισαγωγικά του βιβλίου, που ουσιαστικά αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια για την Πέλλα, να σας θυμίσουμε ποιος είναι ο Χρήστος Ζηκούλης. Γεννήθηκε στη Σκύδρα με καταγωγή από τη Δαμασκηνιά Βοΐου Κοζάνης. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, με ειδίκευση στις κλασσικές σπουδές. Η αγάπη του για το γράψιμο τον οδήγησε στη συγγραφή πλήθους βιβλίων (εκπαιδευτικά, επαγγελματικού προσανατολισμού, μυθιστορήματα, δοκίμια) ορισμένα από τα οποία σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους (Πατάκης, ΕΟΣΚ). Συνεργάστηκε με τις Εκδόσεις «ΙΩΛΚΟΣ», αναλαμβάνοντας τη διόρθωση βιβλίων τους, ενώ για αρκετά χρόνια ήταν υπεύθυνος για τη φιλολογική επιμέλειας της «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», του κορυφαίου ιστορικού περιοδικού στην Ελλάδα. Επίσης είναι μέλος της «Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού & Ημερήσιου Τύπου Μακεδονίας-Θράκης».
«Ο νομός (περιφερειακή ενότητα πλέον) Πέλλας κατέχει, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερη θέση στην Ελλάδα. Ευρισκόμενος σε μια ακριτική γωνιά της, διαθέτει γνωρίσματα (ιστορικά, γεωγραφικά, τουριστικά) τα οποία δύσκολα συναντά κάποιος συγκεντρωμένα όλα μαζί σε έναν και μόνο νομό. Μια πρόχειρη αναφορά αρκεί για να πιστοποιήσει αυτήν τη διαπίστωση: οι καταρράκτες στην Έδεσσα, ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, τα ιαματικά λουτρά στην Αριδαία, το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βόρας, η τεχνητή λίμνη του Άγρα, αλλά και αυτή της Βεγορίτιδας. Το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα οικοσυστήματα του νομού παρουσιάζουν, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ σημαντικό είναι και το επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο «δυναμικό» του. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο σε καλεί διαρκώς να το απολαύσεις» γράφει ο έμπειρος Σκυδραίος συγγραφέας και υπογραμμίζει «Παρ’ όλα αυτά, ο νομός στηρίζεται κατά βάση στην αγροτική παραγωγή, με κύριο προϊόν το ροδάκινο στον κάμπο και το κεράσι στα ορεινά. Υπάρχουν ακόμη το βαμβάκι στην περιοχή των Γιαννιτσών, αλλά και κάποιες άλλες παραγωγές, κυρίως φρούτων και λαχανοκομικών. Σημαντική, επίσης, είναι η εξαγωγική δραστηριότητα που πραγματοποιείται, με κύριο αντικείμενο το μεταποιημένο ροδάκινο, το οποίο εξάγεται σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Η περιοχή, ωστόσο, διαθέτει και μια πολύ «βαριά» ιστορία. Πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του ανυπέρβλητου στρατηλάτη που έφτασε στα πέρατα του κόσμου με τη μοναδική ευφυΐα αλλά και τη στρατηγική του, μα και περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν αρκετές μάχες του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς στον βάλτο των Γιαννιτσών και στην ευρύτερη περιοχή έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ Μακεδονομάχων και κομιτατζήδων, οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν την ελληνικότητα της περιοχής αλλά και γενικότερα της Μακεδονίας. Παράλληλα, αποτέλεσε και χώρο εγκατάστασης αρκετά μεγάλου αριθμού προσφύγων, είτε κατά τον πρώτο διωγμό του 1914 είτε κυρίως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Η εγκατάσταση τους, παρά τα όσα προβλήματα συνάντησε ή δημιούργησε σε σχέση με το γηγενές στοιχείο, έδωσε νέα πνοή στην περιοχή, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα νέο τοπίο».
«Σήμερα ο νομός, παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της, σε μεγάλο βαθμό, σύνδεσης του με την αγροτική παραγωγή, είναι βέβαιο πως εξακολουθεί να κατέχει ιδιαίτερη θέση στον παραγωγικό ιστό της χώρας, ανεξάρτητα από λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος, τα οποία δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Δυνατότητα υπέρβασης των δυσκολιών και χάραξης νέας πορείας ή πραγματοποίησης διορθωτικών κινήσεων πάντα υπάρχει, ώστε η περιοχή να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Όραμα χρειάζεται μόνο και διάθεση δημιουργίας σε κάθε χώρο και τομέα…» εξηγεί και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους!
από την έντυπη Πέλλαnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: "Έμφανίστηκε" νιφάδα για τα Χριστούγεννα
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Κλείσιμο ματιού: Ο Κουσουλός έπαθε… Νικολούλη και φόρεσε κόκκινα! (Vid)
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Παναθηναϊκός: Επίδειξη δύναμης απέναντι στον Άρη
22 Δεκεμβρίου 2024 -
ΠΑΟΚ: Το πήρε χαλαρά...κρατήθηκε ψηλά!
22 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ