Μητσοτάκης από Νέο Δελχί: Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη -Ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις
Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας σε πολλούς τομείς είναι από τους βασικούς στόχους των δύο χωρών όπως τόνισαν στις κοινές δηλώσεις τους σήμερα το πρωί από το Νέο Δελχί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι.
Χαρακτηριστικά ο Ναρέντρα Μόντι τόνισε πως στόχος είναι ο διπλασιασμός των εμπορικών συναλλαγών στις δύο χώρες μέχρι το 2030. Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πώς η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ, ενώ πρόσθεσε «θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» και αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη
Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Πριν από 16 χρόνια ήρθε ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας εδώ.
Μαζί με τον πρωθυπουργό Μόντι δημιουργούμε και ενισχύουμε τις σχέσεις των χωρών. Κάνουμε σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση στρατηγικής σημασίας στην άμυνα, την ασφάλεια, γεωργία, κυβερνοασφάλεια και άλλους τομείς. Είμαστε κοντά η μία χώρα στην άλλη. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο.
Συναντιόνται σήμερα η παλαιότερη δημοκρατία με την πολυπληθέστερη δημοκρατία. Στον κ.Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και πραγματικό ηγέτη.
Με το μνημόνιο για τη μετανάστευση και ελπίζουμε να δούμε πολλούς νεαρούς Ινδούς να έρχονται στη χώρα μας για δουλειά. Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ.
Είμαστε εδώ με πολλούς ελληνες επιχειρηματίες και δίνουμε έμφαση σε πολλούς τομείς. Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής. Ηδη έχουμε σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία και η Ινδία έχει αρχίσει να επενδύει στην Ελλάδα. Υπάρχει συμμετοχή της Ινδίας στο νέο αεροδρόμια στην Κρήτη. Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και συμπεριλαμβάνει βεβαίως τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα τη συμμετοχή της Ινδία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, την επισιτιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία και συνέργεια και η Ινδία θα παίξει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό και η Ινδία θα παίξει ρόλο στη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι δηλώσεις Μοντι
Μετά τη δική μου επίσκεψη στην Ελλάδα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των στρατηγικών μας σχέσεων και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη μετά από 16 χρόνια είναι μια εκπληκτική ευκαιρία
Ως εκ τούτου οι συζητήσεις σήμερα είναι εξόχως ικανοποιητικές
Προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας
Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότατη συνεργασία και χαίρομαι που οι δύο χώρες κάνουν βήματα στενότερης συνεργασίας. Στόχος ο διπλασιασμός εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030.
Υπάρχουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας
Οι λαοί των δύο χωρών έχουν ανταλλαγές ιδεών. Έχουμε εντοπίσει νέες πρωτοβουλίες για να δώσουμε έναν νεό αέρα στις σχέσεις μας συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μετανάστευσης.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ των χωρών
iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στα ύψη οι τιμές του καφέ – Στο +80% από πέρυσι, οδηγούν σε νέες ανατιμήσεις
20 Δεκεμβρίου 2024 -
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η Πειθαρχική της ΕΠΟ κάλεσε τον Ηλιόπουλο και τις δύο ΠΑΕ
20 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ