Μητσοτάκης: Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί - Το ινδικό στοίχημα για την Ελλάδα
Με στόχο η δεύτερη συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ινδίας να αποτελέσει την αφετηρία υλοποίησης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συμπράξεων αλλά και την επαναβεβαίωση της κομβικής σημασίας της Ελλάδας στα σχέδια της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου να βρει «έξοδο» προς τις αγορές της Ευρώπης και της Δύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνει στο Νέο Δελχί επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής.
Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι είναι η δεύτερη σε διάστημα εξι μηνών, καθώς ο κ. Μόντι είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Αυγούστου, στην πρώτη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην χώρα μας μετά από 40 χρόνια.
Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι μεγάλη, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να πείσει τις μεγάλες ινδικές επιχειρήσεις ότι η Ελλάδα πια μπορεί να είναι ασφαλής επενδυτικός προορισμός και να ξεπερασθεί έτσι η επιφυλακτικότητα που υπάρχει στο Νέο Δελχί λόγω της εικόνας που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης, και συγχρόνως να δοθεί κίνητρο στις ινδικές επιχειρήσεις που παραδοσιακά επιλέγουν στην Ευρώπη για συμπράξεις την Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Σημαντικό κεφάλαιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί είναι η προώθηση και εξειδίκευση του στρατηγικού χαρακτήρα της σχέσης των δυο χωρών, καθώς πάντοτε ο κίνδυνος είναι η πολιτική βούληση να μένει στα χαρτια και χωρίς follow up που θα δίνει συνέχεια σε υλοποίηση των σχεδιασμών.
O ρόλος του «διαδρόμου» IMEC
Η συγκυρία είναι εξαιρετική - δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα τον Αύγουστο έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση στο περιθώριο του G-20 στο Νέο Δελχί από τους ηγέτες της Ινδίας και των ΗΠΑ της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου «διαδρόμου», του γνωστού ως IMEC, την οποία προσυπέγραψαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ένα μεγάλο στρατηγικής σημασίας σχέδιο το οποίο θα φέρει την Ινδία πιο κοντά στη Μέση Ανατολή αλλά και στις αγορές της Ευρώπης και της Δύσης με έναν «διάδρομο» για την ενέργεια και προϊόντα αλλά και δεδομένα και θα αποτελεί την μεγάλη απάντηση στο One Belt One Road της Κίνας. Ο IMEC θα ξεκινά από τα δυτικά λιμάνια της Ινδίας απ' όπου τα πλοία θα φθάνουν στα ΗΑΕ και απο εκει με ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο θα μεταφέρονται μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο λιμάνι της Χάϊφα και από εκει με πλοία θα κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Στον σχεδιασμό προβλέπεται και η Ελλάδα ως ένας βασικός σταθμός εισόδου του IMEC στην Ε.Ε..
Ένα σχέδιο το οποίο έχει τις ευλογίες των Αμερικανών που βλέποντας την βαθιά διείσδυση της Κίνας στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αλλά και στην Ευρώπη, θέλουν να αναδείξουν την Ινδία, την ισχυρότερα αναπτυσσόμενη οικονομία, ως αντίπαλο δέος της Κίνας. Το άνοιγμα της Ινδίας με ένα τέτοιο μεγαλόπνοο σχέδιο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Δύσης αναμένεται να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό στη μεγάλη χώρα της Ασίας η οποία βρίσκεται σε έναν διαρκή ανταγωνισμό με το Πεκίνο.
Όμως το Σχέδιο αυτό όταν ανακοινώθηκε είχε μια ακόμη σοβαρή παράμετρο, καθώς αποσκοπούσε στο να επενδύσει στην ειρήνευση στην Μέση Ανατολή και την ομαλή σχέση και συνεργασία του Ισραήλ και με τον ισχυρότερο πόλο του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, τη Σαουδική Αραβία. Ο Πόλεμος στη Γάζα βεβαίως έχει παγώσει τον σχεδιασμό αυτό, εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου είχε σκοπό να ανατρέψει και αυτό το σχέδιο που θα έφερνε ανατροπές και μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο και στους διεθνείς συσχετισμούς.
Ο πόλεμος στην Γάζα, όμως, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Και αυτό επισημαίνουν Ινδοί συνομιλητές μας, επιμένοντας ότι η προεργασία για ένα τόσο μεγάλο project θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε όλα να είναι έτοιμα για την λειτουργία του IMEC όταν οι πολιτικές συνθήκες στην Μέση Ανατολή το επιτρέψουν.
Τα κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα προκειμένου να εμφανισθεί ως αξιόπιστος εταίρος στον IMEC προϋπόθεση είναι, φυσικά εκτός των άλλων, η αποκατάσταση ενός σύγχρονου και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου, η επιλογή του λιμανιού που θα μπορεί να εξυπηρετεί αυτόν τον διάδρομο και τα αναγκαία έργα υποδομής. Για την Ινδία σημαντική προτεραιότητα είναι και η στενή συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αλλά και στην αμυντική βιομηχανία.
Τα τελευταία χρόνια οι αμυντικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά με την διεξαγωγή και κοινών ασκήσεων στην Ελλάδα και στην Ινδία ενώ το Νέο Δελχί επιδιώκει να έχει πιο έντονη παρουσία όχι μόνο στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και στην έξοδο της προς την Μεσόγειο, καθώς η θαλάσσια αυτή διαδρομή παραμένει κρίσιμη για το εμπόριό της. Στην Αμυντική βιομηχανία υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας που συνδέονται και με την προοπτική αναβάθμισης της ΕΑΒ αλλα και της ΕΑΣ.
Σε στρατηγικό επίπεδο μπορεί να μην ισχύει πάντα η αρχή «ο φιλος του εχθρού μου είναι εχθρός μου», είναι σαφές, όμως, ότι η στενή σχέση της Τουρκίας με το Πακιστάν εγείρει εμπόδια στη συνεργασία του Νέου Δελχί με την Άγκυρα ενώ αντιθέτως διευκολύνει τις συνέργειες με την Ελλάδα.
Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς οι εμπορικές ανταλλαγές των δυο χωρών είναι εξαιρετικά χαμηλές (1 δισ. ευρω το 2022) αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού.
Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η απουσία απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ινδίας με την Ελλάδα, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόσβαση των πολυάριθμων Ινδών τουριστών στην ελληνική αγορά.
Οι εταιρείες
Στον τομέα των επενδύσεων υπάρχει, επίσης, μεγάλη υστέρηση καθώς οι ινδικές επενδύσεις είναι ελάχιστες. Ξεχωρίζει η συμμετοχή της GMR Airports Limited (σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλι καθώς οι εξαγορές σε εταιρείες τροφίμων (Κρητών Άρτος, Olympic Food, Ioniki, Κουλουράδες κ.α.) του SwitzGroup. Από ελληνικής πλευράς η παρουσία στην Ινδία είναι, επίσης, περιορισμένη με την Goldair η οποία προσφέρει υπηρεσίες handling σε εννέα αεροδρόμια στην Ινδία, ενώ στη χώρα συνεχίζει να έχει παρουσία ο όμιλος Θεοδωρόπουλου και σύντομα αναμένεται να μπει στην ινδική αγορά και η Eurobank.
Οι τομείς που ενδιαφέρουν την Ινδία είναι η γεωργία, η πράσινη ενέργεια ,τα λιμάνια, η fintech, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και ποτά, η ναυτιλία, ο βιομηχανικός εξοπλισμός, ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, οι κατασκευές και η οπτικοακουστική βιομηχανία.
Ηδη στην Ινδία βρίσκεται μεγάλη επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη καθώς θα υπάρξει σειρά συναντήσεων με τον επιχειρηματικό κόσμο και εξαγωγικούς φορείς της Ινδίας στο Νέο Δελχί, στην Βομβάη και στο Μπανγκαλόρ ενώ στην Βομβάη προβλέπεται να απευθυνθεί στην ινδική επιχειρηματική κοινότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση με θεμα «Μελλοντικές προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας».
Στην επιχειρηματική αποστολή εκτός άλλων συμμετέχουν η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, DYNACOM TANKERS με τον Γ. Προκοπίου, GOLDAIR, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ZANAE, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, EUROBANK,ΛΙΜΕΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, EUROLIFE,STIQ/TASTY BRANDS,MITSIS GROUP και άλλες εταιρίες ακόμη στον χώρο της τεχνολογίας , της ψυχαγωγίας του real estate καθώς και νομικά γραφεία.
protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στα ύψη οι τιμές του καφέ – Στο +80% από πέρυσι, οδηγούν σε νέες ανατιμήσεις
20 Δεκεμβρίου 2024 -
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η Πειθαρχική της ΕΠΟ κάλεσε τον Ηλιόπουλο και τις δύο ΠΑΕ
20 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ