close search results icon

Μπάιντεν: «Δικαιοσύνη» η δολοφονία Νασράλα - το Ισραήλ έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

O Μπάιντεν στήριξε πλήρως το Ισραήλ. 

Μπάιντεν: «Δικαιοσύνη» η δολοφονία Νασράλα - το Ισραήλ έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

Μάλλον, δεν ξάφνιασε κανέναν η αντίδραση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο που στόχευσε και σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η εξόντωση του Νασράλα είναι «ένα μέτρο δικαιοσύνης» για τα πολλά θύματά του, μεταξύ των οποίων είναι και χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν στήριξε πλήρως το Ισραήλ, αναφέροντας αφενός πως το χτύπημα έγινε στο πλαίσιο της σύγκρουσης που ξεκίνησε η Χαμάς και στην οποία στη συνέχεια ενεπλάκη η η Χεζμπολάχ, κι αφετέρου πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Το χτύπημα που σκότωσε τον Νασράλα έλαβε χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγκρουσης που ξεκίνησε με τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Νασράλα, την επόμενη μέρα, πήρε τη μοιραία απόφαση να ενώσει τα χέρια με τη Χαμάς και να ανοίξει αυτό που ονόμασε "βόρειο μέτωπο" εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούθι και όποιες άλλες τρομοκρατικές ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν».

Αφού ανέφερε ότι ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο στόχος της χώρας του είναι η ειρήνη μέσω της διπλωματίας, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξοπλίζουν το Ισραήλ. «Στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο μέσω διπλωματικών μέσων», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Πάντως, ο Μπάιντεν απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είπε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Νασράλα.

Νωρίτερα, ο Χαμενεΐ, κηρύσσοντας πενθήμερο πένθος στο Ιράν για τον θάνατο του Νασράλα, είπε ότι «το αίμα του μάρτυρα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση» και ότι άλλοι θα ακολουθήσουν τη δική του πορεία. Ο Νασράλα «δεν ήταν ένα άτομο, ήταν ένα μονοπάτι και μια σχολή σκέψης και αυτό το μονοπάτι θα συνεχιστεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Νασράλα, εν μέρει επειδή εφοδιάζουν με προηγμένα όπλα το Ισραήλ. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αρνηθούν τη συνενοχή τους», σχολίασε.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν | AP Photo/Evan Vucci


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ