Μπόνους στην ανάπτυξη τη διετία 2025-2026 με ποσά μαμούθ από το Ταμείο Ανάπτυξης
Του Τάσου Δασόπουλου
Οι εισροές συνολικού ύψους 15,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες αναμένονται από φέτος μέχρι και το 2026, είναι το "κλειδί" για τη συνέχιση της καλή πορείας της οικονομίας που ξεκίνησε από το 2019, η οποία αργά αλλά σταθερά οδηγεί στη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον κοινοτικό μέσο όρο.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ευεργετούνται από το ΤΑΑ, σε όρους απορρόφησης έναντι των πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα. Συγκεκριμένα, με την πρόσφατη εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αφορά τις επιχορηγήσεις της τέταρτης δόσης από το Ταμείο, έχει πλέον απορροφηθεί πάνω από το 50% των πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το ΤΑΑ.
Συγκεκριμένα, έχουν εισπραχθεί από την ΕΕ τα 18,2 δισ. ευρώ και πλέον μένουν να εισπραχθούν άλλα 17,8 δισ. ευρώ, μέχρι και το τέλος του 2026. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως οι εισροές θα είναι 15,3 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026, δεν σημαίνει ότι η χώρα θα χάσει 2,5 δισ. ευρώ. Σημαίνει απλώς ότι για την τελευταία δόση από τα δάνεια του ΤΑΑ το αίτημα θα γίνει μέσα στο 2026, αλλά τα χρήματα θα εκταμιευτούν το 2027.
Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει για τις απορροφήσεις από το Ταμείο, η Ελλάδα αναμένεται να απορροφήσει από το ΤΑΑ φέτος 3,3 δισ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ το 2025 και 7 δισ. ευρώ το 2026.
Μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να κάνει το αίτημα για την πέμπτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα χρήματα αυτά, τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις του Ταμείου. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ, αναφερόμενες στη διαδικασία μέχρι και το τελικό αίτημα εκταμίευσης, τόνιζαν ότι αυτήν τη φορά θα γίνει ένα αίτημα για το σύνολο του ποσού (για την 4η δόση έγιναν δύο επιμέρους αιτήματα), ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα συνολικά 29 ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα.
Εφικτοί οι στόχοι για τα εισοδήματα
Διά στόματος του Πρωθυπουργού έχει τεθεί ο στόχος για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ.
Οι στόχοι αυτοί είναι επιτεύξιμοι υπό την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει παραμείνει ψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και τα χρήματα του ΤΑΑ θα αξιοποιηθούν σωστά και έγκαιρα.
Μέχρι στιγμής, από τα χρήματα του Ταμείου έχουν γίνει δαπάνες στην οικονομία για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ύψους 11,4 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 18,2 δισ. ευρώ που έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία. Θα πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι η πορεία υλοποίησης τόσο των δημοσίων επενδύσεων του ΤΑΑ που υλοποιούνται μέσω των επιχορηγήσεων, όσο και η υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τα δάνεια, δεν είναι γραμμική. Όσο εξελίσσονται τα έργα, τόσο θα αυξάνονται εκθετικά και οι εκταμιεύσεις.
Μέχρι στιγμής, στο σκέλος των επενδύσεων είναι ενταγμένα 800 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 δισ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ). Οι πληρωμές ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης 30% επί των ενταγμένων έργων.
Στο σκέλος των δανείων για ιδιωτικές επενδύσεις, το ΥΠΕΘΟ καταγράφει 381 συμβάσεις συνολικού ύψους 12,48 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των δανείων, τα 5,37 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή των δανείων του ΤΑΑ, 4,21 δισ. ευρώ είναι δάνεια με τα οποία συμμετέχουν οι τράπεζες και 2,9 δισ. ευρώ η συμμετοχή με ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, τα μισά από τα δάνεια έχουν συναφθεί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
πηγή Capital
ΣΧΟΛΙΑ