close search results icon

Ναι μεν, αλλά... από τους φορείς της αγοράς για τον κατώτατο μισθό

Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνδυάζεται με μειώσεις φόρων και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνουν επιχειρηματικοί φορείς • Περί όνου σκιάς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για την ΓΣΕΕ.

Την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκφράζουν οι ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και ΕΒΕΠ αναφορικά με την ισχνή αύξηση του πενιχρού κατώτατου μισθού στους εργαζομένους που θριαμβολόγησε η κυβέρνηση, λόγω της μη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω με το υπέρογκο μισθολογικό κόστος και την ήδη υπάρχουσα άδικη φορολογία, όπως το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Σταύρος Καφούνης, ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ενισχύει τους χαμηλόμισθους και τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά υπερβαίνει τις αντοχές πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρέπει να συνοδευτεί με δραστικά αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά επισημαίνει πως κάθε ετήσια αύξηση του μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται με μία λελογισμένη ποσοστιαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άμεσων φόρων, εάν θέλομε πράγματι να διατηρήσουμε την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους και να αμείβουν αξιοπρεπώς τις δεξιότητες.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Κωνσταντίνος Δαμίγος επισημαίνει ότι η μείωση μόνο κατά μισή μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με την έλευση της νέας χρονιάς έχει ήδη απορροφηθεί από την αύξηση της ενέργειας και των τιμών των πρώτων υλών, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επανεξέταση της άδικης τεκμαρτής φορολόγησης και ταυτόχρονα η επαναφορά ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Ο κ. Δαμίγος προσθέτει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει ανακοινώσει, όπως την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τουλάχιστον μισή μονάδα για τις εργοδοτικές εισφορές, νωρίτερα (κι όχι το 2027), τον εξορθολογισμό των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης.

ΓΣΕΕ: Περί όνου σκιάς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

«Η κυβέρνηση πανηγυρικά ανακοίνωσε την αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από το 2019, ωστόσο όχι μόνο δεν θεραπεύεται το πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται», επισημαίνει η ΓΣΕΕ αποδομώντας πλήρως τις κυβερνητικές θριαμβολογίες.

«Μπορεί οι συνολικές αυξήσεις που αποφάσισε – ερήμην των κοινωνικών εταίρων – την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση να προσεγγίζουν το 30%, ωστόσο οι εργαζόμενοι αγοράζουν 10% λιγότερα αγαθά! Τα δε στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στις μελέτες του είναι αποκαρδιωτικά:

Είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο ΕΕ.

Οι μισοί ενοικιαστές αποδίδουν το 40% και πλέον των εισοδημάτων τους σε στεγαστικές δαπάνες και θέρμανση.

Με εξαίρεση τις επικοινωνίες, τα τελευταία 4 χρόνια οι αυξήσεις όλων των κύριων ειδών του βασικού δείκτη καταναλωτών είναι διψήφιες σε ποσοστό. Η ακρίβεια σαρώνει!

Το 60% των εργαζόμενων δηλώνουν ότι ο μισθός δεν επαρκεί να καλύψει τα έξοδα του μήνα και το 90% περίπου αναγκάζονται να κόψουν βασικά είδη διατροφής για να ανταπεξέλθουν.

Με τα στοιχεία αυτά, γίνεται αντιληπτό πως κάθε ανακοίνωση για αυξήσεις μερικών ευρώ στον κατώτατο μισθό είναι περί όνου σκιάς. Η ΓΣΕΕ αποχώρησε από τη διαδικασία του ΟΜΕΔ ακριβώς γι΄αυτό το λόγο. Διότι τέτοιες προκάτ διαδικασίες πενιχρών αυξήσεων αφήνουν την κοινωνία παγερά αδιάφορη. Κανέναν εργαζόμενο δεν ενδιαφέρει, πώς η κυβέρνηση θα μοιράσει τα «προγραμματισμένα» 120 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αυτό που ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με την Alco, είναι η άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δίκαιους όρους εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει στη Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου. Απεργούμε για πραγματικές αυξήσεις μέσα από τις συλλογικές μας συμβάσεις» αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

πηγή: efsyn.gr

* κεντρική φώτο: φώτο αρχείου από την efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ