close search results icon

Νάπολη: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων λόγω ηφαιστείου

Νάπολη: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων λόγω ηφαιστείου

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ έπληξε το υπερηφαίστειο Campi Flegrei της Ιταλίας το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας ήπιες ζημιές στην πόλη Pozzuoli, το επίκεντρο, και μέχρι την πόλη της Νάπολης, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο της Ιταλίας. Γεωφυσική και Ηφαιστειολογία (INGV).

Ο σεισμός 4,4 βαθμών σε βάθος 3 χιλιομέτρων είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την άκρως σεισμική περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της INGV. Ο σεισμός είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης «σεισμικής καταιγίδας» που έχει δει πάνω από δώδεκα γεγονότα μεγέθους άνω των 2,0 βαθμών τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο σεισμός 4,4 στις 8:10 μ.μ. τοπική ώρα είχε προηγηθεί σεισμός 3,5 βαθμών μια ώρα νωρίτερα.

Το INGV κατέγραψε 1.252 σεισμούς στην περιοχή Campi Flegrei τον Απρίλιο του 2024, οι περισσότεροι με μέγεθος μικρότερο από 1,0.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του υπερηφαιστείου ήταν το 1538, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου κόλπου στη νότια ιταλική ακτή. Το INGV έχει σημειώσει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας από το 2022, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται είτε στη συσσώρευση μάγματος κάτω από την επιφάνεια είτε στη συσσώρευση αερίων, σύμφωνα με αρκετούς ηφαιστειολόγους.

Το ηφαίστειο απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) από τον Βεζούβιο και είναι επιρρεπές σε ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσειισμό, κατά το οποίο το έδαφος ανεβαίνει και πέφτει λόγω της πίεσης κάτω από την επιφάνεια. Ο τελευταίος μεγάλος κύκλος ήταν το 1984, αλλά αρκετοί ηφαιστειολόγοι είπαν στο CNN ότι η περιοχή βιώνει έναν νέο κύκλο του φαινομένου.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι ζουν στην κόκκινη ζώνη ακριβώς δίπλα στο Campi Flegrei, σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εργάζεται φέτος για να ενημερώσει τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ