Νέα Έρευνα: Ελληνική Κοινή Γνώμη και Στάσεις για την Αλβανία, τους Αλβανούς και τις Ελληνο-Αλβανικές Σχέσεις
Ναι μεν, αλλά...
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη έρευνα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις παρουσιάστηκε χθες το πρωί, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Electra Metropolis από το ΕΛΙΑΜΕΠ – Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad-Adenauer – Γραφείο Ελλάδας και Κύπρου και τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η συγκεκριμένη έρευνα υλοποιήθηκε μεταξύ 15-21 Απριλίου 2024 σε δείγμα 1165 ατόμων, 17 ετών και άνω, με επιστημονικά υπεύθυνους τους κκ. Iωάννη Αρμακόλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Κύριο Ερευνητή και Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Γιώργο Σιάκα, Επίκουρο Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν, η γενική εικόνα, σε επίπεδο κοινωνίας, τοποθετεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο καλύτερο σημείο τους, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα και τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξή της, και τη συντριπτική πλειοψηφία να εκτιμά πως τα παιδιά τους είναι πλήρως ενσωματωμένα. Σε επίπεδο διμερών σχέσεων, η εικόνα είναι πιο πολύπλοκη, με την έρευνα να αποτυπώνει την έντονα αρνητική στάση και ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης για το ζήτημα Μπελέρη και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας από τους επιστημονικά υπεύθυνους, κκ. Σιάκα και Αρμακόλα, με τον δεύτερο να επισημαίνει σχετικά ότι: «Υπάρχει βελτίωση της εικόνας της Αλβανίας στην Ελλάδα, αλλά οι αρνητικές απόψεις παραμένουν πλειοψηφικές. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις υπάρχει μικρή επιβάρυνση, αλλά πλειοψηφικά κυριαρχούν οι ουδέτερες γνώμες. Τόσο στο θέμα Μπελέρη όσο και για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και για το κράτος δικαίου στην γείτονα οι απόψεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την αλβανική πλευρά. Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει ότι οι τρίτες χώρες είχαν μάλλον ουδέτερη στάση στο θέμα Μπελέρη. Πολύ θετικές απόψεις, που βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες, υπάρχουν για τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Συντριπτικά θετικές είναι οι απόψεις για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι μάλλον αμφίσημη σχετικά με το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ