close search results icon

Νίκη: Το παρασκήνιο της αποχώρησης του βουλευτή, Γιώργου Αποστολάκη

Τριγμοί στο κόμμα 

Νίκη: Το παρασκήνιο της αποχώρησης του βουλευτή, Γιώργου Αποστολάκη

Το απόρθητο έως σήμερα κάστρο της «Νίκης» παρέσυρε το ρεύμα της ανεξέλεγκτης πολιτικής ρευστότητας που ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έως το πρωί της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου, το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού αποτελούσε -μαζί με το ΚΚΕ - τις μόνες ΚΟ της 8 κομματικής Βουλής που δεν είχαν υποστεί την πολιτική φθορά των ανεξαρτητοποιήσεων ή παραιτήσεων.

Ωστόσο,η παραίτηση του κ. Γιώργου Αποστολάκη από το βουλευτικό αξίωμα - η οποία δεν έγινε για λόγους υγείας όπως ο ίδιος έσπευσε να διευκρινήσει- έφερε σε δημόσια θέα το άγριο παρασκήνιο και του βυζαντινισμούς που σπαράσσουν το εσωτερικό της Νίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης ήδη από τους πρώτους μήνες της κοινοβουλευτικής πορείας εξέφρασε ισχυρή διαφωνία για την χριστιανοκεντρική φυσιογνωμία του κόμματος. Ο ίδιος εισηγήθηκε μια πιο κοσμική παρουσία και δημοκρατική λειτουργία του κόμματος καλώντας την ηγεσία να διακόψει τις στενές επαφές με συγκεκριμένες μονές του Αγίου Όρους. Ζήτησε παράλληλα την θεσμοθέτηση αιρετών, πολιτικών οργάνων για την διαμόρφωση των θέσεων της Νίκης.

Η διαφωνία του κ. Αποστολάκη εξελίχθηκε τελικά σε μομφή κατά του προέδρου του κόμματος, Δημήτρη Νατσιού, και λίγο πριν το πρώτο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη αρχές Νοεμβρίου, ο βουλευτής Επικρατείας έθεσε ζήτημα ηγεσίας. Συγκεκριμένα ζήτησε να τεθεί υπό την κρίση των συνέδρων όχι μόνο το νέο καταστατικό του κόμματος αλλά και η επάρκεια του κ. Νάτσιου ως αρχηγού. Αφορμή για την κατα μέτωπο αμφισβήτηση αποτέλεσε η χαμηλή πτήση που κατέγραψε η Νίκη στο ευνοϊκό περιβάλλον των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Το αίτημα Αποστολάκη υποστηρίχθηκε αρχικά από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Δημήτρη Χιωτακάκο ο οποίος έσπευσε να δηλώσει υποψήφιος πρόεδρος με την εξής ανάρτηση:



«Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι προτίθεμαι να καταθέσω υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ στο επερχόμενο Συνέδριο.

Η ΝΙΚΗ οφείλει να περάσει στην εξωστρέφεια και στην αποτελεσματικότητα.

Η εσωτερική κατανάλωση βεβαίως και θα αναδείξει δομές, αναδιοργάνωση και βάσεις, αλλά κυρίως χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας. Θέλουμε να είμαστε η ΝΙΚΗ των ολίγων ή η ΝΙΚΗ των πολλών; Και ποια είναι η στρατηγική που προαπαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή;

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών υποδεικνύει ότι δεν είχαμε την κατάλληλη στρατηγική. Και, όλοι κάνουμε λάθη δεν δακτυλοδεικτούμε κανέναν εκ των εμπλεκομένων, εξάλλου αυτό δεν θα ήταν πνεύμα ΝΙΚΗΣ. Εκτιμώ όμως ότι έχουμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για το επόμενο βήμα και δεν διακρίνω ακόμα αλλαγή νοοτροπίας. Εμείς μπορεί να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον, αλλά ο χρόνος όμως δεν συγχωρεί ούτε οι ψηφοφόροι.

Προχωράμε ενωμένοι και με το ίδιο πνεύμα που ξεκινήσαμε, κάποιοι από εμάς 8, κάποιοι άλλοι 5, 4 ή 3 χρόνια πριν, όπου κανένας δεν ήθελε να έχει το α’ ή β’ αξίωμα (πόσο μάλλον εγώ που έχω απαρνηθεί στο παρελθόν ακόμα και την θέση του Προέδρου όταν προτάθηκα … και μέχρις ενός σημείου σχεδόν και του Βουλευτού).

Απλά διακονούμε όπου προκύψει μία ανάγκη. Το ήθος μας και ο χαρακτήρας μας παραμένει – του Ορθοδόξου Χριστιανού – το αίμα νερό δεν γίνεται. Είμαστε όμως η παράταξη των πολλών και όχι των ολίγων. Είμαστε και Πατριωτική αλλά ΚΑΙ Δημοκρατική παράταξη.

Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους μας, αν και την τελική Κρίση την έχει Άλλος στα χέρια Του».

Η κίνηση του κ. Χιωτακάκου αποκάλυψε και τις προθέσεις του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Νίκου Βρεττού, ο οποίος αμέσως δήλωσε ότι επιθυμεί να διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία του κόμματος.

Σε ανάρτηση του έγραψε: «Αδελφέ Δημήτρη συγχαρητήρια για την επιλογή σου. Αποτελεί μεγάλη δικαίωση για μένα. Γνώριζες μέσα από την ομάδα πολιτικού Διαλόγου, πως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Κ.Ο. για την πρόθεση μου να καταθέσω υποψηφιότητα για την Προεδρία , στο προσεχές Συνέδριο και τις θεμιτές και αθέμιτες, κόσμιες όμως πολιτικές αντιδράσεις. Οπότε και η δική σου δήλωση υποψηφιότητας αποτελεί μια επιβεβαίωση της επιλογής μου να εκθέσω το όραμα μου για την αποτελεσματικότερη πορεία του κινήματος μας, στην κρίση των συνέδρων. Τιμή μου που έχω και εσένα ως συνδιεκδικητή της Προεδρίας. Είμαι βέβαιος πως ο καλός Αγώνας μας θα ξεκολλήσει την ΝΙΚΗ από την ζώνη του υποβιβασμού και θα δώσει σε όλους τους ψηφοφόρους αδελφούς μας την χαρά της ουσιαστικής παρέμβασης και αναστροφής της διεφθαρμένης αυτής πολιτικής κατάστασης. Καλή δύναμη».

ΚλείσιμοΤελικά η κίνηση των «τριών» - Αποστολάκη, Χιωτακάκου, Βρεττού - ναυάγησε και στο συνέδριο του κόμματος συζητήθηκε αποκλειστικά η αναμόρφωση του καταστατικού του κόμματος.

Επιπρόσθετα, λίγες ημέρες μετά την λήξη του Συνεδρίου ο κ. Αποστολάκης είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία. Ωστόσο, έδειξε ότι δεν είχε την θέληση να συνεχίσει την κοινή πολιτική πορεία με την Νίκη. Αποστασιοποιήθηκε ενημερώνοντας το κοινοβουλευτικό επιτελείο της Νίκης ότι δεν θα μετέχει στις επιτροπές της Βουλής ενώ το πρωί της περασμένης Δευτέρας με μια λιτή επιστολή ενημέρωσε το κόμμα και τον Πρόεδρο της Βουλής ότι παραιτείται του βουλευτικού του αξιώματος και επιστρέφει την βουλευτική του έδρα.

Ένας πρώην γιόγκι στη Βουλή

Την θέση του κ. Αποστολάκη αναμένεται να πάρει ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νίκης, Αθανάσιος Ρακοβαλής. Είναι καθηγητής φυσικής αγιογράφος και συγγραφέας ενώ στο παρελθόν έζησε στο Ασράμ της Ινδίας προκειμένου να εξασκηθεί στην Γιόγκα από τους καλύτερους γκουρού. Στην πορεία ωστόσο - όπως ο ίδιος εξιστορεί - γνώρισε τον Άγιο Παϊσιο στο Άγιο Όρος. Συνδέθηκε μαζί του και η ζωή του πήρε διαφορετική τροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ