close search results icon

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ενόψει και της συνεδρίασης του επόμενου ΚΥΣΕΑ για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για τον αντιαεροπορικό και τον anti-drone θόλο.

Κατά τις πληροφορίες, η νέα διοικητική δομή που θα τους διαχειρίζεται θα είναι έτοιμη έως τον Φεβρουάριο του 2025. Παράλληλα , η υποβολή των σχετικών προσφορών των εταιρειών αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι όπου αναμένεται να τρέξει ο απαραίτητος διαγωνισμός. Οι θόλοι αναμένεται να είναι λειτουργικοί από τον Φεβρουάριο του 2026.

Πρόσφατα, ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Δένδιας είχε περιγράψε ότι «αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά».

Είχε τονίσει μάλιστα την ανάγκη για έναν antidrone θόλο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται.

Ενώ στο συνέδριο του Βήματος για την «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας την 50ετία» είχε διευκρινίσει ότι «δεν αντιγράφουμε το Ισραήλ, ο δικός μας θόλος δίνει έμφαση στον anti-drone ρόλο».

Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας, με τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, παρουσίασε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας σχετικά με το Στεγαστικό Πρόγραμμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου το οποίο εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030», είναι:

α) Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη Στεγαστικής Πολιτικής.

β) Η θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών για την αναδιοργάνωση των Ταμείων Εθνικής ‘Αμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής ‘Αμυνας (ΤΑΑ) διά της συγχώνευσής τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής ‘Αμυνας (ΤΑΕΘΑ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες ως προς την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος και την εν γένει μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

γ) Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), που συστήνεται με το παρόν νομοσχέδιο, με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ