Ο μικρότερος αμπελώνας στον κόσμο πουλάει κρασιά για 5.000 ευρώ το ένα
Ο μικρότερος αμπελώνας στον κόσμο καλλιεργείται σε μία ταράτσα
O Tullio Masoni φτιάχνει μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά στον κόσμο, στον μικρότερο αμπελώνα του κόσμου, πουλώντας κάθε φιάλη για 5.000 ευρώ. Το περίεργο, όμως, είναι ότι οι αγοραστές του δεν θέλει να τα καταναλώνουν, αλλά να τα βλέπουν σαν έργα τέχνης!
Ένας πληθωρικός επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και πρώην τραπεζίτης, δημιούργησε τον μικρότερο, όπως λέει, αμπελώνα του κόσμου στην κορυφή ενός παλάτσο του 16ου αιώνα στην καρδιά του Ρέτζιο Εμίλια, ανάμεσα στην Πάρμα και τη Μόντενα, σε μια έκταση γης που έχει δώσει στην Ιταλία μερικές από τις πιο γνωστές εξαγωγές της, όπως τα supercars Ferrari και Lamborghini και γαστρονομικά προϊόντα όπως λαζάνια, τορτελίνια, Prosciutto di Parma και Ragù alla Bolognese.
Ο μικρότερος αμπελώνας στον κόσμο καλλιεργείται σε μία ταράτσα
Το γεγονός ότι το κρασί Masoni δεν καταλήγει σε πολλά τραπέζια μαζί είναι μάλλον λογικό αν αναλογιστεί κανείς το πώς δημιουργείται. Ο ιδιοκτήτης του καλλιεργεί τα σταφύλια του στην ταράτσα της Via Mari 10 -η διεύθυνση του κτιρίου είναι και το όνομα του ίδιου του κρασιού- μια αξιοσημείωτη τοποθεσία καθώς το 1859 την επισκέφθηκε ο Giuseppe Garibaldi, ο επαναστάτης που βοήθησε στην ενοποίηση της Ιταλίας.
Με έκταση μόλις πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα, το Via Mari 10 αποδίδει μόνο 29 φιάλες κόκκινου κρασιού το χρόνο, τις οποίες ο Masoni στη συνέχεια τιμολογεί στο εντυπωσιακό ποσό των 5.000 ευρώ το καθένα. Όπως αρμόζει στο κόστος, οι φιάλες δεν πωλούνται σε ένα απλό οινoπωλείο, αλλά σε μια γκαλερί τέχνης -Bonioni Arte- λίγα τετράγωνα πιο πέρα.
«Το κρασί μου είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, μια φιλοσοφική πρόκληση, κάτι που μπορείς να κρατήσεις στο σαλόνι σου για να μπορείς να συζητάς γι’ αυτό με τους φίλους σου και να τους λες για τον τρελό που έβαλε έναν αμπελώνα στην ταράτσα του», δήλωσε ο Masoni στο CNN Travel, συμπληρώνοντας πως «Ο αμπελώνας μου είναι κάπως έτσι: Είναι απροσδόκητος, διεγείρει τον εγκέφαλο, πυροδοτεί νέες σκέψεις».
Η τέχνη του αμπελιού
Η σύνδεση μεταξύ του κρασιού και της τέχνης ξεκινά από τον καρπό, επειδή τα αμπέλια αναπτύσσονται σε πέργκολες που στην πραγματικότητα είναι έργα τέχνης φτιαγμένα από έναν τοπικό γλύπτη, τον Oscar Accorsi. «Τα σταφύλια μου αρπάζουν την τέχνη αμέσως μόλις γεννηθούν», δήλωσε ο Masoni.
Το κρασί ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που είναι, επίσης, γλυπτά ενός άλλου τοπικού καλλιτέχνη, του Lorenzo Menozzi, και έχουν σκοπό να αναπαριστούν έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο Masoni έβαλε, επίσης, τον Giuseppe Camuncoli, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη κόμικς της Marvel που γεννήθηκε στο Reggio Emilia, να σχεδιάσει μια ειδική έκδοση της ετικέτας του κρασιού του. Ως αποτέλεσμα, ενθαρρύνει τους αγοραστές του να μην ανοίγουν ποτέ τις φιάλες, αλλά να τις αντιμετωπίζουν σαν έργα τέχνης.
«Είμαι ο μόνος οινοπαραγωγός στον κόσμο που λέει ότι δεν πρέπει να πίνετε το κρασί του», δήλωσε.
Τα αμπέλια, τα οποία είναι Sangiovese, τρέφονται με αυγά, μπανάνες, φύκια και περιττώματα αηδονιών, σύμφωνα με τον Masoni, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η «διατροφή» τους περιλαμβάνει, επίσης, τις φωνές που προέρχονται από τη γειτονιά -τους καβγάδες, τις κατάρες και τις διάφορες διαλέκτους- που εμπλουτίζουν και μολύνουν τον καρπό, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα σταφύλια της υπαίθρου, τα οποία απολαμβάνουν μόνο τη σιωπή».
Ο Masoni απορρίπτει την ιδέα ότι το κρασί του θα μπορούσε να κριθεί με παραδοσιακά μέσα, για παράδειγμα απομονώνοντας τις γεύσεις στο μπουκέτο του. «Δεν υπάρχει δέρμα ή κόκκινα μούρα στο κρασί μου», τονίζει.
Μετά από πίεση για το πώς είναι πραγματικά το κρασί στο ποτήρι, ο Masoni προσφέρει μερικές μοναδικές σημειώσεις γευσιγνωσίας: «Με την πρώτη γουλιά έχεις μεγάλη αμηχανία, αλλά μετά από μερικά δευτερόλεπτα κάτι ζωντανεύει στον ουρανίσκο σου που σου ανοίγει το μυαλό σε μια νέα διάσταση», είπε, ζυγίζοντας προσεκτικά κάθε λέξη.
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Βασίλη Φωτιάς: Στην Uefa A ο Πελλιώτης διαιτητής
20 Δεκεμβρίου 2024 -
Στην Χριστουγεννιάτικη εορτή του Υπουργείου Αθλητισμού ο Πέτρος Τσαρκνιάς
20 Δεκεμβρίου 2024 -
Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς
20 Δεκεμβρίου 2024 -
Εκδηλώσεις με θέμα «Από το σκοτάδι της παραβατικότητας στο φως της ζωής»
20 Δεκεμβρίου 2024 -
Ηγέτης προσφοράς ο Βασίλης Τολιόπουλος
20 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ