Ο Μητσοτάκης φέρνει το Σκοπιανό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις «βαλίτσες» του στην πτήση για την Ουάσιγκτον και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα έχει και το «φάκελο» των Σκοπίων. Και αυτός περιέχει μια σειρά από στοιχεία για τις προκλητικές ενέργειες της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, κάτι που πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο.
Αυτό ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν τηρείται, και κυρίως στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσία της γειτονικής χώρας , που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας».
Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας και θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, «η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, όπως και σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
eleftherostypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ