close search results icon

Ο Μπάιντεν ακυρώνει το ταξίδι του στη Γερμανία λόγω του κυκλώνα Μίλτον

Ο κυκλώνας Μίλτον εξασθένησε ελαφρώς σήμερα σε κατηγορίας 4 κυκλώνα, αλλά παρέμεινε μια πολύ ισχυρή ​​καταιγίδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το επικείμενο ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα για να επιβλέψει τη διαχείριση των προετοιμασιών για τον κυκλώνα Μίλτον και τις προσπάθειες ανακούφισης μετά τον κυκλώνα Ελίν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεδομένης της προβλεπόμενης πορείας και ισχύος του κυκλώνα Μίλτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναβάλλει το επικείμενο ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα προκειμένου να επιβλέψει τις προετοιμασίες και την απάντηση των αρχών στον κυκλώνα Μίλτον, επιπλέον της συνεχιζόμενης απάντησης στις επιπτώσεις του κυκλώνα Ελίν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ», ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Ο κυκλώνας Μίλτον εξασθένησε ελαφρώς σήμερα σε κατηγορίας 4 κυκλώνα, αλλά παρέμεινε μια πολύ ισχυρή ​​καταιγίδα και θα μπορούσε να αποδειχτεί ο χειρότερος κυκλώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα.

Σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 880 χιλιομέτρων από την Τάμπα και κατευθύνεται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 230 χλμ/ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

«Καταστροφικά κύματα» και μία «καταιγίδα με θανάσιμο κίνδυνο» αναμένονται σήμερα κατά μήκος των βόρειων ακτών της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, προειδοποίησε το NHC.

Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής ακτής της Φλόριντα βρισκόταν υπό προειδοποίηση τυφώνα ή τροπικής καταιγίδας.

Το «μάτι» του κυκλώνα Μίλτον θα μπορούσε να βρίσκεται στην ξηρά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του κόλπου Τάμπα, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντας, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, έκλεισαν σήμερα για όλη την κυκλοφορία των πλοίων ενόψει του Μίλτον, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Εκκλήσεις εκκένωσης

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες πριν από την άφιξη του Μίλτον.

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, είπε πως: «Δεν χρειάζεται να πάρετε τον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο και να πάτε μακριά», διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι θα υπάρχουν αρκετά καύσιμα για το ταξίδι. «Μπορείτε να εκκενώσετε δεκάδες μίλια, δεν χρειάζεται να εκκενώσετε εκατοντάδες μίλια μακριά. Έχετε επιλογές».

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, είναι στην κυριολεξία καταστροφικός», δήλωσε χθες στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

πηγή: efsyn.gr

* κεντρική φώτο: AP Photo/Mike Carlson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ