close search results icon

Ο Μπάιντεν μιλά για νέα ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης πυρός προς τη Χαμάς

Σχέδιο τριών φάσεων με ορίζοντα τη μόνιμη εκεχειρία.

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον πόλεμο στη Γάζα ότι το Ισραήλ έχει υποβάλει μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς μέσω του Κατάρ.

«Αυτός είναι ο στόχος, το τέλος του πολέμου. Ένας πόλεμος που φέρνει όλους τους ομήρους στο σπίτι, διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, δημιουργεί μια καλύτερη μέρα στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και θέτει τις βάσεις για μια πολιτική διευθέτηση που παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Ο Μπάιντεν θεωρεί πως η ισραηλινή πρόταση είναι «ένας οδικός χάρτης για τη διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων». «Η Χαμάς πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία. Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κάνοντας λόγο για έναν οδικό χάρτη προς οριστική κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων, σημείωσε ότι η πρόταση έχει υποβληθεί προς την ισλαμιστική οργάνωση μέσω Κατάρ.

Οι τρεις φάσεις του σχεδίου

Ο Μπάιντεν είπε ότι η πρόταση του Ισραήλ έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκούσε έξι εβδομάδες και θα περιλάμβανε:

  • Ολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός
  • Αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας»
  • Απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες, καθώς και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπάιντεν λέει ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, είπε ότι οι υπόλοιποι (εν ζωή) όμηροι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Στη συνέχεια, η κατάπαυση του πυρός θα γίνει «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι θα απαιτηθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης του σχεδίου.

Στην τρίτη φάση, οι σοροί των νεκρών ομήρων θα δοθούν στις οικογένειές τους. Η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των σορών των ομήρων.

περισσότερα σε λίγο....

πηγή: efsyn.gr

* κεντρική φώτο: Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τοποθέτησή του για το νέο σχέδιο εκεχειρίας. | (AP Photo/Evan Vucci)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ