close search results icon

Ο νέος οικονομικός πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Πώς λειτουργεί η ιδιότυπη τράπεζα Al-Qard Al-Hasan

Ο νέος οικονομικός πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Πώς λειτουργεί η ιδιότυπη τράπεζα Al-Qard Al-Hasan

«Το Ισραήλ κήρυξε ουσιαστικά πόλεμο στα οικονομικά της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές στις βασικές τράπεζες της οργάνωσης που είχαν ξεκινήσει την Κυριακή, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, να χαρακτηρίζει τις τράπεζες βραχίονες της Χεζμπολάχ», γράφει σήμερα η Jerusalem Post.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι η αεροπορία έπληξε «δεκάδες εγκαταστάσεις και τοποθεσίες» της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της στη Βηρυτό, τον νότιο Λίβανο και «βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος», με τις πληροφορίες να λένε ότι αναφερόταν στην περιοχή της βορειοανατολικής κοιλάδας Μπεκάα.

Η Al-Qard Al-Hasan (AQAH), το κύριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Χεζμπολάχ, εκτιμάται ότι διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερους από 400.000 λογαριασμούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι IDF είχαν ήδη δηλώσει το βράδυ της Κυριακής ότι θα ξεκινούσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οικονομικής υποδομής της Χεζμπολάχ, «η οποία περιλαμβάνει πολυάριθμα συστήματα ξεπλύματος χρήματος – από την παροχή δανείων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα μέχρι ορυχεία χρυσού».

Η AQAH λειτουργεί φαινομενικά ως φιλανθρωπικός ισλαμικός τραπεζικός οργανισμός, παρέχοντας δάνεια σε πολλούς Λιβανέζους για τα πάντα, από καθημερινά αγαθά μέχρι χρήματα για γάμο, δίδακτρα και στέγαση.

Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, Uzi Shaya, δήλωσε στην Globes ότι η ένωση υποστηρίζεται τόσο από το λιβανέζικο όσο και από το ιρανικό κράτος. «Έχει επίσης αναπτύξει μια ανεξάρτητη ικανότητα αυτοχρηματοδότησης, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από μια σειρά φιλανθρωπικών ενώσεων, επιχειρήσεων και ένα δίκτυο εγκλήματος», δήλωσε ο Shaya.

Ο Γκαλάντ δήλωσε ότι οι πληροφορίες των IDF έχουν αποδείξει ότι η AQAH είναι ένας βραχίονας της Χεζμπολάχ και πρέπει το Ισραήλ να επιτεθεί τόσο με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης όσο και με τη χρήση οικονομικών κυρώσεων και επιβολής κυρώσεων για να ασκηθεί πίεση στην ομάδα, ώστε να περιορίσει τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες εναντίον του Ισραήλ και άλλων.

Επίσης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα γραφικά που εμφανίζουν το καταφύγιο του πρώην αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «για τη φύλαξη σημαντικών πτυχών των τρομοκρατικών κεφαλαίων του, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νοσοκομείου al-Sahel».

Το λιβανέζικο πρακτορείο Al Manar, που ανήκει στη Χεζμπολάχ, ανέφερε την Κυριακή ότι η AQAH είχε χρεοκοπήσει και ότι οι IDF στόχευαν σκόπιμα την ένωση για να διαταράξουν τη ζωή του λιβανέζικου λαού.

Το Κέντρο Πληροφοριών και Τρομοκρατίας Meir Amit (ITIC) περιγράφει την οργάνωση ως ειδικευμένη σε «οιονεί τραπεζική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται κυρίως στην παροχή δανείων και στη λειτουργία φιλανθρωπικών κοινοτικών ταμείων βάσει του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου (ο οποίος απαγορεύει τη χρέωση τόκων)». Σύμφωνα με την Globes, η ένωση παρέχει επίσης δάνεια στην παλαιστινιακή κοινότητα.

Η AQAH ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα κεφάλαια παρέχονται από δανειστές, συνδρομές μελών και δωρεές.

Το ITIC δήλωσε ότι δεν είχε τρόπο να ελέγξει αν άλλα κεφάλαια στέλνονταν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το Ιράν, αλλά η ανάλυσή του έδειξε ότι αυτό ήταν πράγματι πιθανό.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ένωση το 2016. Ωστόσο, το Meir Amit δήλωσε ότι οι κυρώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές, με τον όγκο των δανείων της AQAH να αυξάνεται μετά από αυτές.

«Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις του Ιράν, με εκτεταμένο δίκτυο λαθρεμπορίου στη Λατινική Αμερική και με βάσεις και στην Αφρική», δήλωσε ο δρ Haim Koren στην Globes. «Έχουν πράκτορες που διακινούν εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από τόπο σε τόπο, σε όλο τον κόσμο».

Εκτός από αυτόν τον νέο οικονομικό πόλεμο, οι IDF εξέδωσαν τη Δευτέρα μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση των επιχειρήσεών τους κατά της Χεζμπολάχ από την έναρξη της εισβολής στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έχει σκοτώσει 1.200 μαχητές της Χεζμπολάχ από τις 30 Σεπτεμβρίου και άλλους περίπου 800 κατά τη διάρκεια του πολέμου, δηλαδή συνολικά περίπου 2.000.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ