close search results icon

Ο Νετανιάχου για την εκεχειρία: Μόνο προσωρινά, συνεχίζουμε τον πόλεμο

Χέρτσι Χαλέβι: «Πλησιάζουμε ξεκάθαρα στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε διαλύσει την Ταξιαρχία της Ράφα».

Με τον πιο ηχηρό τρόπο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέψευσε τις ΗΠΑ, που υποστήριζαν ότι το Τελ Αβίβ έχει συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης πυρός που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν και πως η Χαμάς ήταν αυτή που έθετε εμπόδια. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί μόνο μερική συμφωνία κατάπαυσης πυρός, η οποία δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 14, ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας και όλα δείχνουν κλιμάκωση με τη Χεζμπολά, στην πρώτη επίσημη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι μερική συμφωνία εκεχειρίας θα επιτρέψει να απελευθερωθούν κάποιοι από του ομήρους που κρατά η Χαμάς. Και πρόσθεσε: «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τον πόλεμο μετά από μια παύση, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στόχο της εξάλειψης της Χαμάς».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση αξιολόγησης της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν τα τάγματα της Χαμάς.

«Πλησιάζουμε ξεκάθαρα στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε διαλύσει την Ταξιαρχία της Ράφα», δήλωσε ο αρχηγός του Ισραηλινού Επιτελείου Άμυνας, Χέρτσι Χαλέβι. Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτή η ταξιαρχία «ηττήθηκε, όχι με την έννοια ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρομοκράτες, αλλά με την έννοια ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως μάχιμη μονάδα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που φαίνεται ότι οι δύο πλευρές απομακρύνονται από το ενδεχόμενο συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, η οποία, εκτός από την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων από το Ισραήλ, θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στους αμάχους, που έχουν ζωτική ανάγκη για βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς χιλιάδες άτομα ζουν στο όριο του λιμού και παιδιά υποφέρουν -και κάποιες φορές πεθαίνουν- από υποσιτισμό.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη διεθνή κριτική, λόγω των συνεπειών της για τους αμάχους. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 37.600, ενώ ταυτόχρονα λιμοκτονούν. Μάλιστα, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «εύλογος κίνδυνος γενοκτονίας» στη Γάζα - μια κατηγορία που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.

Το σχέδιο που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ και το οποίο έλαβε με ψήφισμα και την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Αυτές έχουν ως εξής:

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει:

  • Ολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός
  • Αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας»
  • Απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες, καθώς και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων
  • Ο Μπάιντεν λέει ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, οι υπόλοιποι (εν ζωή) όμηροι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Στη συνέχεια, η κατάπαυση του πυρός θα γίνει «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών».

Στην τρίτη φάση, οι σοροί των νεκρών ομήρων θα δοθούν στις οικογένειές τους. Η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των σορών των ομήρων.

Το σχέδιο τριών φάσεων θα επιφέρει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ.

Οι όροι της Χαμάς

Η Χαμάς επέμεινε ότι δεν θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους εκτός εάν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Χαμάς έχει προτείνει τροποποιήσεις στο σχέδιο των ΗΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση πυρός, ενώ ζητά και εγγυήσεις ότι θα αποσυρθούν από τη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις και θα υπάρξει διαπραγμάτευση για μόνιμη κατάπαυση πυρός.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Μπενιαμίν Νετανιάχου | Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ