Ο ΠΙΣ μετά το εγκεφαλικό της αναισθησιολόγου: Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες
Οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή τους «στον ελάχιστον δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους».
Το συγκλονιστικό περιστατικό με την 44χρονη γιατρό που κινδύνευσε σοβαρά έπειτα από 24ωρη εφημερία και 16 συνεχείς ώρες σε χειρουργική αίθουσα προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΠΙΣ, επισημαίνει πως «η χώρα μας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των ιατρών».
Οι οδηγίες αυτές, «ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος.
Οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή τους «στον ελάχιστον δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους».
«Δεν ήταν μια καλή βάρδια, καμία βάρδια δεν είναι καλή»
Η επιστολή έρχεται ένα 24ωρο από τη συγκλονιστική μαρτυρία της 44χρονης αναισθησιολόγου Ιωάννας Δημητροπούλου που υπηρετεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Τελειώνοντας την εφημερία μου ένιωσα έντονη αδιαθεσία, μούδιασε το πρόσωπό μου. Αμέσως οι συνάδελφοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού. Ήμουν στο χειρουργείο από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ, κοιμήθηκα σε ένα εφημερείο, το οποίο δεν είχε επαρκή θέρμανση. Δεν ήταν μια καλή βάρδια, καμία βάρδια δεν είναι καλή», είπε (MEGA) χαρακτηριστικά.
Ακολούθως πρόσθεσε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι επαγγελματίες της Υγείας καταρρέουν.
«Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες εφημερίες που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο, έξω από το χειρουργείο. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο. Μέσα Οκτώβρη μια συνάδελφος κόντεψε να χάσει το μάτι της από λοίμωξη. Τέλος Δεκέμβρη μια άλλη έπεσε μετά από βάρδια. Ένας ένας καταρρέουμε. Ήρθα να κάνω μια βάρδια και φεύγω με μπαστούνι», συμπλήρωσε η Ιωάννα Δημητροπούλου.
πηγή: tanea.gr
Σημειώνεται ότι μόλις εννέα αναισθησιολόγοι έχουν μείνει μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.
Χθες, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης κατήγγειλε την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ