Ο πλανήτης «φλέγεται»: Πρωτοφανή τα φετινά ρεκόρ ζέστης
Υπάρχει επιστροφή;
Τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε εν μέσω κλιματικής κρίσης καταγράφει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian για την κατάσταση με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες μέσα στο 2024, έτος το οποίο αποδεικνύεται εφιαλτικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2024 έσπασαν δεκαπέντε εθνικά ρεκόρ, αριθμός πρωτοφανής για τα παγκόσμια χρονικά, ενώ, επιπρόσθετα «έσπασαν» και εθνικές μηνιαίες θερμοκρασίες σε 130 περιπτώσεις.
Ο ειδικός κλιματολόγος, Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ο οποίος έχει ένα μεγάλο αρχείο με ακραία καιρικά γεγονότα, υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των ρεκόρ που έσπασαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους που διανύουμε είναι πραγματικά εντυπωσιακός. «Αυτό το μέγεθος ακραίων γεγονότων ξεπερνά ότι έχω καταγράψει μέχρι σήμερα και είναι κάτι που δεν θεωρούνταν πιθανό να συμβεί. Οι μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 έχουν τα περισσότερα ρεκόρ σε κάθε στατιστική κατηγορία» σημειώνει στη βρετανική ιστοσελίδα.
Αυτό, φυσικά, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, καθώς, η περσινή ακραία ζέστη είχε αποδοθεί στο συνδυασμό της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, όμως το Ελ Νίνιο έχει αρχίσει να εξασθενεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Παρά τη φθίνουσα πορεία του φαινομένου, τα ρεκόρ σπάνε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το 2023» προειδοποιεί ο Ερέρα.
Μαύρα ρεκόρ καθημερινά σε τοπικό επίπεδο
Ορισμένες ημέρες χιλιάδες σταθμοί παρακολούθησης καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά για ανώτερες ή κατώτερες μηνιαίες θερμοκρασίες. Τα μαύρα ρεκόρ στις νυχτερινές θερμοκρασίες, μάλιστα, σημαίνουν πως οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα δεν προλαβαίνουν καν να συνέλθουν από την ακραία ζέστη της ημέρας. Για παράδειγμα στα τέλη Ιουλίου στην περιοχή Γουεγιάνγκ της Κίνας κατέγραφε θερμοκρασία 32 βαθμών τη νύχτα με πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Το γεωγραφικό εύρος των ανώτερων τιμών είναι τρομακτικό. Το Μεξικό ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό του με 52 βαθμούς Κελσίου στις 20 Ιουνίου και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, η Αυστραλία κατέγραψε ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών τρεις φορές μέσα στον Απρίλιο.
Όμως η πιο ακραία ζέστη καταγράφεται στις τροπικές περιοχές. Στις 7 Ιουνίου η Αίγυπτος κατέγραψε την ιστορικά υψηλότερη θερμοκρασία με 50,9 βαθμούς. Δύο ημέρες νωρίτερα στο Τσαντ το θερμόμετρο έγραψε 48 βαθμούς. Τον Μάιο η θερμοκρασία στη Γκάνα σκαρφάλωσε στους 44,6 βαθμούς, ενώ το Λάος σημείωσε ρεκόρ με 43,7 βαθμούς. Ο Ερέρα σημειώνει στον Guardian ότι οι χώρες του τροπικού καταγράφουν ημερήσια ρεκόρ συνεχώς εδώ και δεκαπέντε μήνες.
Υπάρχει επιστροφή;
Υπενθυμίζεται ότι και η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανακοινώσει πως ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο 13ος μήνας στη σειρά με μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασιών.
«Δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» διαμηνύει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του Ινστιτούτου, και υπογραμμίζει «ακόμη κι εάν σπάσει αυτή η σειρά των ρεκόρ είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά αυτές τις καταστάσεις. Αυτό είναι αναπόφευκτο εκτός κι εάν μειώσουμε άμεσα και δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Τα στοιχεία του Copernicus, εξάλλου, κατέγραψαν ότι η 22α Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του πλανήτη.
Ο Ερέρα από την πλευρά του εκφράζει την ελπίδα πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προετοιμάσουν τον κόσμο για αυτό που έρχεται και θα μειώσουν τους κινδύνους απέναντι σε ζωές, υποδομές και οικονομίες.
πηγή: efsyn.gr
*κεντρική φώτο: Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στις υψηλές θερμοκρασίες | ID 192900327 © Marc Bruxelle | Dreamstime.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο Μητροπολίτης Ιωήλ στα Τρίκαλα για Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
19 Ιανουαρίου 2025 -
Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του ΑΣ Πρόμαχοι στο Λουτράκι Αλμωπίας
19 Ιανουαρίου 2025 -
Νέα απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Εστάλησαν μαζικά εκατοντάδες email
19 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ