close search results icon

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων, η εξωραϊσμένη εικόνα και η πραγματικότητα

Κυρίως κατοικίες εκπλειστηριάζονται. 

Στην πρώτη θέση της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ώρα που οι servicers, έχοντας αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, επισπεύδουν πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτό επισημαίνει το ρεπορτάζ των Reporters United, όπου καταγράφεται η δραματική κατάσταση για ιδιοκτήτες ακινήτων και η εξωραϊσμένη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο δεύτερο μέρος της data έρευνας του δικτύου European Cities Investigative Journalism Accelerator (ECIJA), με τη συνεργασία Tagesspiegel, IRPI, Mediapart, El Salto και Reporters United, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που άντλησε και επεξεργάστηκε το Reporters United από την πλατφόρμα eauction.gr, 169.748 πλειστηριασμοί έχουν επισπευσθεί από τράπεζες και servicers μέσα στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2023, με τους τελευταίους να κυριαρχούν από το 2021 και μετά.

Από αυτούς τους πλειστηριασμούς έχουν ολοκληρωθεί 53.653, ενώ 56.407 έχουν ανασταλεί, 47.038 έχουν ματαιωθεί και 12.650 είναι αναρτημένοι και έτοιμοι προς διενέργεια.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξωραΐζοντας την κατάσταση, δήλωνε σε συνέντευξή του: «Πιστεύετε ότι αν υπήρχε σήμερα τσουνάμι πλειστηριασμών δεν θα το ξέρατε; Δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Δεν είναι πρώτη είδηση, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται τέτοιοι πλειστηριασμοί».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η αυξητική τάση συνδέεται με την ψήφιση του προγράμματος «Ηρακλής», στις 12 Δεκεμβρίου 2019, καθώς το πρόγραμμα αυτό «άναψε το πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού της τιτλοποίησης και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, να διαθέτουν προς πώληση σε ξένους επενδυτές τα πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενα δάνεια που λίμναζαν για χρόνια στο ενεργητικό τους.

Στην όλη διαδικασία των πλειστηριασμών, οι servicers κυριαρχούν έναντι των τραπεζών και με βάση τη συνολική αξία της πρώτης προσφοράς των περιουσιών που πλειστηριάζουν. Πιο συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η INTRUM, που έχει βγάλει στο σφυρί περιουσίες με συνολική πρώτη προσφορά τα 4,39 δισ. ευρώ, η CEPAL, με τα 3,42 δισ. ευρώ, και η DOVALUE, με 3,25 δισ. ευρώ. Από τις τράπεζες, η Πειραιώς αξιώνει συνολικά 4,12 δισ. ευρώ από τις τιμές πρώτης προσφοράς των περιουσιών που πλειστηριάζει, ενώ οι Εθνική, Alpha και Eurobank αξιώνουν 2,77 δισ. ευρώ, 2,28 δισ. ευρώ, 2,08 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Κυρίως κατοικίες εκπλειστηριάζονται

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των πλειστηριασμών, η συντριπτική πλειοψηφία, 168.713, δηλαδή το 49,2% ή σχεδόν ένας στους δύο, αφορά οικιστικά ακίνητα. Από αυτά, 60.264 (35,5%) είναι κατοικίες, 17.384 (10,2%) είναι οικόπεδα με κτίσμα, και 5.922 (3,5%) είναι αγροτεμάχια με κτίσμα.

Τα 36.558 εμπορικά ακίνητα αποτελούν το 21,6% των πλειστηριασμένων ακινήτων και παρουσιάζουν ποικίλες υποκατηγορίες, με το 7,8% να αφορά αποθήκες και το 6,6% καταστήματα. Τέλος, 33.122 οικόπεδα αποτελούν το 19,5% των ευρημάτων. Από αυτά, το 7,1% είναι θέσεις στάθμευσης, το 6,6% αγροτεμάχια και το 5,8% οικόπεδα.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι servicers δεν ενδιαφέρονται για το χρέος, αλλά για το ακίνητο, καθώς στοχοποιούνται τα λεγόμενα καλά ακίνητα και με την τακτική τους, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να ρυθμίσει το δάνειο, στην ουσία δεν τον αφήνουν.

Δανειολήπτες και ειδικοί περιγράφουν έναν όπως χαρακτηρίζεται «μπακαλίστικο τρόπο» διαπραγμάτευσης, επιθετικότητα, και αποπληρωμές που χάνονται σε «μαύρη τρύπα».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ