Οικοτεχνικό Τυροκομείο - Ενημερωτική παρουσίαση στους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων
Για την Ιδιοπαραγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων στην Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση, από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας.
Οικοτεχνικό Τυροκομείο - Ενημερωτική παρουσίαση στους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, για την Ιδιοπαραγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων στην Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση, από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας.
Στα Ιωάννινα, στο τέλος του προηγούμενου μήνα (27/11), στο κτίριο της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρουσίαση στους σπουδαστές της, με θέμα «Ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση - Μικρό Τυροκομείο: Αδειοδότηση, ευκαιρίες και προκλήσεις
Την παρουσίαση του θέματος επιμελήθηκε και πραγματοποίησε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς M.Sc., Τεχ. Γεωπόνος, υποψήφιος διδάκτορας στην επιστήμη της «Ζωοτεχνίας» στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με επιβλέποντα του διδακτορικού θέματος τον καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Ζαραλή, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας. Η Διευθύντρια της Σχολής κ. Αλεξάνδρα Μέγα στην αρχή της παρουσίασης υπογράμμισε τη σημασία της ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση τονίζοντας, ότι είναι μια δραστηριότητα που ενδιαφέρει πολλούς σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, καθώς προέρχονται από κτηνοτροφικές οικογένειες.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα, πλούσια σε στοιχεία και πληροφορίες ενημερωτική παρουσίαση συμμετείχαν οι σπουδαστές της σχολής καθώς διδάσκοντες και προσωπικό. Η παρουσίαση προκάλεσε πληθώρα ερωτήσεων και ζωηρή συζήτηση με τους σπουδαστές. Στους οποίους δόθηκαν απαντήσεις και μέσα από την εμπεριστατωμένα και καταρτισμένη παρουσίαση έγινε άρση πολλών προβληματισμών ως προς το εγχείρημα της οικοτεχνικής τυροκόμησης.
Στους παρευρισκόμενους παρουσιαστήκαν επιτυχημένα παραδείγματα αδειοδοτημένων οικοτεχνικών τυροκομείων τα οποία λειτουργούν όπως έχουν οριστεί νομοθετικά (ΦΕΚ 3438/22-12-2014 & ΦΕΚ 2468/Β7 17-11-2015 και με τις μετέπειτα τροποποιήσεις τους). Όπου στις εγκαταστάσεις τους, τόσο εντός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όσο και οικήματα εντός της τοπικής κοινότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιδιοπαράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές, εξασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή.
Επισημάνθηκε πως το οικοτεχνικό τυροκομείο είναι μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης η οποία την εντάσσει στις αλυσίδες αξίας και είναι προσαρμοσμένη νομοθετικά αλλά και φορολογικά στο γενικότερο πλαίσιο της δραστηριότητα του επαγγελματία κτηνοτρόφου. Έγινε αναφορά στην σχέση λειτουργίας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων του οικοτεχνικού τυροκομείου, καθώς το οικοτεχνικό τυροκομείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από τη παραγωγικότητά της. Τονίστηκε χαρακτηριστικά η επιχειρηματική βιωσιμότητα του οικοτεχνικού τυροκομείου απαιτεί καλό σχεδιασμό στον στάβλο, έμπνευση στο τυρί, αποτελεσματική διαχείριση στην παραγωγή και δημιουργικό μάρκετινγκ στις πωλήσεις.
Συζητήθηκαν οι τρόποι πώλησης των προϊόντων, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις αυτής της δραστηριότητας, όπως η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων που μπορεί να προκύψουν κατά την ερμηνεία των διατάξεων που διέπει την ιδιοπαραγωγή και πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων. Επισημάνθηκε επίσης ότι το οικοτεχνικό τυροκομείο «Αγαπά»:
- Το Περιβάλλον: Έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Είναι μία δραστηριότητα χαμηλών εισροών εξ ορισμού (ενέργεια ή νερό) αλλά και νομοθετικά.
- Τον Πολιτισμό: Αποτελεί φορέα στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας διατηρώντας παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, καθώς νομοθετικά επιτρέπει την τυροκόμηση με παραδοσιακούς τρόπους και την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.
- Την Αμεσότητα: Αποτελεί την μοναδική νομοθετημένη δραστηριότητα που επιβάλλεται να λειτουργεί στα πλαίσια μιας σύντομης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, «βραχείες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων» (ΒΕΑΤ). Από το στάβλο στο πιάτο.
- Την Τοπικότητα και Ανάπτυξη : Τα οικοτεχνικά γαλακτοκομικά είναι κατά ουσία προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά «Terroir». Καθώς το έδαφος, το κλίμα, η τοπογραφία και οι πολιτιστικές πρακτικές επηρεάζουν τις χαρακτηριστικές γεύσεις των οικοτεχνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Κλείνοντας την παρουσίαση του ο κ. Δημήτρης Ρουκάς ανέφερε χαρακτηριστικά «Στο παρελθόν, ο κτηνοτρόφος μπορεί να ονειρευόταν μια μεγάλη φάρμα με μεγάλα τρακτέρ, πολλά πρόβατα και άφθονο γάλα. Σήμερα, όμως, ο οικοτέχνης κτηνοτρόφος επικεντρώνεται στα τυριά του, στους πελάτες του, στον τρόπο παρουσίασης των γαλακτοκομικών προϊόντων του και, φυσικά, στο πώς να τα συνδυάσει με ένα καλό τοπικό κρασί»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια, επιβεβαιώνοντας την αξία παρόμοιων δράσεων στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ