«Οχι» στα παράκτια αιολικά στη Σαμοθράκη
Ο κανονισμός, η έγκριση.
Απόφαση για την έγκριση ψηφίσματος εναντίον της εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών βόρεια του νησιού, μόλις 1 μίλι από τις ακτές, έλαβε σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε η εγκατάστασή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό.
Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο νησί στις 18 Αυγούστου, στην οποία, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν εισηγήσεις οι Μάνος Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας και ο Νικόλαος Σκουλικίδης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Οπως αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που είχε βγει σε διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023, προβλέπεται η ανάπτυξη αιολικών στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης συνολικής ισχύος 600 MW. Τα δύο έργα θα κατασκευαστούν από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Κοπελούζου.
Οι ανεμογεννήτριες που προτείνονται θα είναι σταθερής έδρασης (πακτωμένες) και σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ θα έχουν ύψος μέχρι 280 μέτρα και εγκατεστημένη ισχύ 15 MW η καθεμία. Ο συνολικός αριθμός τους θα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες. Στην Αλεξανδρούπολη έχει αφεθεί μόνο ένας στενός διάδρομος μπροστά στο λιμάνι για να μπορούν να περνούν τα πλοία, στη Σαμοθράκη επίσης οι ανεμογεννήτριες θα είναι μπροστά στο λιμάνι.
Οι συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών αποκαλούνται «Πιλοτικές Περιοχές Ανάπτυξης ΥΑΠ», καθώς η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα γίνει με fast track διαδικασίες. Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης προβλέπεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
Ο κανονισμός
Πρόκειται για ειδική εφαρμογή του έκτακτου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο του σχεδίου «RePower EU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι αυτό συμβαίνει όταν οι περιοχές αυτές των υπεράκτιων αιολικών βρίσκονται είτε μέσα, είτε ακριβώς δίπλα σε περιοχές NATURA 2000 και επάνω σε πολύ σημαντικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους πτηνών.
Σύμφωνα με την ίδια ΣΜΠΕ, τα είδη πτηνών που θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος και εκτοπισμό είναι τα σπιζαετός, πετρίτης, μύχος, αρτέμης, αιγαιόγλαρος, θαλασσοκόρακας, θαλασσαετός, συνολικά 8 κατηγορίες θαλασσοπουλιών και 34 κατηγορίες μεταναστευτικών πτηνών.
Με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος, ακουστική βλάβη, ρύπανση, εκτοπισμό και αλλαγή συμπεριφοράς θα επηρεαστούν η μεσογειακή φώκια, η πράσινη χελώνα, η caretta caretta, η φώκαινα, το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο και ο ζιφιός.
«Μόνο η αντίσταση θα σώσει τη Σαμοθράκη και τα σπάνια είδη της από μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή και οπτική ρύπανση. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης και θα είμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία σε αυτόν τον αγώνα» αναφέρει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων.
Η έγκριση
Στις 2 Αυγούστου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, υπέγραψε την έγκριση της ΣΜΠΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Βάσει αυτής το υπουργείο Πολιτισμού δίνει το πράσινο φως στη ΣΜΠΕ, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία».
Εξαιρούνται μόνο η περιοχή της Γυάρου, το οικόπεδο «Κρήτη 1» και τα οικόπεδα «Κρήτη 2α» και «2β» ανατολικά του ακρωτηρίου Αφορεσμένος «για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Τα μνημεία αυτά είναι ο ιστορικός τόπος της Γυάρου, η Σπιναλόγκα και η χερσόνησος «Νησί» και το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου.
Από το ΥΠΠΟΑ εγκρίθηκαν οι θαλάσσιες περιοχές των Διαποντίων Νήσων, της Χίου, των Ψαρών, της Ικαρίας (2 θέσεις), των Αγίων Αποστόλων, της Κύμης, του Αγίου Ευστρατίου (3 θέσεις), της Δονούσας (2 θέσεις), της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου, των Αντικυθήρων, της Κρήτης (τρεις θέσεις), του Πατραϊκού Κόλπου και δύο θαλάσσιες περιοχές χωροθέτησης πιλοτικών έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων νότια της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και βόρεια-βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρώτη η Μαρία Παπαδοπουλου στους Λογιστές του Νομού
22 Νοεμβρίου 2024 -
Χατζηδάκης: Άδικο να τινάξουμε την πορεία της χώρας για κάποια υπερεγώ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ