Οκτώ δίκες που θα μας απασχολήσουν το 2024
Τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό.
Πολλές και πολυαναμενόμενες θα είναι οι δικαστικές υποθέσεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για το 2024, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. Το ποδαρικό στις δικαστικές αίθουσες θα γίνει με την ερεβώδη υπόθεση μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τεράστια κύματα αλληλεγγύης προς το ανήλικο παιδί και την οικογένειά του. Στον δρόμο προς το ακροατήριο βρίσκονται κι άλλες υποθέσεις με αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως η δεύτερη δικαστική μάχη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιο, για τα εγκλήματα που του αποδίδονται.
Είκοσι έξι στο εδώλιο για την υπόθεση του Κολωνού
Στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό. Είκοσι έξι κατηγορούμενοι, δεκάδες συνήγοροι, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι θα βρεθούν σε μεγάλη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών για να διεξαχθεί μία από τις πιο δυσώδεις υποθέσεις των τελευταίων ετών με επίκεντρο την εκμετάλλευση του 12χρονου κοριτσιού που διαβιούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο Ηλίας Μίχος, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη, αλλά και η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού, η οποία αντιμετωπίζει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της από την πρώτη στιγμή επιμένει πως είναι αθώα.
Το ερώτημα είναι αν ο Ηλ. Μίχος θα εμμείνει στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, ισχυριζόμενος ότι είχε συνάψει «ερωτική σχέση» με την ανήλικη, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει την κατηγορία της μαστροπείας στη μητέρα.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν η μητέρα πήγε στη ΓΑΔΑ και κατήγγειλε τον Ηλ. Μίχο ως βιαστή της κόρης της. Εκτοτε το παιδί πραγματοποίησε τουλάχιστον 7 πολύωρες καταθέσεις, περιγράφοντας την κακοποίησή του που διήρκεσε περίπου 4 μήνες του 2022. Τα περιστατικά είναι τόσο πολλά που η δικογραφία σήμερα έχει «σπάσει» στα δύο: ακόμη 12 κατηγορούμενοι περιλαμβάνονται σε δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και αναμένεται να δικαστούν ξεχωριστά εντός του 2024.
Η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου
Ενώ η μαραθώνια δίκη για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρη της, Τζωρτζίνας, βρίσκεται λίγο πριν από το τέλος, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα βρεθεί ξανά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, στις 22 Ιανουαρίου, αφού η 34χρονη μητέρα θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση των δύο μικρότερων παιδιών της, της 6 μηνών Ιριδας και της 3,5 χρόνων Μαλένας. Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, η μητέρα είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατό τους, με κίνητρο των δολοφονιών να θεωρείται η εμμονή της κατηγορούμενης με τον πρώην σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη.
Αυτή τη φορά η κατηγορούμενη θα επιχειρήσει να αντικρούσει το πόρισμα των έμπειρων ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, το οποίο αποδίδει τον θάνατο των δύο κοριτσιών σε ασφυξία και υπήρξε καθοριστικό για την άσκηση της δίωξης. Η δεύτερη αυτή δίκη θα εξελιχθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα από την έκβαση της πρώτης, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον η τελική ετυμηγορία για τον θάνατο της 7χρονης Τζωρτζίνας και πώς αυτή θα επηρεάσει την υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου και του συνηγόρου της, Αλέξη Κούγια.
Τα εγκλήματα στην «Κιβωτό»
Ως βασικός κατηγορούμενος σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλένδετες δικογραφίες, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», Αντώνιος Παπανικολάου, θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του τρεις φορές, τόσο για κακουργήματα όσο και για πλημμελήματα.
Η πρώτη του δικαστική μάχη θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2024, όταν θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει μαζί με επτά συνεργάτες του που εργάζονταν σε δομές της οργάνωσης, με το κατηγορητήριο να είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό: σωματική βλάβη (βαριά, επικίνδυνη ή απλή) σε ανηλίκους που βρίσκονταν υπό την προστασία των δραστών, μεθοδευμένες προκλήσεις ψυχικού πόνου και σωματικής εξάντλησης σε βαθμό επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών αλλά και απειλές.
Ο πατήρ Αντώνιος κατηγορείται και για γενετήσιες πράξεις κατά δύο νεαρών αγοριών, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να έχει ήδη προτείνει την παραπομπή του σε δίκη. Εφόσον οι δικαστές αποφανθούν πως πρέπει να δικαστεί, το 2024 θα ξεκινήσει και αυτή η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο χρόνο οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος (απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) σε βάρος του πατέρα Αντώνιου όπως και της συζύγου του, πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή.
Το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Στις 15 Ιανουαρίου προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των 14 κατηγορουμένων για τη διαβόητη υπόθεση των πλαστών δανείων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012-2014.
Οι κατηγορούμενοι (ανάμεσά τους οι επί δεκαπενταετία πρόεδρος και διευθυντής του Ταμείου, Ι. Τσακοπιάκος και Γ. Βλαντής αντίστοιχα) κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαίρεση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τη χορήγηση εικονικών δανείων στο όνομα 133 υπαλλήλων, οι οποίοι ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια, ούτε καν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Οι πλαστές αιτήσεις εισάγονταν προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και γίνονταν δεκτές πάντοτε με ομόφωνη γνώμη των μελών του. Η ζημία σε βάρος του Δημοσίου από τα πλαστά δάνεια υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ.
Στην Αθήνα η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη
Στις 14 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021 σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια. Η δίκη θα διεξαχθεί στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογένειας Βαλυράκη στο E’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και μάλιστα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Οι δύο ψαράδες, που ήταν εξαρχής οι βασικοί ύποπτοι για την υπόθεση, αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ η οικογένεια του θύματος θα παραστεί στο δικαστήριο για την υποστήριξη της κατηγορίας.
Η υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι οι δύο αλιείς να παραπεμφθούν σε δίκη. Αρχικά η Εισαγγελία Χαλκίδας είχε αποφανθεί ότι έπρεπε να απορριφθεί ως «ουσία αβάσιμη» η μήνυση της οικογένειας Βαλυράκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο αρχείο. Η ανατροπή έγινε έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων της οικογένειας, οπότε και η δικογραφία «επέστρεψε» στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.
Η οικογένεια Καττή ξανά στο εδώλιο
Οι Ορέστης Καττής, Λυδία Καττή, Νικόλας Καβακλής και Μάκης Λιβάνης βρίσκονται σε δικαστική ομηρία από το 2020, όταν τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος με κατηγορίες κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου κ.ά. Το περιστατικό σημειώθηκε στα Σεπόλια στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών και τη μεταφορά του Δημήτρη Καττή, του πατέρα της οικογένειας, στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο.
Μόλις μία δικάσιμος είχε απομείνει τον Μάιο του 2022 για την απόφαση του αρχικού δικαστηρίου, όμως την τελευταία μέρα παύτηκε η πρόεδρος της έδρας από τα καθήκοντά της με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, χωρίς να της επιτραπεί να ολοκληρώσει την υπόθεση. Στην αρχική δίκη το κατηγορητήριο είχε καταρρεύσει: οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι αντιφάσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας και το οπτικοακουστικό υλικό «έδειχναν» πως το δικαστήριο θα απάλλασσε τους κατηγορούμενους.
Τέσσερα χρόνια μετά οι 4 συλληφθέντες περιμένουν ακόμα δικαίωση και η εξ αναβολής δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τελικά στις 4 Απριλίου 2024.
Στο Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης
H επιστροφή του Δημήτρη Λιγνάδη στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και ο άλλοτε ισχυρός άνθρωπος του θεάτρου θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τους μηνυτές του. Η δευτεροβάθμια δίκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο κατηγορούμενος θα δικαστεί για τρεις βιασμούς ανηλίκων και όχι μόνο για τους δύο για τους οποίους καταδικάστηκε πρωτόδικα, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Χαλβά. Η εισαγγελέας έκρινε ότι η κατάθεση του Αλί, οι μάρτυρες και τα αποδεικτικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι έχει τελεστεί ο βιασμός του παρά το γεγονός ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών είχε κρίνει τον κατηγορούμενο αθώο λόγω αμφιβολιών.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η εισαγγελέας άσκησε έφεση και για το ύψος των ποινών. Ετσι, το δικαστήριο δεν δεσμεύεται να επιβάλει μικρότερη ποινή από αυτήν που αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο, δηλαδή των 12 ετών (κατά συγχώνευση) για τα κακουργήματα των δύο βιασμών ανηλίκων, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη κάθειρξης για κάθε βιασμό.
Το λιντσάρισμα του Ζακ
Με τους κατηγορούμενους της πρώτης δίκης να είναι ή αθώοι ή εκτός φυλακής, θα ξεκινήσει επίσημα στις 12 Ιανουαρίου το Εφετείο για το φονικό λιντσάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος. Η δευτεροβάθμια δίκη ουσιαστικά ξεκίνησε λίγο πριν την εκπνοή του 2023, παρά την αποχή των δικηγόρων, και οι ένορκοι που θα κρίνουν, μαζί με τους τακτικούς δικαστές, την τύχη των δύο κατηγορουμένων έχουν ήδη οριστεί. Ο κατηγορούμενος μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς ήταν ο μόνος που καθόταν στη θέση του κατηγορούμενου και πρόλαβε να δηλώσει «κατηγορηματικά αθώος» ενώπιον των δικαστών.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωώσει κατά πλειοψηφία (4-3) τους τέσσερις αστυνομικούς και καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη τόσο τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο όσο και τον Αθ. Χορταριά, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών. Ο πρώτος εκτίει την ποινή του κατ’ οίκον με βραχιολάκι, ενώ ο δεύτερος αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταδίκη του επειδή του χορηγήθηκε αναστολή. H απόφαση προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η οικογένεια του Ζακ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επαναφέρει το αίτημα για δικαιοσύνη και να αναδεικνύει τα ζητήματα της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας, έχοντας προσφύγει και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
πηγή: efsyn.gr (από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών") - Εύα Παπαδοπούλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η εταιρεία ALTERRA AE αναζητά προσωπικό
22 Νοεμβρίου 2024 -
Nέα ενίσχυση για τον Άρη στο μπάσκετ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ