close search results icon

Οκτώ μήνες φυλακή στον Κουρτς για ψευδή κατάθεση σε επιτροπή της αυστριακής Βουλής

Η απόφαση ήλθε έπειτα από δικαστική διαδικασία τεσσάρων μηνών.

Οκτώ μήνες φυλακή στον Κουρτς για ψευδή κατάθεση σε επιτροπή της αυστριακής Βουλής

Σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Η επιτροπή εξέταζε κατηγορίες διαφθοράς της κυβέρνησής του.

Η απόφαση ήλθε έπειτα από δικαστική διαδικασία τεσσάρων μηνών. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που δικαζόταν Αυστριακός πρώην καγκελάριος.

Η σημερινή απόφαση αφορά την ένορκη κατάθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενώπιον εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνούσε το ενδεχόμενο νεποτισμού στην επιλογή του επικεφαλής της πρώην κρατικής εταιρείας holding ÖBAG. Τυπικά, η επιλογή αποτελούσε ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με τις κατηγορίες, ο πρώην καγκελάριος είχε λάβει ο ίδιος τις σχετικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρώην στενού συνεργάτη του Τόμας Σμιντ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ÖBAG. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέμεινε μέχρι το τέλος ότι δεν είχε ανάμιξη στην επιλογή του προσώπου.

Πάντως αυτή δεν είναι η μοναδική υπόθεση για την οποία εγκαλείται από τη δικαιοσύνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για χρήση κρατικών κονδυλίων προκειμένου «να διαστρεβλωθούν δημοσκοπήσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το κομματικό του συμφέρον», την περίοδο 2016-2018. Οι σχετικές αποκαλύψεις προκάλεσαν και την αποχώρησή του, το 2021, από την κυβέρνηση και την πολιτική. Έκτοτε, εργάζεται ως επιχειρηματίας και λομπίστας, για εταιρείες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο Κουρτς είχε θεωρηθεί πρότυπο πολιτικού για πολλά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη, καθώς οδήγησε το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα σε δύο επιβλητικές νίκες το 2017 και το 2019, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό και θέσεις της ακροδεξιάς για να κερδίσει ψήφους. Πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί στην Ευρώπη, από την Αθήνα μέχρι το Άμστερνταμ, προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ωστόσο, εκτός από την πολιτική σημασία της καταδίκης, αυτή μπορεί να προκαλέσει τη νέα του καριέρα, επειδή πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν κανόνες που αποκλείουν συνεργασία με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ