close search results icon

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η δημοσιονομική σοβαρότητα».

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε σήμερα στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που αφορούσε την φορολογία. Κατά την ομιλία του ο Λάκης Βασιλειάδης χαρακτήρισε «ιστορική» την αλλαγή της διάταξης των πολιτικών δυνάμεων εντός της Βουλής, με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αναφέρθηκε και στην ευκαιρία που έχει το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει μια πιο ουσιαστική εικόνα, βοηθώντας έτσι συνολικά την πολιτική στην χώρα μας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στα σημαντικά σημεία που έχει να επιδείξει το νομοσχέδιο του υπουργείου τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η δημοσιονομική σοβαρότητα», δηλαδή η ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια πάταξης της ακρίβειας μέσα από μεγαλύτερες παροχές και ταυτόχρονα την διατήρηση της καλής δημοσιονομικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Πρότεινε επίσης στους αρμόδιους υπουργούς την επανεξέταση των κριτηρίων για την παροχή των οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων παιδιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τα έχασαν λόγου του τεκμαρτού εισοδήματος. Αναφέρθηκε επίσης στις μειώσεις των φόρων που προβλέπονται και οφείλονται στην αύξηση των εσόδων από την μείωση της φοροδιαφυγής. «Μέχρι τώρα η λογική προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν περισσότεροι φόροι για να αντισταθμίσουν την φοροδιαφυγή την οποία δεν μπορούσαν να πατάξουν. Πλέον, μέσα από την δέσμη μέτρων που εφαρμόζει το υπουργείο οικονομικών με στόχο την μείωση της φοροδιαφυγής θα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν περεταίρω οι φόροι, αφού πλέον θα καλύπτονται οι ανάγκες από τα επιπλέον δηλωθέντα εισοδήματα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι από το 2019 καταργήθηκαν ή μειώθηκαν πάνω από 60 φόροι, μεταξύ αυτών και Εθνικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μια ρύθμιση που και ο ίδιος ο Λάκης Βασιλειάδης είχε πιέσει για να γίνει πραγματικότητα για τους αγρότες της Πέλλας.

Τέλος, αναφέρθηκε σε άλλα σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου όπως την διοικητική μεταρρύθμιση στην ΑΑΔΕ που έχει σαν στόχο την βελτίωση της ταχύτητάς της και των υπηρεσιών της προς τους πολίτες.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ: 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ο τελευταίος μήνας του έτους βρίσκει το Κοινοβούλιο σε μία σημαντική αναδιάταξη, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη και σίγουρα, θα έλεγα, μία σημαντική ευκαιρία: ιστορική, διότι ποτέ στη νεότερη τουλάχιστον πολιτική Ιστορία της χώρας δεν έχει εκπέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και επίσης, θα έλεγα, ευκαιρία, διότι η νέα Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει και τη δυνατότητα να δώσει άλλα δείγματα γραφής, να βάλει ένα τέλος στην τοξική ρητορική και να επιδείξει μία περισσότερη υπευθυνότητα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι απαιτητικοί και χρειάζονται πολιτικούς που θα μπορούν με όραμα και συνέπεια να κρατήσουν τη χώρα σε μία πορεία σταθερή και ανοδική.

Οφείλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από τη μικροπολιτική σκοπιμότητα και να ξαναδημιουργήσουμε μια εικόνα για το πολιτικό σύστημα που θα εμπιστεύονται οι πολίτες και όχι μόνο θα εμπιστεύονται, αλλά που θα θέλουν να συμμετέχουν και ενεργά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, την παραγωγική κριτική και την αποφυγή του εύκολου «όχι σε όλα».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Πήρε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, που ήταν όμως θεωρώ αναγκαίες και διόρθωσαν παθογένειες πολλών ετών και απέδειξε στην πράξη ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει, εάν το θελήσεις πραγματικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το επόμενο διάστημα ίσως είναι ένα πρώτο στοίχημα προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, διότι μαζί με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, έρχονται πραγματικά σημαντικές αλλαγές, που πιστεύω θα βοηθήσουν το βεβαρημένο, θα έλεγα, κλίμα της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Όλο αυτό το διάστημα μιλούσαμε για μία οικονομία που έχει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό πραγματικά ισχύει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτοί οι ρυθμοί δεν φτάνουν πλήρως στην καθημερινότητα των πολιτών και αυτό λοιπόν είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί πλέον η Κυβέρνηση να επιλύσει.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι εξαντλούνται μεν τα περιθώρια του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η δημοσιονομική αποσταθεροποίηση. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε τη διολίσθηση στις εύκολες πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση της περασμένης δεκαετίας. Γι’ αυτό απαιτείται μια ισόρροπη και προσεκτική δημοσιονομική πολιτική.

Η αύξηση των αποδοχών και οι μειώσεις των φόρων για το 2025 ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στηρίζονται στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και τις επιτυχίες στο μέτωπο περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα σε σχέση με το 2023, με πληθωρισμό μάλιστα περίπου 3%. Από την άλλη, οι μισθολογικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα είναι αρκετά σημαντικές και βασίζονται απόλυτα στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Επιπλέον, όσο η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται τόσο θα επιτυγχάνεται περαιτέρω μείωση φόρων, κάτι που εμμέσως ενισχύει επιπλέον το εισόδημα των πολιτών μας.

Μέχρι τώρα η λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν περισσότεροι φόροι, για να αντισταθμίσουν τη φοροδιαφυγή, την οποία δεν μπορούν να πατάξουν. Πλέον, μέσα από τη δέσμη μέτρων που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής θα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι, αφού πλέον θα καλύπτονται οι ανάγκες από τα επιπλέον δηλωθέντα εισοδήματα.

Από το 2019 καταργήθηκαν ή μειώθηκαν πάνω από εξήντα φόροι. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, αυξήθηκε το αφορολόγητο για τα παιδιά, καταργήθηκε η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης και μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου μειώνονται κι άλλο κατά 1% και φτάνουμε στο σύνολο ποσοστιαία άνω του 4,5%.

Επίσης, με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα μονιμοποιήθηκε η επιστροφή του εθνικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένα μέτρο δημοσιονομικού κόστους κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Και ήταν πραγματικά ένα αίτημα που είχα ακούσει και είχα αγωνιστεί για να υλοποιηθεί από την αρχή της θητείας μου το 2019. Διότι αυτό το μέτρο υπήρχε και το κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου είναι μία πολυεπίπεδη, θα έλεγα, ρύθμιση, με επιπλέον δώδεκα μειώσεις φόρων, ενώ έχει σαν στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, την παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία.

Επιτρέψτε μου να εστιάσω σε ορισμένα που θεωρώ πιο σημαντικά.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και όσους αμείβονται με μπλοκάκι αποτελεί μία σημαντική προσθήκη, που θα δώσει μεγάλη ανακούφιση σε μια μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών.

Θα πρέπει ίσως εδώ, κύριε Υπουργέ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, να δούμε τα κριτήρια ξανά των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων για τα παιδιά, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς το τεκμήριο έχει αναδιαμορφώσει λίγο το τοπίο για τους ανθρώπους οι οποίοι πριν το δικαιούνταν.

Παράλληλα, τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών προβλέπουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ ως την 31η Δεκεμβρίου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ προστίθεται και αύξηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης των ένστολων από την 1η Γενάρη.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θα ολοκληρώσω σύντομα.

Σε διοικητικό επίπεδο δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, που έχουν ως στόχο την παροχή των εργαλείων προκειμένου ο Οργανισμός να γίνει πραγματικά ακόμη πιο αποτελεσματικός. Θα μπορεί έτσι να λειτουργεί και με μεγαλύτερη ταχύτητα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βελτιώνοντας σημαντικά την εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο ελεγκτικός και φοροεισπρακτικός του ρόλος.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα σαφές προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο ήταν πάγιο αίτημα τόσο των πολιτών όσο και όλων των φορέων.

Παράλληλα, σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, το κράτος σταματά να ζητά συνέπεια μόνο από τους πολίτες και ζητά πλέον και από τον εαυτό του μέσω της επιβολής σημαντικών χρηματικών κυρώσεων στα στελέχη των δημοσίων οργανισμών.

Κύριε Πρόεδρε, βλέποντας συνολικά το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, θα κατέληγα ότι το πνεύμα του βασίζεται στην ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια επίλυσης σημαντικών δυσκολιών της καθημερινότητας των πολιτών και τη διατήρηση θετικής δημοσιονομικής πορείας της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, υπερψηφίζω το σχέδιο νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ